Přidám střípek do mozaiky:
Začínal jsem kdysi dávno s Chiranou z 50 let. Je to sice nesmrtelná klasika (mám ji dodnes), ale na velmi malé díly se moc nehodí.
(viz ten kousek v popředí pinzetového zátiší na přiloženém snímku) Před pár lety jsem proto na drobnější práci pořídil dvě americké pinzety PROEDGE - jemnější zahnutou o délce 4 1/2" (model #53440) a "samosvornou" překříženou-samozavírací 4 3/4" (4 1/2"), model #53370 - obě na snímku pod šuplerou.
Na ty nejjemnějí až titěrné věcičky to ale stále nebylo ono, a tak jako nejnovější přírůstky přibyly minulý týden dvě jemné černé pinzety, přímá ESD-11 a zahnutá ESD-15. Z výroby přesně dosedají-lícují (nemají žádné zkřivení nebo nepřesnosti) a nevyžadují žádnou větší zavírací sílu pro uchopení předmětu. Čili žádná křeč v ruce při delší práci, stačí přirozený (jemný) nenásilný úchop.
Stály sice tyto dvě jemné pinzety v kauflandovém doprodeji celkem
250 Kč, jenže
spolu s nimi k tomu byl :--) zároveň i kufřík z pružného plastu, páječka s pracovní teplotou nastavitelnou v rozsahu 200 až 480 st. Celsia a s dvoubarevnou indikací (nahřívání + dosažení požadované teploty), 6 různých výměnných pájecích hrotů, stabilní celokovový odkládací držák-stojan, pájecí houba, malá cívka pájecího cínu (bezolovnatého), odsávačka cínu, měděné pletené odsávací lanko, dvě izolovaná lanka, odizolovací nožík, kvalitní detailní návod a jako bonus 3letá záruka.
Vím, že existují i o něco kvalitnější (a o dost dražší) pomůcky, ale na to naše domácí šmrdlání...