Peter píše:Preto ako už ti bolo radené, ak je to možné, ber realitu - ber fotky a filmy z tej doby a podľa nich to všetko radšej modeluj.

Ta za prvé: každý kdo má možnost si postaví kolejiště, podle daného prostoru, podle svých schopností a podle finančních možností.
Za druhé: každý modelář si staví kolejiště podle sebe a to podle skutečnosti nebo podle předešlého textu se postaví reálná nebo nereálná fikce a těch je opravdu více, stačí navštívit nějakou modelářskou výstavu.
Za třetí: stavěl jsem fikci, která má reálný základ, to znamená, že jsem nejprve podle historie udělal příběh vzniku stanice a jeho připojení do sítě ČSD. Stavělo se podle filmů, fotek, dobových plánů a podle připomínek kamarádů a přátel. Jenže ne ke všemu seženete podklady, pak se musí nějak improvizovat, aby byla zachována správnost, pravdivost daného problému. A někdy se podaří potřebné podklady sehnat za několik let a to třeba náhodně, když hledáte úplně něco jiného.
Za čtvrté: Když se něco staví a ještě to není dokončené, tak máte pořád možnost to předělat, změnit, zahodit a udělat něco jiného. Pak taková připomínka, poznatek má smysl a můžete tím pádem to zamontovat do projektu. Ale když je vše hotové, poctivě vše přilepené, natřené, patinované, tak většinou další úprava nebo předělání je nemožné.
Za páté: předělávat obrubníky se mně nechce. Bohužel nenašel jsem žádný výkres, na čem obrubník leží (jak je udělán základ – technické řešení). Ano řez obrubníkem je, ale boční pohled není. Udělat dnes obrubní podle uveřejněných fotek je nemožné.
Zadělat otvor pod obrubníkem lze, ale tím pádem nebude zajištěna průjezdnost některých modelů. Průjezdnost se dělala podle modelů a ne podle NEM. Nechtěl jsem velkou díru mezi nástupištěm a stupátkem. Stupátko se musí skoro dotýkat obrubníků. Dále štěrk na druhé straně je opravdu přilepen ke kolejnici a odstranit vše bez poškození pražců pod kolejnici, tak to opravdu nepůjde.
A vytrhávat koleje a dělat novou pláň se mně zrovna nechce.