Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod Zlámalík » sob 23 lis, 2024 1:05 am

Zapsáno, děkuji.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » sob 23 lis, 2024 1:09 am

milan ferdián píše:Jestli se nepletu, celní deklaraci se platí doručovateli nebo na české poště? Vypadá to, že jsem asi jediný, který má nejdražší zásilku z vás a ještě si pro ni musí jít po svých, protože řidič nebylo schopen ujet 3 km ke mně a zásilku mi osobně předat, ani zaplatit poplatek za celní deklaraci, paráda :lol: . Hlavně, že jsem dostal výzvu.
kupní cena:................... 17 GBP = cca 520,- Kč
bankovní poplatek......... 12,4 GBP = cca 380 - Kč
bankovní poplatek........................... 300,- Kč
clo..................................................0,- Kč
poplatek ČP za celní deklaraci............. 350,- Kč
celkově.......................................1 550,- Kč

Inu, opět moje blbost.
-m-

Obvyklý postup je následující. Zásilka ze třetí země přijde na vyměňovací poštu Praha 120 ve Štěrboholích. Odtamtud ti pošlou doporučeným dopisem oznámení o uložení zásilky s výzvou k provedení celní deklarace a s linkem na internetovou stránku, kde jim buď sdělíš, že si zásilku proclíš sám nebo vyplníš data o zásilce a požádáš o proclení poštu. Za proclení poštou zaplatíš doručovateli nebo na poště těch 350 Kč splatných při převzetí zásilky.

K výši těch bankovních poplatků se vyjádřit neumím, při platbách mimo eurozónu to má každá banka jinak. Při platbě převodem se platí oběma bankám, bance plátce i bance příjemce platby. Obecně máš tři možnosti: Buď jdou oba poplatky za tebou nebo za příjemcem platby nebo se o ně podělíte. Když platím převodem mimo eurozónu já, tak vždycky volím metodu zpoplatnění SHA = share = každý své bance. Tys pravděpodobně zvolil variantu OUR = naše banka platí, takže jsi zaplatil oba poplatky. Ta třetí varianta je BEN = beneficiary = oba poplatky platí příjemce platby. Když není předem domluveno něco jiného, tak neuděláš chybu, když zvolíš SHA. A ještě k tomu dodám, že když nemáš účet v měně země, kam posíláš platbu, další drobné (obvykle 2-4%) se ti z platby ztratí při přepočtech směnných kursů (ale to i v EU a banka ti vždycky uvede, jakého kursu při převodu použila). Výhodnější je - pokud to příjemce platby umožní - platit mimo EU přes internet kartou (přes platební bránu - GoPay, PayPal apod.), kdy jsou celkové poplatky za platbu mnohem nižší než při převodu, v řádu nízkých jednotek %.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Dovi » sob 23 lis, 2024 7:51 am

Ahoj Jirko,

dost jsem váhal a sám bych už býval asi ponechal jen to základní Normanovo Designování.

A proto díky za Tvé malé otazníkové připomenutí-doporučení, které to převážilo.
Takže nakonec jo, do knihovničky se ta útlá 66stránková brožurka ještě vejde...

Clipboard_Barry_Norman_Landscape_Modelling.png
Clipboard_Barry_Norman_Landscape_Modelling.png (1.05 KiB) Zobrazeno 3859 krát

Odmaž tedy prosím ty poslední čtyři znaky (mezeru a ozávorkovaný otazník).
A děkuji Ti za přiobjednání a popostrčení :--)

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Zlámalík » sob 23 lis, 2024 7:59 am

Dovi píše:
Odmaž tedy prosím ty poslední čtyři znaky (mezeru a ozávorkovaný otazník).
A děkuji Ti za přiobjednání a popostrčení :--)

:wink:
Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » sob 23 lis, 2024 10:05 am

hank
Děkuji, jak jsi mi to popsal.

Parodie s Českou poštou dnes pokračovala. Zajeli jsme MHD na skoro jedinou poštu v našem městu (v mé čtvrti byla zrušena), nechali vytisknout pořadový lístek na vydání zásilky a čekali. Koukali jsme asi patnáct nebo dvacet minut na výdejní okénko, kde se zákaznící vybírali své zásilky a nic se nedělo. Marně jsme čekali na své pořadové číslo, což začínalo být divné lidem okolo nás. Vypadá to, ale že úředníci jsou hlídaní dozorovými lidmi, kteří kontrolují pracovní činnost úředníků na poště. Všimla si nás právě tato osoba a ptala se nás proč čekáme. Že čekáme na své pořádové číslo. To co se dělo potom u výdejní přepážky jsem ještě nikdy neviděl. Poštovní úředníci seřvala na en-tou a vyzvala ji aby okamžitě nás vzala. Úřednice sice tvrdila, že naše p.číslo bylo na světelné tabuli, ale nikdo z nás nic neviděl. Zásilka nám byla vydána a poplatek uhrazen. Doma jsem zásilku zaevidoval a vyfotil. Když jsem uviděl na stole co mě stálo 1550,- Kč, byl jsem hotov. Brožůra o 40 stran jsem ani neprohlížel, vzal antibiotika a padl. Přesto James Hilton si zaslouží velké poděkování za svoji práci a rychle jsem pochopil proč v západních zemích jsou chytří a bohatí lidé a v naší části v rámci České republice chudí.
Dovětek je ten, že řetěz, který má zavedený Česká poště fungoval bezvadně, dokud jej nepoložil poslední článek řetězu pošta v našem městě.

Musím ještě dodat, že se jednalo o ojedinělou akci Jamese Hiltona, kdy existuje pouhých 50 výtisků na světě. Nemohl tušit, kam vlastně svůj výtisk posílá a jak to se zásilkou dopadne.

Proč vlastně popisuju toto martyrium. Když vám Zlámalík nabídne perfektní cenu a službu, tak ji berte všemi deseti. U první zásilky od Zlámalíka bylo dodání i s platbou vše perfektní. Takže jsem absolutně v klidu u druhé zásilky od Zlámalíka. Jestli můžete vyhněte se službám "České poště", protože co z toho, že mašina funguje jak naolejovaný stroj, když poslední článek je na "baterku".
-m-
Přílohy
Zásilka 23.11.2024 James Hilton 001 (5).JPG
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » sob 23 lis, 2024 2:39 pm

Bezva. Česká pošta prostě nezklame. Mně šel tuhle skrz Balíkovnu balíček, nastavil jsem si dodání do AlzaBoxu. Napřed napsali, že ho uložili jinde (v zelenině). Ta zavírá v pět, to jsem nestíhal. Tak prodloužit uložení - nelze. Aha, bezva. Nakonec jsem to stihl, v zelenině cedulka "Přijdu hned". Hm, byl pátek, čtvrt hodiny před zavíračkou to vypadá, že to bude hned v pondělí... Došel upocený prodavač, říkám co chci, první odpověď: Ale to je tady už tejden". - Ne, říkám, od středy odpoledne. - Ahááá, no já to ale asi už vrátil... - Jak prosím? Má to tady dnes ještě být. - No nééé, voni to po mě tak chtějí, že to musím vracet.
Tak prd, balíček se vrací odesilateli. Píšu na "pomuzeme@balikovna.cz" co se mi stalo a odpověď nezklamala, přišla ve stejném duchu: "Stížnosti lze podat výhradně na příslušné dodací poště". Co by se stalo, kdyby jim to třeba přeposlali? Takže jestli ČP míní Balíkovnu vyčlenit jako extra firmu k privatizaci, jak se proslýchá, tak mám adepta na další krach na českém logistickém trhu. takhle to nepůjde.

Děkuji za pochvalu, to nemuselo být. Já se jen snažím dělat věci pořádně, i když rozhodně nejsem dokonalý. Ale s Angličanama obchodujeme a pracujeme denně a je to vždy a znova "výzva" (jako eufemismus pro blicího smajlíka), takže tohle je pro mne vlastně oddechová činnost, kdy všechno šlape jak má a člověk se těší z toho, jak udělá radost ostatním :D
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » ned 24 lis, 2024 11:31 am

No jo, já se vyhýbám české poště obloukem, jsou to zloději.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod hank » úte 26 lis, 2024 8:01 pm

Compendium No. 2 Jamese Hiltona už mám doma. Kdo bude hledat přehršel plánků a vizualizací námětů kolejišť, bude asi zklamán, nota bene jestli neumí číst anglicky. Tentokrát je většina toho důležitého, co autor chce sdělit světu, v jeho textech. Mně tento způsob úvah autora vyhovuje a nacházím si v něm to svoje, ale chápu, že každý to tak mít nemusí. Víc k tomu zatím dodávat nebudu. Nejdřív si to celé musím přečíst ještě nejméně jednou, pomalu a pořádně. Určitě se tím ale nechám inspirovat, až zas budu psát něco zásadního sem.
hank

Příspěvekod hank » ned 01 pro, 2024 9:09 am

Tady
https://www.idnes.cz/cestovani/po-cesku ... cesku_vrja
je dobrá fotografická a mapová dokumentace, která by mohla posloužit i zájemcům o české náměty minikolejišť.
hank

Příspěvekod Jarda H. » ned 01 pro, 2024 12:35 pm

To hank :

Díky za odkaz na pěkný článek :D , moc zajímavé fotky k tomu - mj. dvě parádní fotky párovky 415.010, o téhle řadě se vedla v sekci TT diskuze před krátkým časem !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Střelec » ned 01 pro, 2024 1:29 pm

Koukam, že Hank to sem hodil dřív. Sice ty 415.0 jsou cvaklé pokaždé na pravý bok, ale jednou zepředu a podruhé zezadu, což se taky hodí. A šel by podle toho oválek, kterej moh existovat i v reálu.
Střelec

Příspěvekod hank » ned 01 pro, 2024 3:49 pm

Střelec píše:Sice ty 415.0 jsou cvaklé pokaždé na pravý bok, ale jednou zepředu a podruhé zezadu, což se taky hodí.

Hlavně na té fotce zepředu vykukuje zpoza dýmnice kompresor a kousíček turbodynama, takže víme, že 415.010 měla v době pořízení snímku tlakovou brzdu a elektrické osvětlení. A protože má hvězdu a lvíčka, tak fotka pochází z let 1951 - 63. Do depa Praha-střed přišla ze severu v roce 1951. Stejnou výstroj měla i 415.012, která v téže době taky sloužila na Masně; ta měla dvojité dýmniční dveře rakouského typu a menší hvězdu vystrčenou nahoru před komín. Obě měly na uhláku masivní dřevěnou nástavbu a obě byly vyřazeny v r. 1966.
hank

Příspěvekod hank61 » ned 01 pro, 2024 4:18 pm

Moc pěkný dokument. ...a bohužel k zamyšlení
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hank » ned 01 pro, 2024 5:05 pm

hank61 píše:Moc pěkný dokument. ...a bohužel k zamyšlení

No jo, no...

Podobně se Praha (ne)zamýšlela v řadě minulých situací, od asanace Josefova a ghetta přes výstavbu S-J magistrály až po způsob, jakým bylo naloženo např. s ringhofferovským areálem na Smíchově. Škoda, že se o možném nakládání s brownfieldy Pražáci nezkusili aspoň trochu poučit třeba v Ostravě. O té (údajně) lepší části Evropy nemluvě.
hank

Příspěvekod Zlámalík » stř 04 pro, 2024 11:01 pm

Objednávku na knížky jsem odeslal a teď o víkendu mi je Simon snad vychystá a připraví k odeslání. Nemá to podle všeho snadný - spravujou za pochodu barák, syn dělá zkoušky na univerzitě a do toho mají teď malý štěně, se kterým musí furt někdo být! Knihkupectví/nakladatelství vypadá, že je i byt, protože kromě psa a syna byly na obrázku i stohy krabic :D
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště