Digitální spřáhlo SD-Modell

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: Digitální spřáhlo SD-Modell

Příspěvekod Fox » sob 01 úno, 2025 11:54 am

Díky, právě jsem si říkal, že se ta diskuse o dekodéru musí přesunout ke spřáhlu
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Krolboys » pon 21 črc, 2025 12:27 pm

Ahoj všem zkušenějším s programováním a mapováním CV. Pomohl by mi někdo s nastavením CV pro digitální spřáhlo SD-modell? Spřahla jsem nainstaloval na Kocoura tt - Tillig 02764 OKD s dekorérem MX658N18 a zvukem Jacek. Spřahla jsem nainstaloval dle návodu p. Balíčka na výstup F2 na dps. Z návodu k dekodéru jsem pochopil nastavení CV115=60 a CV116=165 pro rozpojení a poodjetí. Také jsem pochopil nastavení CV128=48 což je spínání spřáhel bez směrové orientace obou naráz připojených na F2. Zde si ale již nevím rady, jak namapovat spínání spřahel na F2 a co dalšího ještě naprogramovat?
Originál hodnotu mám u CV36=4 tzn. bit 2. To je ale funkční výstup FA1. Mám tedy naprogramovat u CV36 ještě i bit 3 což odpovídá funkčnímu výstupu FA2. Pak by tedy byla hodnota pro CV36=12 ?
Je nutné ještě nastavovat něco dalšího? Díky za případnou radu. M.
Krolboys

Příspěvekod JendaTT » úte 22 črc, 2025 3:01 pm

Nejsem teď doma u kolejiště - ale zkusím ti "napovědět". Snad si vzpomenu správně na čísla CV.

Ten začátek nastavení pro spřáhlo máš správně, teď k té definici ovládání tlačítkem. Na to se musí jinak.

Předně je potřeba mít jasno, jakým tlačítkem na ovladači budeš rozpojení ovládat. U Jackových projektů si u tvého modelu zjisti, na jakém tlačítku máš nadefinovaný zvuk rozpojení. Hádal bych, že je to tlačítko F18. Pak v nastavení dekodéru musíš tomuto tlačítku ještě nadefinovat, že má ovládat konkrétní funkční výstup (FAx) na dekodéru - v tvém případě, pokud je tedy výstup F2 na dps ovládaný výstupem FO2 z dekodéru.

Což by se udělalo pomocí CV35-CV46, jak jsi sám navrhoval, pokud by ale to ovládání zvuku rozpojení bylo na tlačítku do F12, což ale nebude tento případ.

Zvuk rozvěšení bude pravděpodobně až na té F18, takže se to bude muset řešit přes "swiss maping" (CV430 a dál), kde si nadefinuješ, že při použití F18 se současně bude aktivovat i výstup F02. Než to uděláš, bylo by dobré si zjistit, jestli už tam nejsou v rámci zvukového projektu použité některé z CV430 a vyšších, aby sis nepřepsal nastavení zvukového projektu. Někdy totiž Jacek u zvukových projektů používá nastavení švýcarského mapovaní pro spínání různých konfigurací světel apod. Je potřeba si najít "prázdnou" skupinu a do ní si definovat tu F18 na F02. Skupina má vždy 6 CV, ta první je tedy na CV430-CV435, skupin je asi 15. Prázdná skupina bude mít ve všech 6 CV po sobě pouze hodnoty 0. Co nastavit do kterého CV, ti ale neporadím, takhle z hlavy to fakt nedám.

Sám jsem si takto ve svých dekodérech upravoval jak přemapování funkčních tlačítek, tak i výstupů dle svých potřeb. Celkem hezky se to nastavuje v software Zimo CV Setting Tool (ZCS), ale je potřeba mít centrálu, která umí číst kompletní sadu CV z dekodérů.

Snad jsem ti to trochu osvětlil a snad mě někdo doplní nebo opraví.
JendaTT

Příspěvekod Krolboys » úte 22 črc, 2025 4:51 pm

Díky za navedení s tím zvukem rozvěšení. Skutečně ho mám originál na F18. V manualu k dekodéru jsem dohledal, že přemapování zvuku se provádí na adresách CV401 až CV428. Pokud tedy chci přesunout zvuk z F18 na požadovanou F2 tak musím zadat CV418 = 2 kde 18 v adrese CV je pozice puvodního zvuku a hodnota 2 pak pozice zvuku na tlačítku F2. a funguje:-)
Krolboys

Předchozí

Zpět na Elektrika a elektronika