Můj kamerový vůz TT

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Můj kamerový vůz TT

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 07 pro, 2024 8:46 pm

Zlámalík píše:Sorry, že vám do toho kecám, ale ta Sony kamera projede všude, má supr optiku, wifi, SD kartu, jde k ní lusknutím prstu připojit mobil a stačí ji zapnout :D
Tady jich ještě pár je: https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R ... 1&_sacat=0
Napájení z baterky vydrží dost dlouho, náhradní baterky jsou normálně k mání a pro trvalý provoz bez zásahu ruky se to dá živit z kolejí přes měnič a USB port, jak má radula63. Možná to zavání poraženecvím, ale prolezl jsem toho fakt hodně (viz dřív tady ve vláknu nebo u mě na webu) a rozhodnutí koupit to hotové nelituju. Pro H0lkaře jsou k mání i nějaké FDR-X1000 nebo -3000 a ty umí 4K.

Já tomu rozumím, ale nebylo to moje rozhodnutí a proto tu kameru zkouším nějak uplatnit aby to nebyla úplně zmařená investice.
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 08 pro, 2024 8:28 am

Za mlada jsem z podobných kamer dělal webkamery. Ale to bylo v době, kdy se webkamery nekupovaly jako hotový produkt a cílem akce byla zábava při programování streamu.
Jinak po pravdě si úplně neumím představit, co si počít se 4k připojeným na USB. Sice se to dá protáhnout, ale aby se z toho udělalo něco přenesitelného tak to bude potřebovat dosela slušný hadrware a ne nějaký kvadrátor.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 08 pro, 2024 4:48 pm

fulda píše:Za mlada jsem z podobných kamer dělal webkamery. Ale to bylo v době, kdy se webkamery nekupovaly jako hotový produkt a cílem akce byla zábava při programování streamu.
Jinak po pravdě si úplně neumím představit, co si počít se 4k připojeným na USB. Sice se to dá protáhnout, ale aby se z toho udělalo něco přenesitelného tak to bude potřebovat dosela slušný hadrware a ne nějaký kvadrátor.

To znamená, že 4K kamery pro tyhle účely nejsou vhodné, když samy o sobě nedokážou nahrát přímo na připojené paměťové medium záznam?
Zdenek Valter

Příspěvekod JirkaJ » pon 09 pro, 2024 7:22 am

já pro záznam TT používám "SQ11 Mini DV"
rozměry: 23×23×23 mm
baterku má v sobě, nabíjení i stahování dat přes USB, nahrává na microSD karty. je fullHD
úhel 140stupnů není optimální, ale dá se, nemá WiFi ani jiný bezdrát
stačí zadat do googla "SQ11 Mini DV"
TT, RocRail, DR5000 SŽM Pečky
JirkaJ

Příspěvekod Zlámalík » pon 09 pro, 2024 10:31 am

JirkaJ píše:já pro záznam TT používám "SQ11 Mini DV"

Já se omlouvám, ale SQ 11 nebude vysněný ideál. Možná jste měl štěstí na dobrý kus - to, co z toho lezlo, než to kleklo, u mě bohužel zdaleka neobstálo. Její výhodou je malý rozměr, dá se vecpat do vagónu dovnitř, ale ovládá se jen tlačítky, takže ji zas musíte vyndat.
Podrobnou recenzi několika dostupných kamer jsem tady udělal nedávno (viz viewtopic.php?f=3&t=14550&start=30#p332365), doporučuju i dvě následující stránky - ono najít v těchto mikrokrabičkách kvalitu je dost problém. Recenzi a další poznatky mám taky u sebe na webu.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » pon 09 pro, 2024 10:38 am

Zdenek Valter píše:To znamená, že 4K kamery pro tyhle účely nejsou vhodné, když samy o sobě nedokážou nahrát přímo na připojené paměťové medium záznam?

To znamená, že záznamové zařízení pro 4K obraz musí být celkem výkonné, tedy nebude malé (a asi ani levné). Pokud je záznam vestavěný přímo v kameře, tam to výrobce nějak optimalizuje, viz ty odkazované Sony kamery nebo DJI Action 2, případně GoPro, ale ani ty se do profilu TT nevejdou.
Zlámalík

Příspěvekod Bela1 » sob 04 led, 2025 8:43 am

Ahoj.
Zdenek Valter píše:
Zdenek Valter píše:
Bela1 píše:Ahoj, pěkná práce.
Nedávno jsem viděl tuhle kameru IMX179 HD USB. Má profil 39x39 mm. Může mít i různé objektivy. Nemáte s ní někdo zkušenost?. Myslím, že na TT by se tunelem dala protáhnout, i když přesahuje NEM profil. Až budu mít náladu, tak udělám špalík a zkusím, jestli projede.
Příloha Kamera.jpg je dlouhodobě nedostupná.

No a jak a kam tu kameru připojíš?
Je to přeci jen USB kamera.

Dá se to propojit přes toto?
Odkaz na ALI
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... ry_from%3A

Nedávno jsem něco objednával z Ali, tak jsem přihodil tento wifi vysílač.
TransmitterBox1.jpg
TransmitterBox1.jpg (22.71 KiB) Zobrazeno 2242 krát

Připojil jsem na něj funkční webkameru. Bez kamery se za pár sekund vypnul. S kamerou jede, dokud mu stačí aku. Hotspot "wifi check_...." se na mobilu objevil a mobil se připojil. Tím to ale skončilo. Appka WiFi Check pořád hlásí "Please connect the wifi camera first". Takže tadle krabička asi není moc funkční, i když tam psali v použití i digital camera. Máte někdo lepší zkušenosti?
Bela1

Příspěvekod fulda » sob 04 led, 2025 9:44 am

Ahoj,

ta věc není moc univerzální, většinou podporuje tak dva/tři druhy kamer. Takže pokud nemáš tu správnou, tak smůla.
Se divím, že ti to prodali samotné, většinou se to prodává jako balíček. Namátkou takto:
Obrázek
fulda

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 04 led, 2025 3:03 pm

fulda píše:Ahoj,
ta věc není moc univerzální, většinou podporuje tak dva/tři druhy kamer. Takže pokud nemáš tu správnou, tak smůla.
Se divím, že ti to prodali samotné, většinou se to prodává jako balíček.

Bohužel máš pravdu - tenhle bazmek nepodporuje ani Full HD natož 4K :-(
Zdenek Valter

Příspěvekod fulda » ned 05 led, 2025 9:12 am

Zdenek Valter píše:Bohužel máš pravdu - tenhle bazmek nepodporuje ani Full HD natož 4K :-(

Asi ti ta informace moc nepomůže, ale ten bazmek nemá moc představu o tom, jaké rozlišení přenáší. Kamera mu posílá mjpeg stream a on ho přenáší. Spíš jde o to, že podporuje jen kamery, které se hlásí v kontextu android kamera. A vzhledem k tomu, že většina android/apple zařízení má svoje vlastní kamery, tak to co se prodává jsou různé speciality právě typu endoskop, nebo třeba TOHLE. A to se na vláčky moc nehodí.
fulda

Příspěvekod Zlámalík » ned 05 led, 2025 9:27 am

Ty Sony kamery jsou pořád k mání a fungují hned... ;-) ;-) ;-)
https://tinyurl.com/2yo4cjzu

Jinak tady je v nabídce ta samá kamera, ale upravená firmou pro montáž jiných objektivů - chlapci si to nechají zaplatit, to nechám stranou, ale jsou tam fotky, jak to vypadá vevnitř: https://tinyurl.com/2ay6vdql
Zlámalík

Příspěvekod Bela1 » úte 07 led, 2025 9:59 am

Ahoj. Aplikace pro wifi endoskop má v setupu taky 1920x1080, takže na Full HD by to asi mělo stačit. Zatím to ale nejde.
Dále jsem zkusil tu mojí webkameru připojit nejen k PC, ale i k mobilu přes USB C OTG. Přes OTG se normálně chytla, ukazovala přes doporučený program "wifi check" jen 1280x720. Takže wifi check ji rozumí.
Podobně jak píše Fulda, tak všechny Android aplikace, co jsem našel, chtěly tu svou kameru. Mě celkem dobře chodila ta původní, co jsem o ni psal, s aplikací JXLCAM, která měla svoje wifi. Tady by Fulda mohl přispět, protože psal, jak vyráběl webkamery. Možná tam uvnitř je něco jako sběrna USB a na tu by se nechala jiná kamera připojit. Já ji příležitostně zkusím otevřít.
Ano Sony je dobrá varianta. Mě spíše (kromě holek) vzrušuje možnost se v tom povrtat.
Takže zatím to nevzdávám, třeba mě, nebo vás ještě něco napadne.
Bela1

Příspěvekod fulda » úte 07 led, 2025 10:58 am

Bela1 píše:Tady by Fulda mohl přispět, protože psal, jak vyráběl webkamery.

Nemohl, je to čistá anarchie.
Pochopitelně kamera je komerčně zajímavá, když je levná. Levnou se stane, když se celá vejde na jeden chip (SoC - System on Chip). A ještě levnější se stane, když se ten chip ani nemusí zapouzdřit, ale udělá se z něj ten asfaltovej plivanec. Ten co znáš z hodinek keselek.
A v tom opravdu nic nepřepojíš.

Ale jestli chceš, mohu ti dát nějaké popisy, co se v těch kamerách odehrává. Možná někoho překvapí, že v takové kameře je RISC-V procesor s nainstalovaným linuxem, ale stejně je to znalost k ničemu.
fulda

Příspěvekod Bela1 » ned 12 led, 2025 3:11 pm

Ahoj. Tak píšu průběžné výsledky.
Už jsem programoval v lecčem. Nejvíce ale v C#. V Android Java skoro nic. Tak jsem provedl de kompilaci do "mezi produktu" smali. Fungující aplikaci JXLCAM jsem na několika místech naboural, takže mám přibližnou představu o funkci. Tak jsem poznatky zkusil přenést na nefungující aplikaci wifi check. Při těch pokusech jsem u druhé objevil soubor s desítkami textových hlášek. Vypadá to, že to nerozumí avi, ale rozumí to mpeg a vob. Nicméně jsem tam našel spoustu chybových hlášek ohledně wifi. Pokud by se to připojilo, tak by to mohlo nadávat jako špaček. Takže se to sice připojilo k mobilu, ale ne k aplikaci. Kromě požadavku na připojení, který to přepne na volbu wifi, to neříká nic.
Tak jsem zkusil na mobilu aktivovat vývojářský mód. Tím mám dost informací ohledně wifi zdroje. Bohužel ta fungující i nefungující kamera měly zhruba stejné parametry wifi sítě. Tak je to buď v aplikaci, nebo to něco blokuje jako "firewall", ten tam ale nemam.
Bela1

Příspěvekod Zlámalík » ned 12 led, 2025 4:35 pm

Smekám. Já, kdykoliv na mne vykoukne nějaké programování, prchám. Klobouk dolů, že do toho jdeš - ne, že bych třeba taky nechtěl, nakonec Arduino jsem zvládl, ale nemám na to trpělivost. Holt v tomhle budu jen "jůzr". Ale rád budu sledovat.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv