Zkušební kolejiště v TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Zkušební kolejiště v TT

Příspěvekod Vítek57 » sob 12 říj, 2024 11:46 am

Ahoj,
potřebuju pomoct s plánovaním kolejiště.
Začal bych u vozového parku, tam mám docela jasnou představu. Hodně se mi líbí provoz na tomhle videu:https://www.youtube.com/watch?v=l_6P1nwKNyk&ab_channel=Zden%C4%9BkKa%C4%8Dena
Takže tam budou jezdit panťáky, bobiny s rychlíky a patry a esa s rychlíky. Nějakej nákladní vlak by se mi taky líbil.

S těmito soupravami by to bylo spíše kolejiště na celou místnost, což by se mi sice líbilo, ale začal bych s něčím menším, protože nemám ještě dostatek zkušeností ani financí

Mám teda stůl 150 x 70 cm, na kterém bych kolejiště postavil.
Plánoval jsem na něj dát desku 100 x 180 cm a na ní vymyslet něco takovéhleho. Použil bych kolejivo tillig a jeho flexi koleje s betonovými pražci, abych je když tak pak mohl využít, až budu stavět něco většího.
Kolejiště bych chtěl provozovat digitálně.

Chtěl bych teď mít místo, kde si budu moct testovat ten žabotlam, učit se digitál a tak dále. Až budu mít všechny soupravy hotové a budu více zkušený, můžu pak začít se stavbou něčeho většího.

Problém je, že v těhle obloucích (R353 a R396) nebude ten žabotlam ani rychlík vypadat moc dobře. Na druhou stranu, pokud změním šířku kolejiště a oblouky tak budou méně ostré, zase už pak nedosáhnu na druhou stranu kolejiště, protože k němu budu mít přístup pouze zepředu.
Ještě mě napadlo si udělat okruh z kolejí s podložím na podlaze, ale to kolejivo s podložím od tilligu se mi moc nelíbí a navíc v něm nevidím použití pro další projekt. Ještě mě napadlo, že bych vytiskl na 3d tiskárně nějaké nasouvatelné podloží právě pro flexi koleje tillig, ale vlastně nevím, jak by to moc fungovalo.

Další možností je najít si nějaký modelářský klub, ale nevím o žádném, co by by v mé blízkosti. Navíc našel jsem jen pár klubů, které mají žabotlamy, které se mi asi stejně ze všech vlaků líbí nejvíce.
Děkuju za vaše rady a připomínky,
Vítek
Přílohy
kolejistett.PNG
Vítek57

Re: Zkušební kolejiště v TT

Příspěvekod milan ferdián » sob 12 říj, 2024 1:25 pm

Pokusím se. Tradiční přání modelářů, dlouhé vlaky=malý prostor, ikdyž u tebe se jedná jen o zkušební okruh. Nebudu rozvádět důvody co taková dvojkolejka obnáší. Inspiruj se nebo zkus něco podobného dle tohoto videa, tedy jen stanici nebo jen širou trať. Ta stanice na tvém pohledu 3D je spíše ehmmm... :roll:
Video / kolejiště v H0, ale nebude pro tebe problém je zkomprimovat do TT na tvé rozměry desky 180,0 x 100,0 cm. Tím se vyhneš malým viditelným dvojkolejným obloukům a lomeným dlouhým vlakům.
-m-
https://www.youtube.com/watch?v=6GyBkeS6AVc
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Vítek57 » sob 12 říj, 2024 2:29 pm

Díky! To vypadá jako dobrý nápad.
Vítek57

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 12 říj, 2024 5:17 pm

Ahoj,
pro stanici i pro širou trať potřebuješ solidní zázemí, tedy skryté nádraží (SN), které bude sloužit jako zásobárna vlaků, abys nekroužil dvěma vlaky. Dvoukolejka je na počet souprav náročná.
SN potřebuje taky prostor, tedy doporučuji nebát se jít do více pater minimálně jedno skryté s velkým SN a jedno viditelné, ale lépe mít pro každý konec trati vlastní SN.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Ivan » sob 12 říj, 2024 6:00 pm

Mokrá nad Svitavou zdejšího kolegy je i dle mého názoru prakticky jediná možnost. Resp. druhou je jen volná trať. Ovšem obávám se, že na tvůj rozměr to nenacpeš. Skrytak se také asi nevejde, ale ten tě zřejmě netrápí (proč ne :wink:)

Jestli však máš možnost stůl odsunout stranou i trochu, kolejiště může být s přesahem.

viewtopic.php?f=28&t=12806&start=30#p276862
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » sob 12 říj, 2024 9:51 pm

Tady k tomu máš plánek i skryťák přímo od autora a o stránku dřív další fotky.
viewtopic.php?f=43&t=5351&hilit=mokr%C3%A1&start=285#p302791
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Tomas Lebeda » ned 13 říj, 2024 10:27 am

Ahoj, myslim ze velmi castou chybou, kterou taktez dle meho nazoru delas je podceneni planovani. Planovani kolejiste jeste nez se zacne s jakoukoliv stavbou nebo nakupem materialu je nesmirne dulezita cast, ktera te uchrani spousty chyb na ktere postupne pri stavbe narazis. Planovani to jsou mesice studia kresleni a vymysleni.
I kdyz chces stavet pouze testovaci kolejiste je treba vymyslet kvalitni pevny ram,ktery ti umozni pristup jak z horni tak ze spodni strany pro reseni kabelaze a umisteni prestavniku. Proto bych se nevazal na rozmery stolu,ale na rozmery mista kde muzes kolejiste umistit. Z toho vyjde rozmer ramu. Do takoveho prostoru pak zkus nakreslit kolejiste. I kdyz je testovaci tak by melo mit zakladni principy prevzate ze skutecne zeleznice. Pak docilis mnohem vernejsiho provozu a budes mit z nej vetsi radost. Na zkouseni digitalu ti klidne staci i kus koleje s podlozi. Pokud si chces zkusit krajinu tak ti klidne staci postavit si male diorama. Ale pokud chces stavet male modelove verne kolejiste, tak muzes mit jen koncove nadrazi a skryte nadrazi kde se ti lokomotiva bud otoci nebo presune. Pokud ale chces krouzit s vice soupravami tak na tak malem prostoru aby to bylo modelove prijatelne tak jak pisi kolegove v podstane vic nez viditelna stanice. Ale takova stavba to uz je poradne sousto a ma k testovacimu jednoduchemu kolejisti uz dost daleko.
Proto bych nepodcenil planovani.
Tomas Lebeda

Příspěvekod milan ferdián » pon 14 říj, 2024 4:48 pm

Jak je Vítek57 s projektem daleko, zatím nevíme. Známe ten první. Tak jak už psal Michal a Tomáš, dvojkolejka chce své prostorové možnosti. No mě vyšlo nic moc, takový pokus, parodie na kolejiště Mokrá nad Svitavou. Zhlaví jsem musel hóóódně zjednodušit, aby se mi aspoň elektrická jednotka EM475.1/Žabotlam vlezla v pohodě k nástupištním hranám u kolejí číslo 1 a 2. Elektrická lokomotiva a plus "Y", tak jenom se třemi vozy. Užitná délka se pohybuje cca 900 mm, jak v SN, tak i ve stanici. EM475.1 má v SN Praha/Benešov svoji odstavnou kusou kolej pro samostatný vjezd/výjezd. SN Benešov je položen ve stoupání a to proto, aby výjezd ze stanice Strašnice nad Vltavou směr SN Praha nedrhl o strop SN Benešov. Poměr stoupání 1:30. Ani nevím, jestli tomu vůbec nasadit krajinový kabát.
Staniční koleje ve stanici Strašnice nad Vltavou
5 - manipulační pro obsluhu přilehlé vlečky
3 - dopravní pro MOs nástupištní hrana pendl do Benešova a zpět
1 - hlavní nástupištní hrana
0 - předjízdná nebo na křižování vlakových souprav
2 - dopravní nástupištní hrana
Počet vlakových souprav
EOs - EM475.1 - 2 ks
MOs - 840 nebo 841 - 1 ks
Pn - podle napětí - 1 nebo 2 soupravy
Mn - vedena motorem příklad 742 -1 souprava (obsluha vlečky)
R - RegioPanter - 2 ks
-m-
Přílohy
Strašnice nad Vltavou - kopie.jpg
Strašnice SN Praha-Benešov - kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ivan » pon 14 říj, 2024 6:15 pm

Milane, to není tak zlé. Viděl bych to kategorie dětské pro pokročilé.
Ta dvojkolejna vyhybna pod nápisem SN Benešov by mohla být falešná nacestna zastávka na dvojkolejne trati, oddělená tunely od okolí, jestli mi rozumíš.
Ivan

Příspěvekod Kavka_ » pon 14 říj, 2024 7:03 pm

Také mi to přijde docela použitelné a vlastně se mi to poměrně líbí.Skoro si myslím, že si to krajinu zaslouží, některé prvky jsou i z tohoto plánku už teď patrné a myslím, že ona nácestná, kterou navrhuje Ivan je přesněto, co by tam být mělo :)
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Vítek57 » pon 14 říj, 2024 8:39 pm

Ahoj, díky za vaše postřehy a plánky, zapomněl jsem vám říct, že maximální délka je 220 cm, akorát by to bylo pak asi špatně přístupné. No, udělal jsem si stejně plánek na desce 220 x 110 cm a když jsem viděl, kolik by do toho šlo peněz a práce, tak jsem se rozhodl, že kolejiště stejně budu asi muset udělat větší, aby to už za něco stálo, můj sen je mít na nádraží dvě spojené soupravy žabotlamů. Můj teda další nápad je udělat kolejiště na této skříni(samozřejmě poslouží jen jako základní opěrný bod, kolejiště nebude mít na šířku 50mm). Maximální délka by tedy teď byla 240 cm.
Ideální by třeba bylo aby to pak z té skříně pokračovalo i na ten stůl, ale nevím jestli by se to vešlo na výšku, kvůli té šikmině.
Kdyžtak by ještě bylo větší místo v jiné místnosti, ale nevím.
Ještě nad tím budu muset dlouho přemýšlet.
Každopádně ještě jednou díky za vaši snahu. Bez vaší pomoci bych asi nic jiného, než to základní kolečko nevymyslel.
Přílohy
20241014_215932 (1).jpg
skříň, výška 85 cm
20241014_215532.jpg
stůl, na kterém jsem chtěl položit kolejiště. 150 x 70 x 70 cm, omlouvám se za nepořádek.
kolejiste.PNG
návrh 220 x 110, žádný skryťák
Vítek57

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 5:43 am

Já bych určitě zvolil variantu 1, protože pracovní stůl je neustále potřeba. Jen bych upravil hloubku z 90,0 cm na 100,0 cm a délku ponechal 240,0 cm. Dva žabotlamy, nevím, nevím, problém bylo dostat jednu soupravu. U tvého posledního návrhu ve 3D vycházíš podle mne vizuálně z hloubky rámu 120,0 cm. Představa mít kolejiště do "L" je hezká, ale ta výška šikminy 20,0 cm :?: Když odečtu výšku rámu, první patro, druhé patro, průjezdný profil NEM 102 a případnou krajinu :?: Budeš to mít dost těžký. Zajímavé je jak jsi rychle přešel ze zkušebního okruhu až na kolejiště tvaru "L" s dvěma žabotlamy. Být tebou, tak bych trochu brzdil, ale to už bude rozhodnutí, jak pokračovat dál vytváření projektu na tobě.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » úte 15 říj, 2024 8:20 am

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že tohle asi nedopadne. Přes 110 cm blbě dosáhneš, to chce madlo pod střechu (nebo opěrku na čelo :-) ). Pod střechu se ti bude blbě pasovat krajina. L je taky blbé v tom, že má mrtvý roh a pro začátek je to moc krajiny na stavění (i když kulisa - fototapeta - může jít do oblouku).

Prvně si ujasni, co chceš. Žabotlamy vyžadují dvoukolejku, patří to k tomu dojmu. Tedy i rozmáchlejší věci okolo tratě - a ne malinkou lokálku. Jestli chceš ale přesto dlouhé soupravy, tak zkus postavit "nudlovku" - udělat si jen úzké pásy kolejiště (třeba 120 x 40) a na kus sprosté desky dvě smyčky na konce (klidně s víc kolejemi jako zásobníkem). Jednak to nezabere místo, jednak to nevyžaduje skoro nic a je to brzo hotové a můžeš sbírat zkušenosti. Začneš širou tratí jen se zastávkou (bez výhybek), přidáš stanici (a tedy naučíš se řešit elektriku)... A když je potřeba, segmenty nudlovky se dají schovat do skříně (já to ukládal jako poličky na boční kolíky) a je uklizeno.

Kolega VoVo to začal v podobné situaci jako ty vymýšlet takto: https://www.mojett.cz/2671 a časem z toho vyvinul tohle: https://www.mojett.cz/category/kolejist ... ky-pacifik

Rakouský modelář Michael Lang (jinak taky fíra a příznivce českých vozidel) si kromě "kolejiště omotaného okolo pokoje" postavil dvoumetrový kus dvoukolejky na zemi, aby se mohl kochat. Práce to dalo myslím i tak dost, ale staví už i rozšíření. Na jeho kanálu taky najdeš inspiraci: https://www.youtube.com/watch?v=XJNF9l9c8pA
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 15 říj, 2024 8:58 am

Ahoj Milane,
Pěkné, když si odmyslíš vlečku, tak ten základ viditelné stanice odpovídá Senohrabům po modernizaci jen by to chtělo ostrovní nástupiště mezi 0. a 1. kolej (předpokládám, že budova je u rámu. Dokonce i benešovské zhlaví je za silničním mostem, takže maskování zhlaví v oblouku "ala" Mokrá je na místě.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Ivan » úte 15 říj, 2024 9:12 am

Souhlas se Zlámalíkem, tyhle požadavky splní spíše segmentovka, kterou budeš uklízet. Třeba jen částečně.

Já mám sice jen mini, ale oba díly uklízím do skříně. Nejezdím tedy tolik, ovšem na druhou stranu mohu s díly manipulovat při stavbě. Nějakou nudlovku jsem teď rozmyslel v hlavě a lehce na papíře. Synovi se líbí railjet. Vymyslel se motiv malé stanice s odbočkou na lokálku, dvojkolejka bude jen dole. Základ je segmenty, na konci širší kvůli smyčce. Kvůli velikosti je to však vymýšleno v N, v TT nereal.
Ivan

Další

Zpět na Modelové kolejiště