Analogové zapojení výhybek TT

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti TT (1:120).

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Analogové zapojení výhybek TT

Příspěvekod prcek » ned 13 črc, 2025 7:15 pm

A co je tedy problém?

Potřebuješ výhybku (koleje) a přestavník (to, co s ní hýbe). Co máš? Co chceš vědět?
Tvůj dotaz je příliš obecný.

Obecně se to dělá tak, jak popsal jipol57. Do desky kolejiště uděláš v místě, kde se bude pohybovat struna otvor. Vezmeš koleje a připevníš je na desku kolejiště shora, potom vezmeš přestavník a připevníš ho zdola pod výhybku.
Spojíš pohyblivé táhlo na výhybce s pohyblivou částí na přestavníku strunou dost tuhou na to, aby se výhybka přestavovala a zároveň dost pružnou, aby nic neprasklo, když se jazyky dotlačí do krajní polohy.
Pak je to ještě potřeba zapojit elektricky.
U obojího je 100+1 možnost, jak to udělat blbě, a určitě více než jedna možnost, jak to udělat správně. Obvykle pomůže se zamyslet a nespěchat, případně opatrně vyzkoušet, nebo si třeba prohlédnout obrázky v návodu.
Protože výrobců přestavníků je víc, nedokáže ti tu nikdo poradit, alespoň dokud nám neprozradíš, jaký problém řešíme.
Každý nějak začínal, ale my jsme v jasnovidectví ještě nezkušenější, než ty s vláčky.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Ivan » pon 14 črc, 2025 12:48 pm

Pánové, tady se musí na to od lesa.

Kolego, velmi v tvém případě doporučuji, najdi si v okolí modelářský klub či nějakou výstavu a trochu se podívej, jak vypadá kolejiště a zapojeny přestavník. V návodu k výrobkům je to napsané, ale chápu, že návody nejsou pro každého a názorná ukázka je vhodnější.

Dále, každý slušný prodejce ti také poradi.

A prosím, nevím kolik ti je, ale zkus trošku psát srozumitelně. Neboj, určitě to pak zvládneš. Držím palec.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Lolo31012 » pon 14 črc, 2025 3:25 pm

Vdaka za info zahada odhalena. Neviem ci t dobre napisem ale na nete je pisane v obchode ze sa nehodi k mojej vyhybke. Urcene pre ew1 a ja mam ew2. Smutne je ze na som kupoval svoje prve kolaje ale ze to predajca nevedel ja asi taka klasila. Samozrejme navod bol k ew1 vyhybke. Snad tomu budete rozumiet
Lolo31012

Příspěvekod Ivan » pon 14 črc, 2025 5:35 pm

Pro Ew2 musí vytvořit přestavník přítlak, doporučuji nějaké přestavníky od MTB, používám MP1 a jsem spokojen. Montáž není tak složitá. Jen se musí dát tenčí drát k výhybce, například ocelová struna 0.5. To, co přikládá výrobce nechápu.
Ivan

Příspěvekod HonzaM » úte 15 črc, 2025 6:10 am

Ivan píše:Pro Ew2 musí vytvořit přestavník přítlak, doporučuji nějaké přestavníky od MTB, používám MP1 a jsem spokojen. Montáž není tak složitá. Jen se musí dát tenčí drát k výhybce, například ocelová struna 0.5. To, co přikládá výrobce nechápu.

0,5 mm je podle mne málo, za minimum považuji 0,6 mm. S MP1 jsem měl problém, sice mají koncové vypínání, přestavník ale nedojel do koncové polohy a nedošlo k vypnutí napájení (dekodér nebyl naprogramován na omezený čas zapnutí). S dalšími MP1 jsem problém neměl, ale dekodér raději nastavuji na omezený čas 5 sekund.
Naposledy upravil HonzaM dne úte 15 črc, 2025 5:34 pm, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Sarge » úte 15 črc, 2025 1:56 pm

Používám ty přiložené výrobcem. Jen konec zbrousím trochu do špičky. Otázka pár vteřin.
Sarge

Příspěvekod Ivan » úte 15 črc, 2025 5:13 pm

HonzaM píše:
Ivan píše:Pro Ew2 musí vytvořit přestavník přítlak, doporučuji nějaké přestavníky od MTB, používám MP1 a jsem spokojen. Montáž není tak složitá. Jen se musí dát tenčí drát k výhybce, například ocelová struna 0.5. To, co přikládá výrobce nechápu.

0,5 mm je podle mne málo, za minimum považuji 0,6 mm. S MP1 jsem měl problém, sice mají koncové vypínání, dekoděr ale nedojel do koncové polohy a nedošlo k vypnutí napájení (dekodér nebyl naprogramován na omezený čas zapnutí). S dalšími MP1 jsem problém neměl, ale dekodér raději nastavuji na omezený čas 5 sekund.

Není struna jako struna, mne 0.5mm vyhovuje.

Napájení mám trvale, takže dojede vždy. Ovšem mám nutkání to přeprogramovat a dát tam vypnutí třeba za 2 s.
Ivan

Příspěvekod HonzaM » úte 15 črc, 2025 5:35 pm

Ivan píše:
HonzaM píše:

0,5 mm je podle mne málo, za minimum považuji 0,6 mm. S MP1 jsem měl problém, sice mají koncové vypínání, přestavník ale nedojel do koncové polohy a nedošlo k vypnutí napájení (dekodér nebyl naprogramován na omezený čas zapnutí). S dalšími MP1 jsem problém neměl, ale dekodér raději nastavuji na omezený čas 5 sekund.

Není struna jako struna, mne 0.5mm vyhovuje.

Napájení mám trvale, takže dojede vždy. Ovšem mám nutkání to přeprogramovat a dát tam vypnutí třeba za 2 s.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Předchozí

Zpět na Velikost TT (komunita TT)