Modrý šíp M275.0 - TT

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: Modrý šíp M275.0 - TT

Příspěvekod michal_d » pát 11 říj, 2024 7:53 am

Jak to bylo s podvozky nevím a tím, že knihu sepsali největší odborníci a není to tam rozepsané, tak ani není koho se zeptat... Každopádně v leptu jsou i kompletní původní původní podvozky. Buď jako běžný pod M275, nebo právě pod BDalm. Každopádně ale neznám fotku BDalmu s původními podvozky, což ale není důkaz, že takový nebyl.
michal_d

Příspěvekod Ivan » pát 11 říj, 2024 11:01 am

Také se mi líbí více nová střecha. A zdá má být o desetinu nižší či vyšší fakt neřeším.

Takže po dokončení tě asi také poprosím o leptík, mám staré motory rád.

Ještě dotaz k rámu podvozku. Myslíš, že to půjde vytisknout i na PLA tiskárně? Kamarád by mi to kdyžtak vytiskl. Resinovku ale nemá.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod michal_d » pát 11 říj, 2024 1:20 pm

Ivan píše:Také se mi líbí více nová střecha. A zdá má být o desetinu nižší či vyšší fakt neřeším.

Ještě dotaz k rámu podvozku. Myslíš, že to půjde vytisknout i na PLA tiskárně? Kamarád by mi to kdyžtak vytiskl. Resinovku ale nemá.

Jaký podvozek?
BDalm má rám + sedačky z PLA. Z resinu je střecha + detaily (nárazníky, vzduchojemy)
M275.0 bude mít rám z mosazných výpalků, lože motoru a sedačky z PLA. Z Resinu bude střecha (chladiče a větrače tištěné samostatně) + detaily (nárazníky, vzduchojemy) Vlastní podvozky jsou tovární od Hallinga.
michal_d

Příspěvekod Ivan » sob 12 říj, 2024 6:58 am

michal_d píše:
Ivan píše:Také se mi líbí více nová střecha. A zdá má být o desetinu nižší či vyšší fakt neřeším.

Jaký podvozek?
BDalm má rám + sedačky z PLA. Z resinu je střecha + detaily (nárazníky, vzduchojemy)
M275.0 bude mít rám z mosazných výpalků, lože motoru a sedačky z PLA. Z Resinu bude střecha (chladiče a větrače tištěné samostatně) + detaily (nárazníky, vzduchojemy) Vlastní podvozky jsou tovární od Hallinga.

Aha, pardon. Přeskočil jsem (nebo zapomněl) na tvoji poznámku, že rám bude z výpadku. Takže za mne super. Budeš ho prosím ke stavebnici dodávat?

Podvozky Halling se už chystám objednat, asi rovnou několik :mrgreen:
Hnaný bych dělal jen jeden.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod michal_d » pon 11 lis, 2024 8:14 pm

Dorazily výpalky pro rám. Základ rámu je ze dvou vrstev 1mm mosazi. Teoreticky dle výpočtů by skříň měla sedět o necelý půl milimetr níže než odpovídá skutečnosti a NEM na výšku nárazníků. Z dřívějších pokusů vím, že plechy mají často plusovou toleranci, nejsou dokonale rovné a pájení dvou vrstev také výslednou tloušťku navýší. Nakonec to vyšlo, že nárazníky jsou přesně dle NEM. Nelze zaručit, že to tak vyjde vždy, ale domnívám se, že je případně lepší skříň na rámu lehce vypodložit, než mít vůz vysoko a řešit neřešitelné snížení... Motor je Mashima 1024, ale je více motorů této velikosti. Motor je uložen v držáku z PLA, který je vsazen do osazeného otvoru v rámu. Zajištění proti pohybu nahoru mám zatím pomocí přišroubovaného závaží, ale pak se nevejde interiér. Ještě budu zkoušet závaží vynechat a motor přitáhnout jen výtiskem interiéru do kterého bude místně vstupovat motor. Mám jednu bandážovanou nápravu, takže hnací síla by i bez závaží měla mohla být dostatečná. Motor je vidět i pod vozem, ale předpokládám, že po osazení spodní výbavy to nebude vadit...

M275_09.jpg

M275_10.jpg

M275_11.jpg

Na každý pád, teď již mohu nechat vyleptat druhou verzi s opravou drobných chyb.

Zasahování motoru do interiéru by odstranilo použití těchto podvozků
https://shop.ferro-train.com/HallingShop/Article/ANT-ALX-210-H0M
ale já mám radši klasické řešení s pořádným motorem a setrvačníkem
michal_d

Příspěvekod michal_d » stř 13 lis, 2024 9:19 pm

Varianta s "interiérem" - hmotnost rozpracovaného modelu je 91g, něco málo ještě přibude, případně lze dovážit olovem. Zvolím toto řešení. Pod interiérem povedou kabely od zadního podvozku a motoru. Dekodér předpokládám v místě strojovny, kabely ke světlům půjdou střechou, resp. od desky osvětlení interiéru vložené do střechy. Propojení dutinkovou lištou ve strojovně. Při bočním průhledu modelem jsou vidět hlavně opěráky lavic. Kryty motoru a podvozku by šly schovat za (částečně beznohé) cestující.
M275_12.jpg

M275_13.jpg
michal_d

Příspěvekod Zlámalík » čtv 14 lis, 2024 12:26 am

Kde je ten kolega, co na fóru řešil pojezd od Pletichy pro žabotlam? Tady ať se podívá, jak se to dělá!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Vítek57 » čtv 14 lis, 2024 8:19 pm

Kde je ten kolega, co na fóru řešil pojezd od Pletichy pro žabotlam? Tady ať se podívá, jak se to dělá!

To teda koukám! A ještě se tam dá dát docela hezký interiér.
Vítek57

Příspěvekod Vítek57 » čtv 14 lis, 2024 8:22 pm

Jen tak mimochodem, kolik stojí poštovné z Hallinga?
Vítek57

Příspěvekod michal_d » čtv 14 lis, 2024 8:41 pm

V únoru jsem platil 16.2 EUR. Chce to brát víc věcí najednou... Jestli to jde nějak optimalizovat jsem nezkoušel.
michal_d

Příspěvekod Vítek57 » čtv 14 lis, 2024 8:56 pm

Díky
Vítek57

Příspěvekod czhunter » pát 15 lis, 2024 11:51 am

O dost levnější (a o 0,8 mm delší) varianta toho Hallinga je zde:

https://www.mb-modely.eu/p/podvozek-s-m ... vaji?v=370
https://www.mb-modely.eu/p/podvozek-s-p ... atra?v=360

Ale nevím co přesně znamená "dostupnost na dotaz" (jakože jestli je to spíš dostupné nebo spíš nedostupné)
czhunter

Příspěvekod michal_d » stř 27 lis, 2024 6:36 pm

Dodělal jsem střechu pro motorový vůz a tím považuji vývoj modelu za dokončený. Střechu jsem pro zvýraznění chladičů stříkl barvou. Chladiče a větrače jsou tištěné samostatně, aby se střecha dala lehce přebrousit a snadno nalakovat. Chladiče jsou každý usazený pomocí 2 čepů do dírek. Lepí se zakápnutím zevnitř zkrz dírky. Vodní potrubí mimo soustavu chladičů je z mosazné kulatiny.
M275_18.jpg

Z levé strany je motor docela schovaný za bateriovou skříní a vzduchojemy.
M275_15.jpg

Z pravé je to trochu horší, protože vzduchojem je jenom jeden, ale nechám to tak, protože jízdní vlastnosti jsou takto velmi dobré.
Na čele přibyly tyčové 2 patkové nárazníky.
M275_19.jpg
michal_d

Příspěvekod michal_d » stř 27 lis, 2024 6:38 pm

BDalm dostal chybějící vzduchojem a trubkové nárazníky.
BDalm_13.jpg

BDalm_14.jpg
michal_d

Příspěvekod TTmili » čtv 28 lis, 2024 8:06 am

Vypadá to skvěle, už se těším. Sice to prozatím budou zásoby do šuplíčku, ale co je doma, to se počítá :lol: . Mimoto, nemá někdo informace o tom v jaké podobě, a jestli vůbec, jezdily tyhle vozy těsně po válce? K jejich kulatějším bratříčkům M274.0 jsem se něčeho málo dopátral, byť nejde s jistotou říct, jestli jim byla zachovaná modrá barva.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv