Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod Zlámalík » ned 03 lis, 2024 7:17 pm

Všem díky, vše zapsáno.
Aby nás admin nevyhodil do "Prodám, koupím" :-)
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Kavka_ » ned 03 lis, 2024 7:19 pm

A kruci, jak vidím, nepočkal jsem dostatečně dlouho - připiš mne prosím i pod ostatní inzerovné knížky. Uvážím-li množství knih, které kupují kadý rok mé dcery, mám asi také nárok si jednou za čas udělat radost.
S díky,
V.
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Zlámalík » ned 03 lis, 2024 7:30 pm

:lol: :lol: :lol:

Už jsem obsáhle poděkoval knihkupci a autorovi, teď to tady nechám chvíli žít a jdu barvit Eso.

Pro ty, co se ozvali ihned na "Layout", rozmrazili a už dál nečetli - pod ukázkou výše jsou připsané další knihy a další odkazy.
Zlámalík

Příspěvekod rawen » ned 03 lis, 2024 8:53 pm

Ahoj,
nějak nevidím, ke kterému termínu to uzavřeš.

Díky, Radek
rawen

Příspěvekod Zlámalík » ned 03 lis, 2024 10:48 pm

Zatím klid, dneska před obědem jsme začali :-)
Uzavřel bych to po 16. listopadu, kdy se potkáme s kolegy u Aleše Nováka v Boskovicích - třeba ještě něco vymyslíme i k němu na prodejnu.
Zlámalík

Příspěvekod Libor » pon 04 lis, 2024 4:41 am

Ahoj Jirko,
Prosím o zapsání do seznamu zájemců k těmto třem knihám:
- Chris Norman - Designing a Layout
- Chris Norman - Landscape Modelling
- Pete Goss - Modelling Buildings

A velké díky za tvoji ochotu postarat se o nás ostatní.
Libor
Libor

Příspěvekod Zlámalík » pon 04 lis, 2024 7:54 am

Provedeno a není zač!
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » pon 04 lis, 2024 8:31 am

Jen poznámka a upřesnění pro ostatní:

Autorem dvou z těch dalších publikací není rockový zpěvák Chris Norman (skupina Smokie se spoustou hitů a třeba i slavný duet se Suzi Quatro, později pak od poloviny 80. let samostatná sólová dráha)
Suzi_Quatro_a_Chris_Norman_(Stumblin'_in_1978).jpg
Suzi_Quatro_a_Chris_Norman_(Stumblin'_in_1978).jpg (7.97 KiB) Zobrazeno 1932 krát

... ale Barry Norman, známý dlouholetý železniční modelář, organizátor, propagátor a autor více publikací
Barry_Norman.jpg
Barry_Norman.jpg (7.96 KiB) Zobrazeno 1932 krát

https://burystedmundsmrc.com/bsemrc/barry-norman/

https://www.missendenrailwaymodellers.o ... n-scenery/

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Zlámalík » pon 04 lis, 2024 11:29 am

Díky, vůbec netuším, kde jsem to vzal, přitom na začátku příspěvku to mám dobře.
Opraveno.
No, tak teď abychom ještě zavedli obchod s hudebninami, kdoví, jestli Barry na něco nehraje? :lol:
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » pon 04 lis, 2024 2:24 pm

teď abychom ještě zavedli obchod s hudebninami, kdoví, jestli Barry na něco nehraje? :lol:

No, když tak jistě aspoň trochu zpívá.
A hlavně - umí taky "docela slušně" anglicky :-)

Na ukázku např. jedno z jeho mnoha autorských videí, mj. i na základě vlastní knihy  LANDSCAPE MODELLING:
  - https://www.missendenrailwaymodellers.o ... ing-track/

Toto a ještě mnohem víc viz jeden z odkazů výše v dnešním dopoledním příspěvku "Chris vs. Barry" - jedná se o rozsáhlý Barryho materiál včetně výukových videí a podrobné PDF dokumentace:
  - https://www.missendenrailwaymodellers.o ... n-scenery/

____

K publikacím Jamese Hiltona:

Shodou šťastných okolností a díky možnosti osobního převzetí rodinným příslušníkem (proběhlo o víkendu) jsem měl před adresáty Zásilkovny nezasloužený dvoudenní náskok, a tím pádem i o dva dny delší radost :--)

3x_James_Hilton_etc.jpg

Knížky jsou to z formálního i technického hlediska kvalitně provedené, a co se obsahu týče, s láskou k věci autorem vytvořené - díky, pane Hiltone.

A ještě jednou za nás za všechny "abonenty" tady - DÍKY MOC, Jirko!

__

Jak asi mnozí zainteresovaní víte nebo tušíte, publikace obsahují v drtivé většině spíše "reálné miniatury", tj. něco jako případné scény a výřezy ze skutečnosti, s častým námětem "průmyslového" prostředí (zejména britského).

Tyto knihy mohou být pro někoho i trochu jiným pohledem (z jiného než středoevropského podhoubí) a zároveň i vhodným doplňkem k prostorově většinou zase "velkorysejšímu" a univerzálnějšímu pojetí (ve smyslu širokého až reprezentativního záběru) kolejišť největšího současného česko-slovenského autora a zároveň našeho zdejšího milého kolegy Milana Ferdiána, který jako neúnavný samouk nelitoval mnohaleté námahy, nepromarnil svůj velký talent a dokázal svoji tvorbu povznést až k výšinám vskutku uměleckým.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Dovi » úte 05 lis, 2024 7:33 am

O to víc je mi líto nedávného Milanova oznámení (ke kterému zřejmě svým dílem přispěla i další, a kolikátá už zbytečná slovní potyčka), že "polopřislíbeného" /a Milanovými fandy s nadějí očekávaného/ samizdatového malonákladového vydání Modelářských miniatur Milana Ferdiána se možná už bohužel nedočkáme.

Věřil jsem (vlastně byl jsem si jist), že po organizační a technické stránce nebude vydání této asi závěrečné Milanovy veřejné práce žádným problémem. Vždyť by stačilo nechat to vytisknout u kteréhokoliv výrobce, který dělá na zakázku např. kalendáře z rodinných fotografií na křídovém papíře a s kroužkovou vazbou (formáty A5, A4, A3, čtvercové, širokoúhlé i jiné, jak je libo). Ceny jsou přijatelné, obsah dodá autor, termín výroby pár dní, týden nebo dva.
Dostáváme totiž jako rodiče a prarodiče od dětí takovéto kalendáře pod stromeček (a jistě nejsme sami), a tak místo jen rodinných fotografií dětí a vnoučat by tam klidně mohly být plánky a k nim nějaký ten malý autorův komentář. Náklad 20, 30, 40 kusů - žádný problém (pro vydavatele naopak spíš zjednodušení a zřejmě i možnost snížení ceny oproti kusovému provedení).

Těšil jsem se velmi moc na Milanova další umělecká dílka a díla.
Myslel jsem, že i Milan to třeba považuje za něco jako takový svůj cenný kšaft věrným čtenářům - krásné symbolické rozloučení na závěr a na památku této jeho "last but not least" profi kariéry.
A jako další plus, že by tím ani nebyl závislý na libovůli nakladatele, u kterého rok, dva, tři, čtyři - žádná doba (aneb slibem nezarmoutíš).

Nevím, jak to máte vy ostatní, ale já si vždycky při listování kteroukoliv ze zatím vydaných 4 velkých vázaných knih Milanových plánků říkám, co se asi muselo Milanovi honit hlavou, všechny ty souvislosti a železniční zákonitosti, a jaké asi vzpomínky a představy bylo nutno zapojit a technicky i umělecky zpracovat, že je tak krásně dokázal ve vzájemném souladu a v kompaktní formě dostal na papír. Jako MISTR, jako velký malíř a vizionář realizující svoje představy a pocity.

Dýchá z nich pohoda, zároveň funkčnost i poezie, celá ta malebnost naší české, moravské, slezské a slovenské krajiny, nálada a oživlé představy zapadlých nádražíček a jejich zákoutí, vlnících se zhlaví, rezivějících kusých kolejí u nákladových ramp, opuštěných zarostlých šturců..

Třeba se ještě NĚCO stane.
Snad se nakonec toho samizdatového vydání Modelářských miniatur Milana Ferdiána přece jenom dočkáme (?)
Musíme doufat. Naděje umírá poslední.

- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod hank » úte 05 lis, 2024 7:57 am

Ještě k Barrymu Normanovi: Zvlášť druhé video z tohoto odkazu
https://www.missendenrailwaymodellers.o ... -planning/
je velice inspirativní a instruktivní. Kolik z nás začíná stavbu kolejiště - zvlášť větších projektů - jeho zmenšenou prostorovou maketou?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod milan ferdián » úte 05 lis, 2024 2:42 pm

Nedalo mi to, abych se nevyjádřil k prvním knihám od Jamese Hiltona, které ke mě dnes doputovaly. Jsem dost na větvi. Už jen obsahově, zpracováním, vazbou, obálky, křídovým papírem, doprovodné barevné fotografie z reálných míst o kterých kolejišťátka/cameo/inglenook/timesawer pojednávají, doprovodné barevné fotografie modelově zpracovaných kolejišť, na to my v českých poměrech nemáme. Vydat podobnou publikaci s podobným česko-slovenským tématem s tímto zpracováním, tak je cenově neprodejná! Dále je potřeba především se podívat na modelové měřítko. James Hilton používá tři. Dvě anglické 1:76 a 1:148 a jedno americké 1:87. Náměty jsou velmi jednoduché a byl jsem dost překvapen, když jsem zjistil, že máme stejné modelářské záměry (neznáme se). Rozdíl mezi mnou Jamesem je ten, že já náměty zpracoval jako stavebnici - styl cameo - (VI.Díl, kdoví kdy vůbec vyjde), kdež to James jako samostatné provozní celky. Dalším rozdílem jsou epochy. James mohl a nadále může čerpat nejenom z minulosti, ale i ze současnosti. Já bych musel náměty posunout zpět do II.epochy, kdy tyto železniční vlečky byly běžně napojeny na našich tratí a i na dvojkolejných tratí na hlavních tazích. Snad III.epocha dává ještě trochu naděje. IV. a V.epocha zcela tyto náměty vylučuji, protože byly rychle zlikvidovány. Velmi se těším na další publikace jak od Jamese, tak i od dalších významných modelářských anglických celebrit.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod hank » úte 05 lis, 2024 4:14 pm

milan ferdián píše:James mohl a nadále může čerpat nejenom z minulosti, ale i ze současnosti.

Částečně se mýlíš. To, cos napsal, se v plné míře týká jenom poměrů v USA a v Kanadě, které jsou od těch britských zcela odlišné. Skoro všechny britské náměty znázorňující nákladní dopravu se týkají nejméně 30 let vzdálené minulosti. V historii britských drah 2. poloviny 20. století jsou zhruba tři přelomové body: Za prvé Beechingova sekera v 60. letech, která během 3-5 let prakticky zlikvidovala parní trakci a cca třetinu celkové délky britské železniční sítě, dále nástup železné lady Maggie Thatcherové s její politikou likvidace většiny britského uhelného hornictví v 80. letech, kdy s důlními vlečkami skončily i na nich dosud přežívající parní lokomotivy, a konečně tzv. sektorizace nákladní dopravy na přelomu 80. a 90. let, která vyvrcholila privatizací unitárních BR v r. 1994 a následnou drastickou redukcí nákladní dopravy. Můžeš se spolehnout na to, že když James H. zpracovává náměty s nákladní dopravou, buď pocházejí z USA (případně Kanady, kde Jimův otec v minulosti pracoval a sám J.H. tam s ním v dětství strávil několik let života) nebo z Velké Británie v období před sektorizací.

Edit: Něco o poměrech v USA jsem stručně napsal tady:
viewtopic.php?f=28&t=1825&p=308369&hilit=USA#p308369
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » úte 05 lis, 2024 6:06 pm

Milane, musím ti též oponovat, zase v něčem jiném, pro změnu :-)

Za prvé nemyslím, že vytvořit to je to cenově tak náročné. Co je tozdíl, je velikost trhu, resp. reálně prodejný náklad. To ano. Ale říkat, že na to nemáme? Proboha proč zas? Tohle "přizdisráčství" (neber to osobně, terminus technicus) nás zničí. Jak vidíš, půlka kouzla publikace je v grafickém zpracovámí - a to se u nás opomíjí, resp. pořád si někdo myslí, že to tak "stačí". Nestačí. Ale co v té knížce vlastně je? Autorovy vlastní fotky, jeho vlastní náčrtky. Semtam snímek z fotomapy. Popis míst, kde (převážně osobně) byl a co tam viděl. I ty navrhuješ kolejiště často s příběhem, on také, rozdíl je v tom, že u Tebe je smyšlený (ale funkční), u něj jde o náměty ze skutečnosti.

A druhá věc - všiml jsem si, že se často nějak uzavřeš a předem vylučuješ ostatní možnosti (viz naše debata k mostu poblíž stanice). Nemyslím si, že tyto náměty u nás vymizely. Však ani James neřeší přípojné tratě, často to šikovně zamaskuje. Proč neudělat třeba poslední dvě výhybky stanice s tím, že trať jde bokem a ztvárnit jen tu vlečku? Nakonec od chrudimských kluků vlečka Agro Vrkočice - stanice je jakože "za rohem" a téma je parádní.

Příklady jen co vím z hlavy, či co kolem mne proletělo nedávno - Čepro Střelice, Šlapanov, SSHR Vlkov, semtam muničák...
Třeba ty moje oblíbené Střelice - udělat Čepro, předávací kolejiště a vlečku do stanice, která už je mimo záběr. A paralelně s vlečkou natáhnout elekrifikovanou dvoukolejku, buď jen jako kulisu, nebo ji udělat funkční a sem tam po ní poslílat Regiopantera a osobáky. Dvoukolejka jen jako doprovod, hlavní téma bude přístavba cisteren na předávací kolejiště (742.7, reko Brejle, Herkules, když to zadrátuješ, tak i klidně Vectron...) a jejich přistavování na stáčecí místo druhou lokomotivou. Ta místní loko je bud stará (často Rosnička), nebo fungl nová. Ve Střelicích je hned vedle Čepra most a ten ti krásně uřízne scénu zprava. Zadní kulisu udělají půlky nádrží. Více fotek zde: https://spravnym.smerem.cz/Tema/Vle%C4% ... Dch%20hmot
(Stejně tu svoji Velkou Paku na ty Střelice předělám, už řadu let mě to láká a moc změn to nechce...)

Do SSHR přistavíš dva nějaké Hbilnss nebo jak se to a k tomu jen traťového Kocoura. Podle zaměření skladu se tam vozí cokoliv. A zásoby se točí, často jsou tam potraviny. Mezi čtyřmi krabicemi skladů je dvojitá kolejová spojka, všechny SSHR jsou obdobné.

A co víc řeší James? Nic. Přiveze vagón do pivovaru. Zas ho odveze a vymění. Ano, je to dost ortodoxní pojetí kolejišť, kdy ti pro plný provoz stačí lokomotiva a dva vozy, ale tak třeba se i na toto u nás najde cílovka. Ony to ceny modelů brzy vyřeší za nás :-P
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště