Železnička pri Čiernej Vode

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti G a větší.

Moderátoři: Michal Dalecký, Rudolf

Re: Železnička pri Čiernej Vode

Příspěvekod Jozef Milko » úte 03 pro, 2024 8:02 am

Myslím, že už som to tu spomínal - urobil som si slušné zásoby koľají a výhybiek Peco code 250, takže mi to vystačí tak na 90% trate,
niečo ešte musím dokúpiť. V mierke 1/13 (presnejšie 1/13,33 - ak má 45mm rozchod znázorňovať 600 mm v skutočnosti) vychádza
koľajivo Peco code 250 celkom prijateľne: výška koľajníc na cca 85 mm v skutočnosti, dĺžka pražcov na cca 1300 mm a šírka cca 150 - 160 mm
(na hornej - viditeľnej strane , je pražec užší, ako na dolnej).
Naviac, na voľnej trati chcem použiť do pražcov uvedeného koľajiva Peco code 250 koľajnice Peco code 200, to znamená, že v skutočnosti by mali
koľajnice výšku cca 70 mm - aj takéto koľajnice boli používané na sieti železníc v okolí Smoleníc a Dobrej vody (600 mm rozchod).
Keďže na staniciach budú koľajnice menej viditeľné - je tam viac zdvihnutý terén ako na voľnej trati, nechám tam pôvodné pruty code 250 -
totiž, ak by som aj tam chcel meniť pruty za code 200, komplikovalo by mi to život pri napojení na výhybky.
Mimochodom, koľaje a výhybky Peco code 250 som mal 10 rokov na koncovej stanici, ktorú zčasti ruším a použijem ich na rozšírenie základného okruhu:
odbočky, nová stanička...Tieto "staré" koľaje a výhybky sú plne funkčné, akurát že povrch pražcov sa neleskne - čo je výborné.
jm
Jozef Milko

Příspěvekod rawen » úte 03 pro, 2024 2:37 pm

Děkuju za připomenutí. Chytám inspiraci, bo plastové pražce Regnera jsou vlivem UV v práškové formě.

Radek
rawen

Příspěvekod Jozef Milko » úte 10 pro, 2024 9:23 pm

No tak som zase bližšie k cieľu. Podarilo sa mi výfukové rúry (rúrky z medi) prispájkovať k plechom tak ako treba, plechy sú uchytené
na dýmnici skrutkami M1.2 - uzávitoval som sa dokonale - bolo treba urobiť na dýmnici 16 závitov (x 3 rôzne závitníky), no piplačka.
No chválabohu je to hotové, ešte sa pustím do nejakých armatúr na kotli, treba dokončiť piesočník a môže sa ísť na kabínu - ale to už
predbieham.
Jozef

IMG_5086.jpg
Jozef Milko

Příspěvekod Zlámalík » úte 10 pro, 2024 11:40 pm

Jozef Milko píše:No tak som zase bližšie k cieľu. Podarilo sa mi výfukové rúry (rúrky z medi) prispájkovať k plechom tak ako treba, plechy sú uchytené
na dýmnici skrutkami M1.2 - uzávitoval som sa dokonale - bolo treba urobiť na dýmnici 16 závitov (x 3 rôzne závitníky), no piplačka....

A Jozefe, budete natáčet i takové to Short video na YouTube, jak je všechno za dvě minuty hotové? :lol: :lol: :lol:

Smekám před Vámi až na zem, vím, co to je - a navíc soused je Vaší krve, aktuálně staví parní tramvaj, takže to mám z první ruky.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Jozef Milko » pát 17 led, 2025 8:44 am

Ahojte, tak zase malý pokrok.

Niečo pribudlo na kotli, včera som zaspájkoval kabínku (pasta CU-Refix*3, drží dobre, je s ňou vcelku pohodlná práca).
Treba pracovať, sezóna sa nezadržateľne blíži, síce nemám zatiaľ položené nové koľaje, ale snáď to stihnem na jar dorobiť.

Zlámalík píše:A Jozefe, budete natáčet i takové to Short video na YouTube, jak je všechno za dvě minuty hotové?

No s tým natáčaním sa určite nechcem zdržovať, som rád, keď stihnem to čo stihnem. Nakoniec, to nie sú ani nejak zvlášť
zaujímavé procesy tvorby, ktoré by stáli za to.

No a takto to zatiaľ vyzerá, malá orenštajnka sa konečne začína trocha na seba podobať.
Nech to para tlačí.
Jozef
Přílohy
IMG_5107.jpg
Jozef Milko

Příspěvekod rawen » pát 17 led, 2025 8:04 pm

Máš můj obdiv.

Radek
rawen

Předchozí

Zpět na Modely velkých měřítek a zahradní železnice