Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Pavel-HP » stř 12 úno, 2025 7:02 pm

Zlámalík píše:
Peter píše:Bolo by teda vhodné tie hranaté vymeniť aspoň za...

Bolo by dobré už držat hubu.

Tempotaxi to tady staví a prezentuje léta, kde jste byl, že jste tehdy neporadil?
A ptali jsme se na Vaše dílo - ukažte se, Mistře!

Tady je vysvětlení.

Orální modelář

Po jednom … setkání přišel kolega … s výrazem "ORÁLNÍ MODELÁŘ". Tento výraz se mi tak zalíbil, že jsem se rozhodl o tento výraz podělit.

Kdo je to tedy Orální modelář? Jedním slovem, modelář co modelaří pouze / a hlavně hubou / nebo-li ústy.

Jak Orálního modeláře poznáme?

Na diskuzním fóru:

a) Ke všemu se velmi zasvěceně vyjadřuje, většinu věcí kritizuje a radí jak který problém vyřešit, anebo jak by to udělal on. Bohužel nikde ale nenajdete žádné ukázky jeho práce.
b) Velice zasvěceně řeší na několika stránkách svoje představy a každý detail ke kterému se zkušení modeláři dopracují po několika letech, ale ve skutečnosti zjistíte, že zatím neslepil ani jeden domeček a že koleje zná jenom z katalogu.

V hospodě anebo při osobním setkání:

Vyjadřuje se podobně jako na diskuzním fóru - zasvěceně o všem hovoří, radí jak to udělat resp. jak by to udělal on. Když se jej zeptáte, jestli by mohl popsat nebo ukázat nějaké svoje výtvory, tak vysvětlí, že svoje projekty připravuje. Další varianta je ta, že zatím nikdo nevytvořil nic, co by bylo hodno srovnání s jeho projektem (např. není k dispozici tak dokonalý lept který by byl hoden aby jej postavil). Dále má spoustu výmluv, proč se do projektu nemohl pustit (není pojezd, není čas, nejsou peníze atd.).

Na setkání modulářů:

Přijde k vašemu výtvoru a
a) pochválí a začne vysvětlovat ...
b) rovnou zkritizuje a začne vysvětlovat ...
... jak je celý výtvor špatný, protože on by to udělal jinak a mnohem lépe. Když se jej zeptáte, zdali byste mohli někde vidět jeho výtvor abyste se mohli poučit a nechat inspirovat do budoucna, tak Vám odpoví, že žádný jeho výtvor vidět nemůžete, protože ...(viz. vysvětlení v odstavci "V hospodě anebo při osobním setkání")

Závěrem chci říct, že já osobně mám rád kritiku svojí práce. Mám rád když mi někdo řekne, tohle jsi zvoral a je to potřeba udělat tak a tak. Ale chci to slyšet od člověka, který již něco vytvořil, něco má za sebou a tudíž má právo kritizovat. Takový člověk ale zase ví, co je i za takovým zpackaným domečkem vlastní výroby práce a dokáže to ocenit a pozná co se podařilo a co ne.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 7:57 pm

Pavel-HP píše:Závěrem chci říct, že já osobně mám rád kritiku svojí práce. Mám rád když mi někdo řekne, tohle jsi zvoral a je to potřeba udělat tak a tak. Ale chci to slyšet od člověka, který již něco vytvořil, něco má za sebou a tudíž má právo kritizovat. Takový člověk ale zase ví, co je i za takovým zpackaným domečkem vlastní výroby práce a dokáže to ocenit a pozná co se podařilo a co ne.

Děkuji – krásně napsáno – zajímavý názor.

Jinak za sebe, já se žádné kritice nebo jiné přednášce o problému nevyhýbám, rád se poučím, kde jsem udělal chybu. Rád se naučím novým modelářským postupům, jak co udělat, jak co vyrobit, jaký použít materiál, čím to nabarvit atd. Dále ke všemu jsou potřeba informace, jenže je někdy problém informace najít, a pokud má někdo lepší informace o problému, tak je může poslat na email a nemusí je šíři veřejně, když nechce. Když je nějaký problém, tak vždy se snažím dohledávat další a další nové poznatky.
Nebráním se debatovat o modelářství, ale je naprosto normální a slušné, když jsem něco ukázat já, tak by mohl ukázat i ten druhý svoji práci a můžeme se bavit na tohle téma dlouho.
Pamatuji se třeba, že jsem šel panu Bankovi v 15 hod pro nějaké díly a před půlnocí jsem šel teprve domů. A to byla plodná studnice nápadů, připomínek, doporučení a rad. Já jen děkuji, že jsem měl štěstí takového modeláře potkat.
Tempotaxi

Příspěvekod marian_r » stř 12 úno, 2025 8:05 pm

Už som to tu písal, každý má právo povedať že mu nechutí, aj keď nevie variť.

Vy vlastne požadujete zakázať akýchkoľvek kritikov napr. umenia, pretože to nevedia spraviť.

Robil som celý život s informáciami, sú cennejšie než zručnosť s lopatou alebo sekerou.
marian_r

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 8:15 pm

marian_r píše:Robil som celý život s informáciami,.

Tak prosím dejte nějaký viditelný důkaz, když máte informace.
Text je jen text a napsat můžu, co chci.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 8:19 pm

Depozitář Chomutov.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 12 úno, 2025 8:28 pm

Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Miloš_P » stř 12 úno, 2025 8:57 pm

marian_r píše:Už som to tu písal, každý má právo povedať že mu nechutí, aj keď nevie variť.

Vy vlastne požadujete zakázať akýchkoľvek kritikov napr. umenia, pretože to nevedia spraviť.

Robil som celý život s informáciami, sú cennejšie než zručnosť s lopatou alebo sekerou.

Nejdříve ale musí vzniknout to umění, aby měli kritici co kritizovat. Tím vůbec nechci snižovat znalosti a rozhled kritiků v daném oboru.
Miloš_P

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 13 úno, 2025 7:19 am

Mám pro znalce oříšek:
Na voze na generátoru je napsáno Vítkovice ZVÚ Hradec Králové a nápis je podle fotky.
Našel jsem, že Závody Vítězného února Hradec Králové se jmenují od roku 1953 a zaměřují se na výrobu do oblasti chemického, petrochemického, energetického a potravinářského průmyslu. Počátky závodu sahají až do roku 1869.
Od roku 1921 byl podnik v Hradci Králové včleněn pod Škodovy závody v Plzni a podnik se jmenoval Škodovy závody Hradec Králové. Po přejmenovaní v roce 1953 na ZVÚ, pořád patří podnik pod křídla Škody Plzeň.
Po reorganizaci československého průmyslu v roce 1958 byla vytvořena výrobní hospodářská jednotka Závody Vítězného února zahrnující závody montáže, Pilníkov a podnik Buzuluk Komárov se závodem Chodov.
Proč je na výrobku Vítkovice, tak to neruším.
Dostal jsem dotaz, zda na škodováckém hlubinovém voze mohl být naložen výrobek, který je označen, jako výrobek Vítkovice, když podnik Vítkovice má svoje hlubinové vozy.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod martin-tt » čtv 13 úno, 2025 7:38 am

marian_r píše:Robil som celý život s informáciami, sú cennejšie než zručnosť s lopatou alebo sekerou.

Pan Lorenc měl hodně informací ale barák nepostavil žádný. :wink:
Přílohy
Lorenc.jpg
Lorenc.jpg (242.83 KiB) Zobrazeno 719 krát
martin-tt

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 13 úno, 2025 7:49 am

martin-tt píše:
marian_r píše:Robil som celý život s informáciami, sú cennejšie než zručnosť s lopatou alebo sekerou.

Jenže žádné informaci si zatím nedal. Podle mě jsou informace, jen fotky, záběry s filmů, výkresy a náčrtky. Zatím nic nevidím.
Já mám zájem se o nových informacích něco dozvědět, ale teoretické žvanění o ničem, tak to opravdu nemá cenu.
Že si někdo něco pamatuje, tak to já taky, ale tohle si pamatoval i brouk Pytlík.
Jinak opravdu jdi k šípku.
Tempotaxi

Příspěvekod JuraHT » čtv 13 úno, 2025 10:59 am

marian_r píše:Už som to tu písal, každý má právo povedať že mu nechutí, aj keď nevie variť.

Bez toho, že bych jakkoli hodnotil práci Vládi Klusáčka - argument, "pokud neukážeš svoje dílo, nemáš právo se vyjadřovat", není platný. Přesněji řečeno "můžeš jen chválit, to je vše". Špatně.
Někdo nemá rád dechovku, někdo nemá rád metal. Někomu se hrubě nelíbí klasická hudba. Někdo má v oblibě konkrétního interpreta, ale jedna skladba se mu nelíbí a dokáže vysvětlit, proč. Velká část hudebních kritiků nenapsala ani takt písně a třeba ani nezpívá, ani nehraje.
Někdo si zavolá kuchaře, nechutná mu jídlo, a ten mu tedy může říct "uvař si to sám"?
Ne,nemusím předvést nic, abych mohl, pokud o věci něco vím, vyjádřit faktickou připomínku.
Podle mě - pokud někdo něco veřejně vystaví, dává kůži na trh a s hodnocením svého díla musí tím pádem počítat.
Opravdu tyhle zakazovací tendence nechápu.
JuraHT

Příspěvekod Miloš_P » čtv 13 úno, 2025 11:15 am

Tady přece ale nikdo nikomu nic nezakazuje. Myslím, že termín orální modelář (viz. níže) říká vše podstatné :D .
Miloš_P

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 13 úno, 2025 11:19 am

JuraHT píše:Bez toho, že bych se vyjadřoval jakkoli k práci Vládi Klusáčka - argument, "pokud neukážeš svoje dílo, nemáš právo se vyjadřovat", není platný. Přesněji řečeno "můžeš jen chválit, to je vše". Špatně.

Já nikomu nezakazuji se vyjadřovat, já nikomu nebráním mít svůj názor.

Slušně řečeno mne štve, když já jsem ukázal svoji práci, tak proč druhý svoji práci také neukáže, třeba má to lepší než já, ale takhle se jen mlátí sláma.

[color=#400000]Dále je slušnost, když mám jiný názor, tak ukázat, podívej se, já jsem to zvládl.[/color]

Ale nikde tady není žádná taková zmínka, podívaná na jinou práci, výtvor nebo aspoň něco rozpracovaného.

Vážený pane, teorie bylo dost, tak pojďte k činům, ale to je těžké, že, od klávesnice se dobře radí, ale přinést vaši kůži na plac, to chce trochu odvahy a neschovávat jen za anonymitu sociálních sítí.
Tempotaxi

Příspěvekod marian_r » čtv 13 úno, 2025 11:28 am

Miloš_P píše:Tady přece ale nikdo nikomu nic nezakazuje. Myslím, že termín orální modelář (viz. níže) říká vše podstatné :D .

Áno, nie je to zákaz.

drzhubu.jpg
marian_r

Příspěvekod martin-tt » čtv 13 úno, 2025 11:35 am

Tempotaxi píše:
martin-tt píše:

Jenže žádné informaci si zatím nedal. Podle mě jsou informace, jen fotky, záběry s filmů, výkresy a náčrtky. Zatím nic nevidím.
Já mám zájem se o nových informacích něco dozvědět, ale teoretické žvanění o ničem, tak to opravdu nemá cenu.
Že si někdo něco pamatuje, tak to já taky, ale tohle si pamatoval i brouk Pytlík.
Jinak opravdu jdi k šípku.

Tempotaxi, já jsem reagoval na příspěvek "mariana_r" a ne na tebe. Tvé práce si velice vážím a skládám poklonu, že jsi tak velký projekt zvládl za 4 roky. Neznám nikoho kdo by mněl tolik informací o 50-tých letech jako ty a díky, že je zveřejňuješ tady na DF. A pana Lorence mi připomíná svými příspěvky "Peter" a ne ty, tak nevím proč mně posíláš k šípku. Přeji ti hodně úspěchu při tvé modelářské práci.
martin-tt

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště