DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2025

Příspěvekod Vážňas » pát 24 led, 2025 9:56 pm

Mcx píše:
greenery píše:co se vlastně uvnitř vozilo?

Na nákladních vlacích vzduch, případně palivo do kamen, na osobních vlacích to stejné jak v jiných služebních vozech

jirie123 píše:Třeba v 80. letech se občas Mn vlaky běžně prováděla distribuce sudů s petrolejem a mazivem na osvětlení a mazání výhybek ve stanicích.
Uhlí a samodomo lavice pro průvodčí nákladních vlaků. To bylo co vůz to originál :lol:

Položil jsem stejný dotaz kamarádovi ročníku 1949 sloužícím u ČSD od roku 1967 a na manipulácích Kralupy - Ústí n. L. (ale zcela určitě i jinde) to takto bylo:

Kromě dopravního personálu (vlakvedoucího) a jakýchkoli služebních či spěšninových zásilek/zásob se v "hytlácích" hlavně vozil personál k zajištění posunu, tj. vozmistr a banda 3-5 posunovačů. Mluvíme o době, kdy nebyly vysílačky a například při sunutí dlouhých souprav se návěst od "řídícího posunovače" na čele posunového dílu dostávala dozadu fírovi na stroj skrze "opakovací posunovače" rozmístěných po soupravě, opakující návěst od předchozího posunovače člověku za ním.

Jak napsal kolega Jirie123, pro posunovače a vozmistry se vytvářely do zavazadlového oddílu různé lavice nebo štokrlata pro sezení stylem kde se co našlo nebo vyrobilo.

Vozy byly vyráběny bez kamen, neb se počítalo s vytápěním parou z lokomotivy řazenou před ním. Kamna nebo naftová topení se začala dodělávat v době, kdy se rozmáhala elektrická trakce a motorová trakce, která už vozy nemohla vytápět parou. Kdy to bylo nechávám na jiných, můj odhad je přelom 60. a 70. let.

Co ještě kolega vzpomínal, uhlí si vždy obstarávala nová příchozí četa. Dokud jezdila parní trakce, bylo doplnění otázkou pár minut a lopat z uhláku. Později, když už parní trakce nebyla, bylo doplňování uhlí náročnější kvůli přenášení plných uhláčků odněkud ze stanice ke vlaku.
ČSD od UIC čísel po "čtyřkové brejlovce"
Vážňas

Re: DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Příspěvekod Střelec » sob 25 led, 2025 11:53 am

Pokud byl hytlák v manipuláku v parní trakci místo za lokomotivou na konci soupravy, tak se ty kamna hodily i tak. Pochybuju, že nákladní vozy (vyjma speciálních cisteren) měly parní potrubí pro vytápění....
Střelec

Příspěvekod stiro » sob 25 led, 2025 9:06 pm

Dovi: Tak, farba 14Tr možno sedí, a popravde, tešil som sa na tento model, je naozaj pekný. Aj preto mi je ľúto, že to pokazili. Naše 14Tr-ky nemali červený pruh potiahnutý cez dvere... :roll: :!:

Mám pocit, že BREKINA už nie je čo bola, posledne som si kúpil model TATRA 815, a z 5 modelov boli 4 nekvalitne spracované (zle nastriekané, zle skompletované a iné). A hlavne, za tú cenu... :!: :!: :!: Zlata IGRA, tam sa aspoň kabína a korba sklápajú.
stiro

Příspěvekod Jindřich Bek » sob 25 led, 2025 9:51 pm

Byly doby, kdy služební vůz byl vždy za lokomotivou, vlakvedoucí sledoval návěsti. Viz tehdejší dopravní předpis, proto vyhlídková okna.
Jindřich Bek

Příspěvekod Dovi » pon 27 led, 2025 10:21 am

Naše 14Tr-ky nemali červený pruh potiahnutý cez dvere... :roll: :!:

To máš pravdu - viz přiložený trojdílný obrázek (jeho horní část).
Možná chtěli vyhovět i livreji v bývalé NDR...

V pozdějším a současném období už pak bylo těch barevných variant přece jen víc.
Třeba u DPmB i s tím širokým červeným pruhem dole přes všechny dveře.
(přiložený obrázek, jeho střední část - trajf na točně ve Šlapkách)

Škoda_14Tr_krémově-červený.jpg

Ale v každém případě, aspoň že na levé straně trolejbusu (bez dveří) to pro nás v ČSSR, ČSFR a ČR/SR zachytili náhodou snad i správně :-)
(přiložený obrázek, spodní část)

Mám pocit, že BREKINA už nie je čo bola, posledne som si kúpil model TATRA 815, a z 5 modelov boli 4 nekvalitne spracované (zle nastriekané, zle skompletované a iné).

Ono je to asi jak kdy (jak který model).
Třeba ty loňské 9Tr (trolejbusy z 60. let) jsou myslím slušně provedené, karoserie svým typickým tvarem, tehdejší dobové náboje kol, taky povrchovka i interiér vozu (pracoviště řidiče i prostor pro cestující).

viewtopic.php?f=15&t=14685&start=540#p342008

Cena je samozřejmě jiná věc - a za exkluzivitu se platí.
Vyšší desítky (postupně až stovky) vagonků, výrobně často velmi podobných, si kupuje skoro každý.
Ale kolik železničních modelářů si pořídí kupříkladu trolejbus, že jo..
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod novk2007 » pon 27 led, 2025 9:32 pm

Tak Acme jak to vypadá bude dělat další sérii 350 tek kakadu a další tak b mohly udělat 150 csd v odpovídající barvě
novk2007

Příspěvekod M&T » úte 28 led, 2025 1:41 pm

No comment
Naposledy upravil M&T dne pon 03 úno, 2025 4:12 pm, celkově upraveno 1
M&T

Příspěvekod Aleson » čtv 30 led, 2025 3:15 pm

No ale tohle asi není III. série ? 8) Zůstal tam zřejmě jen popis od té 830.101 s těmi 4mi p.... okénky ....
Aleson

Příspěvekod martin tichý » čtv 30 led, 2025 6:03 pm

Hezké....škoda jen, že ČD, při progresi MTB ztvarneni vsech moznych mutaci a epoch se ČSD taky ani nemusime dockat, nebo az kdo vi kdy...koupit tedy, ci nekoupit..??
Ciboch
martin tichý

Příspěvekod A2C » čtv 30 led, 2025 8:34 pm

martin tichý píše:Hezké....škoda jen, že ČD, při progresi MTB ztvarneni vsech moznych mutaci a epoch se ČSD taky ani nemusime dockat, nebo az kdo vi kdy...koupit tedy, ci nekoupit..??

Rozhodne nekúpiť :)
Nech má Báňa pravdu. "A protože celkově víme že zákaznicí si posledni 2-3 roky už kupují jen jeden model a potom čekaji na další novinky"
Tak nech si uvedomí, kde je nosná epocha. :wink: Podľa zástupcu Roco pre ČR a SR je viac než 75% predaných modelov u nás práve ČSD.
Nech si to Báňa skalkuluje.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Ivan » pát 31 led, 2025 6:38 am

Lidi taky nemají bezpečné peněženky a vzhledem k tomu, že se toho vydalo dost, můžou mít i plná depa a tak se kde kdo zařekne koupit jen jednu variantu.
Přece nemůžou obchodníci čekat jen neustálý růst.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod A2C » pát 31 led, 2025 11:44 am

Ivan píše:Lidi taky nemají bezpečné peněženky a vzhledem k tomu, že se toho vydalo dost, můžou mít i plná depa a tak se kde kdo zařekne koupit jen jednu variantu.
Přece nemůžou obchodníci čekat jen neustálý růst.

Presne tak. Nie je práve doba ktorá by priala rozširovaniu depa a súčasne ako som písal pred časom, kto dnes nemá 2-3 barče, 2-3 okuliarniky, aspoň jedného Sergeja, minimálne jedného Čmeldu...
Ja mám cez 50 lokomotív, nestačí mi to na plnohodnotnú prevádzku? A čo vy?

A k vozom, koľko ich máte? Ja som bol v tom, že som trošku cez 400, teraz som zistil, že som pred 500 vozmi.
Z toho mám 20 Ylonov, rôzne Bai, Ba, Bac... limitky od ES Pečky, z leptu, stavebníc, echt československé či staršie konštrukcie osobných vozov, služobných, Uhlákov mám aspoň 50... cisterien aspoň 50, Zetiek možno 100.

Koľko toho normálny železničný modelár vlastne potrebuje? A naviac v tejto neistej dobe. Kedy nový model je len iná farebná mutácia, či len iné číslo.
Rozhodne mám ešte priestor (trošku aj skladovacieho) aj financie, aj chuť si ešte nakúpiť nové modely. Ale skutočne nové modely, nie len farebné mutácie.
A jedna M262.0 mi bude stačiť. V mojom prípade M262.007. Piko si u mňa môže zapísať 2 kúsky T678.0 a T679.0 vo výrobnom nátere (ideálne slovenské muzeálne stroje)
Ak neurobia T344.0 tak si ju spravím sám, pre MTB: kedy bude modrá T458.1 s 2 oknom? Svrbí ma peňaženka a tie 3 okná rozhodne kupovať nebudem! A už poskladajte tie M131.1! ;) (áno, povedal som to a je to vonku)
Trix by sa mohol poponáhľať s 556.0 - chcem ho s malými ušami.
Roco- 477.013 (ak nie toto číslo, tak malé vane, malé uši)
MTB by sa nechcelo urobiť naše "honekery"? Kúpim 3x ŽSR zelené Adidas. M286.0 by tiež bodla, vo výrobnom nátere...
Atď, atď...
A2C

Příspěvekod Dovi » pát 31 led, 2025 1:44 pm

A2C píše:A už poskladajte tie M131.1! ;) (áno, povedal som to a je to vonku)

Zdravím, pane kolego, a děkuji, že smíte trochu naznačovat :--)

Za poslední roky by toto bylo (alespoň tedy pro mne) první výrazně pozitivní zprávou ohledně firmy MTB a jejích výrobků. Snad ale p. Báňa neplánuje načasovat to poskládání Hurvínka zase až na dobu 2 týdny před ohlášením firmou Roco nebo PIKO...
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod A2C » pát 31 led, 2025 2:26 pm

Dovi píše:Zdravím, pane kolego, a děkuji, že smíte trochu naznačovat :--)

Za poslední roky by toto bylo (alespoň tedy pro mne) první výrazně pozitivní zprávou ohledně firmy MTB a jejích výrobků. Snad ale p. Báňa neplánuje načasovat to poskládání Hurvínka zase až na dobu 2 týdny před ohlášením firmou Roco nebo PIKO...

Ja nič nenaznačujem, ja to hovorím narovinu. :wink:

Mali ich pripravené na kompletáciu ešte pred tou 830, ale asi si Báňa povedal, že najprv hodí na trh tú 830.101 aby sa mohol vyjadriť na adresu pos*aných okien, uľaviť svojej žlči a potom možno príde aj na Hurvínka. :roll:

A keďže to viem ja, vie to aj Roco či Piko.
A keďže to Roco a Piko vie, tak mu môžu spraviť to isté čo MTB urobilo Roco či Piko.
Za toho Pomaranča mu to nezabudnem :-*
A na jeho mieste by som vypredal čo najskôr aj karosérie M240, Balm, BFalm... lebo potom už asi budú k ničomu... nič nenaznačujem...
A2C

Příspěvekod Dovi » pát 31 led, 2025 3:25 pm

:-)

palce_nahoru.jpg
palce_nahoru.jpg (1.99 KiB) Zobrazeno 1465 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

PředchozíDalší