"Bechyňka" H0/1:87

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: "Bechyňka" H0/1:87

Příspěvekod Zlámalík » čtv 20 úno, 2025 11:24 pm

No paráda, na slunci je to už k nerozeznání. Smekám.
Jen bacha na "logiku skvrn" - na tom žlutém domě, ten flek pod římsou - pokud teče okap, měla by být i omítka na římse podmáčená či opadaná. Jinak se tam ta voda nemá kde vzít. A úplně vpravo na tom samém domě - nad domovním číslem hezky naznačeno zavlhnutí nad i pod římsou, jen tamtudy nevede okapový svod, ze kterého by voda tekla - a u sousedů zatečeno nemají. Zdraví rejpal, majitel staré chalupy.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod petehasky » čtv 20 úno, 2025 11:42 pm

Zlámalík píše:No paráda, na slunci je to už k nerozeznání. Smekám.
Jen bacha na "logiku skvrn" - na tom žlutém domě, ten flek pod římsou - pokud teče okap, měla by být i omítka na římse podmáčená či opadaná. Jinak se tam ta voda nemá kde vzít. A úplně vpravo na tom samém domě - nad domovním číslem hezky naznačeno zavlhnutí nad i pod římsou, jen tamtudy nevede okapový svod, ze kterého by voda tekla - a u sousedů zatečeno nemají. Zdraví rejpal, majitel staré chalupy.

Parada, ani bych na to nepomyslel, priste si na to dam pozor. Tu rimsu jeste dodelam. Co se tyka te vpravo, moje uvaha sla tim smerem, ze tam je nejake poskozeni rimsy kde se voda usazuje a v prubehu let se ta vlhkost dostava zdi nahoru, ale muze to byt blbost jen objasnuju svou mozno mylnou patinu :)
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod marian_r » pát 21 úno, 2025 8:26 am

Falc na plechovej streche má asi 30 mm, takže 0.35 mm v H0.
marian_r

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 úno, 2025 8:54 am

petehasky píše:
Zlámalík píše:No paráda, na slunci je to už k nerozeznání. Smekám.

Parada, ani bych na to nepomyslel, priste si na to dam pozor. Tu rimsu jeste dodelam. Co se tyka te vpravo, moje uvaha sla tim smerem, ze tam je nejake poskozeni rimsy kde se voda usazuje a v prubehu let se ta vlhkost dostava zdi nahoru, ale muze to byt blbost jen objasnuju svou mozno mylnou patinu :)

Hele, když k tomu bude legenda, může být cokoliv. Já nerejpu, jen jsem si všiml, že je to dost výrazné - a proč zrovna tam a ne jinde. Tyhle fleky mají neúprosnou logiku :D

Marian: Fotka zde a zde - je to v TT. Komíny a střešní detaily jsou nahoře a je na ně vidět, měly by být dobře. Něco jiného je velké kolejiště a baráky vzadu, něco jiného je mini a budova takříkajíc návštěvě pod nosem.
Zlámalík

Příspěvekod marian_r » pát 21 úno, 2025 6:10 pm

Olemovanie môže byť v pohode 10-15 cm, ja píšem o falcovaných spojoch plechov, tie zvislé pásy.
marian_r

Příspěvekod Zlámalík » pát 21 úno, 2025 6:48 pm

Marian: sorry, přeskočil jsem téma garáží a koukal až na ty domy.

Evergreen nebo jiná fólie, nařezat na pásky, nalepit na hranu, modlit se, aby vydržely nastojato :-)
Ne, udělal bych to skoro jako doopravdy - tedy střechu seskládal z dílů (z papíru či fólie) kterým vždy ohnnu jednu podélnou stranu do L nahoru - tak se nemusím drbat s falcem a můžu to klást jako opravdické plechy přes sebe, postupně odspoda. Protože stojaté falcy se dělají jen na podélných spojích, ty příčné se spojují naplocho, voda by ze střechy neodtékala.
Pěkné obrázky zde.
Zlámalík

Příspěvekod petehasky » sob 22 úno, 2025 6:14 am

Takze ty vodorovne spoje jsou jen preklady bez vystupu :( no tak to uz vypada na predelavku
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod cipisekmp » sob 22 úno, 2025 5:08 pm

Ahoj. Ja jen k tomu falcovani. Kdyz jsem se dival na obrazky na webu, tak dnes se strechy delaji z falcovanych pasu plechu takze ty pricne spoje tam ani nejsou. Drive se ale falcovalo z klasickych tabuli 1000x2000mm a vse pekne rucne kladivkama :). Ty pricne se nachystali na ohybacce v dilne a ty podelne se jen nachystaly. Tusim z jedne strany 4cm a druha 5cm. Pak se to na dvakrat prehybalo. Klempiri tomu rikali "šufalc" nebo tak nejak.... Proste dvojity falc.... Neco jsem se snima naklepal kdyz jsme jim jako zamecnici museli pomahat :) Jeste ted me boli ruka.....
Cipisekmp.
Přílohy
2025-02-22_181438.jpg
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod petehasky » sob 22 úno, 2025 11:38 pm

Cipisekmp: parada dik moc supr fotka, ted uz vim jak to ma vypadat.
Ja jsem si v mezicase cekani az dorazi hrebenace a anteny, zapatinoval strechu a udelal kominovou lavku.
IMG_5007.jpeg

IMG_5006.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petehasky » úte 25 úno, 2025 12:54 pm

Tak jsem dnes dodelal posledni resty na budovach a opravil i ty fleky a jeste pred finalnim focenim venku bych se chtel prosim zeptat, ta strecha verandy by mela byt asi taky oplechovana od zdi ze jo?
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Zlámalík » úte 25 úno, 2025 1:57 pm

No, nějaký lem by tam být měl (když napadne sníh, aby se neopíral o omítku). Ale často to bývá kdovíjak, takže nízký lem a něco fleků to preizně vyřeší ("Máňo neboj, to bude dobrý, to nepoteče").

Ale neber tyhle komentáře ve zlém, já tyhle detaily prostě vidím. Když jsem jednou přijel k bráchovi do jejich nově pronajatého panelákového bytu v Praze, brácha už držel v ruce akrylový tmel a hlásí "bratře, teď se můžeš projevit!" :lol:

Držím palce, ať se ti daří a ať tě neopustí elán, myslím, že ke stavbě toho tady bude ještě dost - nejen tohle, ale všechno zařízení traťové a hlavně elektrika a vše okolo, aby to fungovalo...
Zlámalík

Příspěvekod petehasky » úte 25 úno, 2025 5:00 pm

Zlamalik: ok supr diky moc, jeste to dodelam. Neberu to vubec zle, to je dobre kdyz neco muzu vylepsit, teda pokud nemusim zbourat pulku modelu a jeste kdyz ziju ve sve neznalosti a jsem s nim spokojen
Jsem uplne na zacatku,ale venovat se budu jen krajinarine a hrubsim pracem, elektriku ma na starosti kamarad, protoze byt to na me zustane to jen dio na foceni bez moznosti jizdy, ale dik moc, planu je spoustu a elanu zatim hromada
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Ivan » stř 26 úno, 2025 6:14 pm

U zdi domu by měl být plech, cca 20-30 cm a bývá přes krytinu.
Falc se u kraje sklepe naplocho, aby to mohl plech překrýt.

To už jsou ale fakt detaily na kolejiště, jenže když vidím, že jsi schopen je znázornit. :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » stř 26 úno, 2025 8:03 pm

Ivane, nezapomeň na heslo: Ono to sice není vidět, ale já vím, že to tam je! :lol:
Zlámalík

Příspěvekod cipisekmp » čtv 27 úno, 2025 1:41 pm

Zdravim.
Mimochodem kdyz uz se tady pitvame v takovych detailech (smekam klobouk i tak) tak si myslim ze tohle oplechovani u zdy by bylo v realite pod krytinou.
Cipisekmp.
Přílohy
2025-02-22.jpg
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště