"Bechyňka" H0/1:87

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: "Bechyňka" H0/1:87

Příspěvekod marian_r » čtv 27 bře, 2025 5:58 pm

Je to parádny dom, skôr by som ho patinoval než pridávať zvonček 0,8 x 0,2 mm.
marian_r

Příspěvekod Milan.D. » čtv 27 bře, 2025 6:52 pm

Ještě mě napadlo, že pokud jde o banku, okna ve spodním patře by mohla být zamřížovaná, možná i nějakou ozdobnou mříží, pokud zde byl bankovní ústav už v minulosti. jako třeba zde https://mapy.cz/zakladni?pid=100851162& ... z=19&ovl=8 :D
Milan.D.

Příspěvekod Dovi » čtv 27 bře, 2025 7:31 pm

petehasky píše:rad bych slysel neco, co jsem nevidel nebo me nenapadlo, a stavbu by to zas trochu souplo.

Máš to fakt moc pěkný (jako živý).
Chybí snad už jenom některé ty okenní parapety a římsy nechat pokakat od holubů.
(případně tam někam i jednu nebo dvě hrdličky umístit)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod petehasky » čtv 27 bře, 2025 7:45 pm

Parada kluci, takhle si to predstavuju diky moc. Co se tyka patiny, ta zacne az vse prilepim abych vedel kde budou steceniny a dalsi efekty. Nicmene holuby jsem chtel takze na ten roh plnej hov….. od holubu se muzete tesit.
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod Zlámalík » čtv 27 bře, 2025 10:45 pm

Bacha, aby ses pak nedozvěděl, že to máš "náký pos...ný!" :-)
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pát 28 bře, 2025 8:06 am

Ahoj,

nápis KB BANKA je trochu nesmysl, protože slovo banka je v logu. Konkrétně Komerční banka dává jen loga na desky, případně logo na vlajku. Podívej se přes mapy.cz do Kladna, na náměstí Starosty Pavla, je tam oblastní centrála KB.

Doplnil bych na fasádu pamětní desku nějaké osobnosti (viz Kladno) , může být doplněna bronzovou bustou či plastikou.

O mřížích na okna již psal kolega, ale já bych je tam asi nedal, je to hnusné :mrgreen:
Záleží, jak se chceš držet reálu.

Taky může být ve štěně bankomat, ovšem u takové pobočky bude stejně pravděpodobně uvnitř za prvními dveřmi.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod nebel » pát 28 bře, 2025 10:24 am

Taky může být ve štěně bankomat, ovšem u takové pobočky bude stejně pravděpodobně uvnitř za prvními dveřmi.

To je móda až posledních let. Jinak v mém okolí byl vždy venkovní vedle dveří do pobočky, aby byl přístupný 24/7. Pamatuju toto jejich umístění od přelomu tisíciletí až dodnes.
V budoucnu H0, variace na téma ČSD a IV. epochy v nezávislé trakci.
nebel

Příspěvekod petehasky » pát 28 bře, 2025 11:17 am

Zlamalik: myslim ze temhle narazkam nemam sanci se vyhnout :D
Ivan: ja to vim :( bylo to jedine co z rakouskeho napisu slo vytvorit. Mrize urcite nebudou protoze uz prez ty reklamy neni moc videt a chtel bych zachovat aspon nejakej pruhled. Bankomat bude urco uvnitr.
Pametni deska je peknej napad zkusim to pouzit na dalsi z domu v ulici. Ted uz se mi tam po vasich napadech nic nevejde :D
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petehasky » čtv 10 dub, 2025 10:09 am

Pobocka uz je plna lidi s lavickama, kosema i bankomatem. No a ja se pustil do dalsich domu v ulici. Sice bez doplnku, patiny a strech, na kterych akorat pracuju, to nevypada dobre, ale doufam ze se to pak zvedne. Hodne mi zatim vadi stredovy dum, hoavne kvuli te opticke placatosti horni poloviny. Asi tam pridam 2 rimsy.
IMG_5531.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Jirkátor » čtv 10 dub, 2025 11:58 am

Já bych ten prostředí dům i nechal jak je, ať nejsou zas tak stejné.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » čtv 10 dub, 2025 3:53 pm

Dům bych nechal, jak je - prostě je po rekonstrukci a majitel tam plácl polystyren a štuky šly ...ehm, pryč.
Spíš bych mu udělal jinou (novější) střechu, aby se oddělil - protože všechny tři jsou stejně vysoké. Ty dva levé jsou jeden projekt, tak to chápu, pravý - no, třeba to k němu připasovali. Ale nějak bych to opticky rozhodil. Pro inspiraci - tyhle domy jsou taky jeden "developerský" projekt podle jednoho mustru, jen s jinými kudrlinkami.
Zlámalík

Příspěvekod dfrolek » pát 11 dub, 2025 2:04 pm

Než ta plochá fasáda mě spíše vadí to množství oken a jejich umístnění ve stejné rovině se sousedícími domy. Ty domy jsou, co se týče oken, jak přes "kopírák".
dfrolek

Příspěvekod Střelec » pát 11 dub, 2025 2:36 pm

Okna jsou v pořádku - podobné sestavy činžáků často stavěla jedna firma (zhusta právě ve trojicích) a fasády se v takové sestavě lišily jen dekoracemi a barvou. V Plzni kolem Jižáku je podobných dost a dost. Tady bude ve finále nejlepší odlišit rekonstruovaný barák od okrajových střešní krytinou (po stranách eternit nebo plech, uprostřed nové tašky) a fasádu nechat tak, jak je. nebo na ní v nejhorším hodit nějakou velkoplošnou reklamu na síťovině, jako máme na podobném baráku v Plzni na Pětatřicátnících.
Střelec

Příspěvekod petehasky » stř 16 dub, 2025 12:18 pm

Tak jsem se nakonec rozhodl pro opticke rozbiti dvema rimsami. Pokladam prvni krytiny a na dum vlevo prijdou jeste okna ve vikyrich. Taky jsem zacal s prvni patinou na zadni stene rohoveho domu. Dalsi z mych dotazu, jak jsou reseny prechody mezi jednotlivymi krytinami domu?
Diky moc
IMG_5571.jpeg

IMG_5570.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Zlámalík » stř 16 dub, 2025 1:45 pm

Pokud je dotaz na "přechod mezi jednotliými krytinami DOMŮ ", tak tam bývají štítové zdi vytažené až nad rovinu střechy, cca o 30 cm. Každý dům je (měl by být) samostatný a musí (měl by) mít střechu zakončenou u svého štítu. Horní strana štítové stěny je pak buď oplechovaná, nebo na sobě má maltou nalepené tašky. Navázání střešní krytiny na stěnu jsme tady už řešili, to bude stejné. Plech přibitý na stěně a zahntutý kus pod tašky, s ohybem do proti.

Ve Tvém případě, kdy aspoň ty dva levé domy stavěli jakože současně, bych klidně vytáhl jen stěnu jednoho domu (= v šířce 30 cm) a tu druhou střechu zakončil u ní. U "cizích" domů bývají nad krytinu vytažené štíty obou dvou. Ten, kdo stavěl první, štít postavit musel a ten druhý to mohl odfláknout, ale s rizikem, že při demolici sousedova domu mu střecha podfoukne (= kdyby měl štítovou zeď jen pod krytinu a latě zakončené na ní shora, plech přibitý na sousedově štítu).

Tak, jak to teď máš, by to mohlo být jen tehdy, poud by všechny domy měly stejnou krytinu a tedy navazující rozteče latí a pasující žlábky tašek.
Ještě se to dělá i tak, že se jen ohne "plůtek", vlastně takové obrácené T, který se přibije na latě shora, trčí nad tašky a dělí od sebe různé typy krytin. Ale to jen tehdy, pokud jsou latě ve stejném sklonu na obou domech, nebo se to dělá u úprav na domě jednoho majitele. Vyfotím ti to.

P.S. Té malty pod hřebenáče dávej tak čtvrtinu, co jí máš. Tohle by dávno prasklo a letělo dolů. Vymazává se jen spára s nějakým náběhem, řekněme do 10 cm šířky, když moc.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště