Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavé fotky, odkazy, knihy, ...

Příspěvekod marian_r » stř 02 říj, 2024 3:29 pm

Neviem či to sem patrí, čo to je?
https://img.topky.sk/1280px/3763015.jpg
marian_r

Příspěvekod kapmor » stř 02 říj, 2024 5:28 pm

TT - V. epocha
kapmor

Příspěvekod hank » stř 02 říj, 2024 6:30 pm

Modelová kolejiště snů: Není načase přestat se brát smrtelně vážně?

Toto
http://www.modellbahn-traumanlagen.de/
je blog modeláře jménem Dieter Arno Bühler z německého města Neu-Ulm.

Blog začíná slibně:
Každou chvíli něco nového - aneb: Dokončení za 14 dní! To, co zkušené železniční modeláře často nutí zalapat po dechu, je moje filozofie. Protože rovnice „železniční model snů = 20 metrů čtverečních + věčně dlouhá stavba + složitá elektronika“ není nic pro mě. Naopak, hezké a jednoduché - to je mé vysněné kolejiště!

A pokračuje:
Jak člověk přijde na tak šílený nápad? Když v pokročilém věku znovu objeví na půdě staré krabice po rodičích. A pak si splní to, o čem vždycky snil jako malý: Konečně si na ty křehké parní lokomotivy sáhnout sám.
Klidně si to vykládejte z hlediska hlubinné psychologie jako vzpomínku na vlastní dětství - to mi nevadí. Dokud bude stát vánoční stromeček, budeme si hrát, dokud se koleje nezkřiví.
Železniční modelářství je tedy koníčkem výhradně pro dny kolem Vánoc, kdy je dostatek dlouhých zimních večerů na kutilství, do kterého se často zapojuje celá rodina. Během této doby je třeba dosáhnout reprezentativního výsledku. Protože jakmile svátky skončí, je načase zase to uklidit.
Proto je zapotřebí jednoduchých konceptů. Nemám výuční list mistra truhláře, titul v oboru elektroniky ani čas trávit měsíce extrémně přesným modelováním dvou cihel.

Moje železničně-modelářská filosofie tedy zní: Kolejiště musí být dokončeno! Aneb: Stavba kolejiště za 14 dní.

Jak to proboha může fungovat?
Teorie:
- "Letmá montáž".
- Pouze malé kolejiště, maximálně ve velikosti stolu.
- Nápad musí být snadno a rychle realizovatelný, ale zároveň originální a přesvědčivý.
- OK, nepočítaje v to stavbu budov. Protože se však budovy umisťují jen volně, je zásoba sestavených stavebnic dost velká na to, aby se dala „recyklovat“.
Praxe:
- Návrh plánu kolejiště? Vše si připravte v hlavě, než začnete.
- Rámová konstrukce? Ani náhodou, miluji nechvalně proslulé stolní desky.
- Stoupání? Pokud možno se mu vyhýbám.
- Zaštěrkování? Na co má kolejový systém Fleischmann Piccolo štěrkové lože?
- Elektrické zapojení kolejiště? Dvě licny k transformátoru a hotovo.
- Návěstidla, trolejové vedení? Hele, přece existují makety.
- Elektrické stavění výhybek? Pro moje malé kolejiště stačí ruční ovládání.
- Osvětlení? Ale ne-é, není potřeba.
- Krajina? Jasně, sádrování je sranda. Ale žádné přehnané dizajnérské orgie, prosím.

Opravdoví počtáři nýtů a líbači nárazníků se samozřejmě nad takovým chápáním železničního modelářství pohorší, ale zábava s modelovou železnicí zde vlastně spočívá v tom, že čas od času vytvoříme nový motiv nebo plán kolejiště.
V souladu s tím jsou koncepce, plánování a stavba zaměřeny na to, aby se v krátkém čase dosáhlo výsledku, který je atraktivní, ale zároveň se dá bez větších potíží znovu rozebrat. Jakmile se nápad jednou ohraje a zevšední, není třeba váhat s jeho demontáží, aby bylo možné z použitého materiálu postavit další. Koleje a budovy se proto používají opakovaně.
Proto zde ovál slaví své šťastné narozeniny až podezřele často. Vizuálně ve všech možných variantách, prakticky jako opakování stále téhož stejného: Na základní desce koleje, k nim kabely, támhle postavit domeček, trochu to vylepšit krajinou a hotovo.

Copak to teda je? Kobercová dráha nebo stálé kolejiště?
Ani jedno, ani druhé! Toto rozdělení na dva tábory, které je v železničně-modelářských kruzích běžné, pro mě neplatí.
(Poznámka moje: Běžné možná v německých diskusích. Nevzpomínám si, že bych na to kdy narazil u nás.) Kdyby existovala třetí kategorie, musela by být vymyšlena pro mě. Co třeba paneloví modeláři? Nebo modeláři vlakotramavají? Kýčaři a vetešníci? Rychlostavbaři? Hračičkové?
Ale určitě ne: Stavitelé přesně podle předloh. A taky ne: Umělci.

Hánulku nebo eNko?
O tom není pochyb: stavíme v eNku. Tato velikost má v bytových podmínkách výhody. Na poměrně malém prostoru je možné provozovat i dlouhé vlaky a věrnost modelu v ničem nezaostává za velikostí H0. A protože stejně sedíte „s bradou na hraně stolu“, vidíte vše zblízka.

Stará tradice
Už můj děda měl rozsáhlou sbírku modelové železnice velikosti 0. Ta bohužel nepřežila vřavu druhé světové války. Nákaza však zůstala, protože koníčku se v 60. letech 20. století znovu chopili rodiče jako nového začátku a pokračovali v něm. Nyní však v malé velikosti N a s velkým zájmem nás dětí.
Poté tento koníček upadl v zapomnění, až byl po několika letech znovu objeven v zaprášených krabicích na půdě. Některé lokomotivy jsou tedy na světě už několik desetiletí (déle než já!).

V blogu je dále spousta plánů a návrhů kolejišť, z nichž většina se vejde do naší kategorie minikolejišť, a popisy některých postupů, kterých autor používá. Pod jedním z kolejišť je stručně shrnuto, komu jsou takové tutoriály určeny:
Především začátečníkům, kteří se chtějí naučit základní krajinářské techniky, ale také:
- (znovu)začínajícím modelářům, kteří si chtějí osvěžit své znalosti po čtyřicetileté přestávce;
- milovníkům modelové železnice, kteří mají (příliš) malý rozpočet, (příliš) malý byt nebo (příliš) málo času;
- frustrovaným stavitelům kolejišť, kterým jejich trvalé staveniště modelové železnice přerostlo přes hlavu;
- profesionálům s touhou po malém "bočním" projektu;
- nostalgikům (nezačínali jsme všichni s malým oválem?);
- tatínkům, kteří hledají dárek pro své potomky;
- dědečkům, kteří hledají společný řemeslný projekt se svými vnoučaty;
- a samozřejmě všem, kdo se chtějí jen bavit.
Takže si to užijte!

Já k tomu jenom dodám: A vyberte si podle své chuti. Myslím, že něco si tam najde skoro každý.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » stř 02 říj, 2024 11:04 pm

Hohó, díky za rozšíření obzorů, obdivuju, jak pořád sháníš nové informace.
Připomíná mi to mého spolužáka z gymplu, který takto využíval zbytky ze stavby rodinného domu - kdesi v domě byla hromada písku a on z ní tvaroval kopce a údolí a pokládal do toho koleje. Když se mu to líbilo, zasypal pláň cementem a postříkal vodou. Kolejiště bylo na světě. Prostě fůra písku, kdo z vás to má? Až ho to přestalo bavit, beton z pod kolejí vyházel a tvaroval znova.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank » čtv 03 říj, 2024 8:17 am

Zlámalík píše:...kdesi v domě byla hromada písku a on z ní tvaroval kopce a údolí a pokládal do toho koleje.

Pískové stoly jsou hodně starý vynález, používaly se (možná používají dodnes?) například na vyšších vojenských školách při výuce velitelských kádrů. Jako součást projektování terénu kolejiště navrhoval pískovou maketu 1:1 už pan učitel Zuska. Ještě k tomu doporučoval nechat na takovou maketu zapršet, aby bylo jasné, kde v terénu mají být propustky.

Zlámalík píše:...obdivuju, jak pořád sháníš nové informace.

Ani moc nesháním, ony ty informace za mnou spíš chodí samy... :mrgreen:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » ned 06 říj, 2024 8:10 am

Kdybyste se někdo nudil... tohle je v N, TT to bude malina a určitě budou funkční i stěrače.
https://www.youtube.com/watch?v=riehhgKlRwo

Nissan Micra diorama 111.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » pon 07 říj, 2024 4:59 pm

Tak ten asi Parkinsonem asi netrpí. :o
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod JenikPluto » úte 08 říj, 2024 2:20 pm

To je absolutni masakr...

JP
JenikPluto

Příspěvekod Zlámalík » stř 09 říj, 2024 10:25 am

Šikovný japonský chlapík, co doma v kutlochu na pár metrech čtverečních staví H0 kolejiště - ale má k tomu dobře zpracovaná instruktážní videa, dobré nápady a postupy, jak udělat věci snadno a hezky. Je to teda japonsky, jdou zapnout anglické titulky (jen heslovitě popis), ale z videa je to vždy hned jasný, všecko je názorný.
https://www.youtube.com/@Susukuma

Snímek obrazovky 2024-10-09 123006.png
Zlámalík

Příspěvekod jozef » stř 09 říj, 2024 1:51 pm

pozerám že s tým japoncom mám niečo spoločné, používa na nanášanie lepidla také isté špáratka ako ja :)
jozef

Příspěvekod Zlámalík » stř 09 říj, 2024 5:26 pm

Koukám, že jsem zvolil dobrou kameru... viewtopic.php?f=3&t=14550&p=339327#p339207
Tady důkaz, že to jde i v eNku: https://www.youtube.com/watch?v=0DFjxAlZB0M

Snímek obrazovky 2024-10-09 190735.png
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » sob 12 říj, 2024 4:42 pm

Nechce se mi zakládat jiné vlákno, tak vložím dotaz sem.

Nikdy jsem neměl ambici sledovat detailněji vývoj a rozdíly jednotlivých řad vozů. Jak mnozí víte, na stránkách mojett.cz Vovo prezentoval v poslední době množství článků k vozům Y a já zjistil, že by mne takové bádání asi zajímalo. Ne konkrétně vozy Y, ale spíš menší osobní i nákladní vozy ČSD. Můžete mi prosím poradit ideálně ucelené publikace k tématu? Možná se ptám trochu blbě, ale nechci úplné zkoušet kupovat vícero knih a zkoumat, když vím, že mi poradíte :wink:
Vím, že v nedávné době něco vyšlo a bylo to chváleno.
Byly to knihy Osobní vozy ČSD I, II, III Ivo Mahel a kol. od Nadatur? Nebo doporučíte něco jiného?

Co na nákladní vozy? Vidím, ze od stejných autorů ma vyjít brzy I. díl

Diky všem za ochotu poradit.

Ivan
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod milan ferdián » sob 12 říj, 2024 5:53 pm

Ivan píše:Vím, že v nedávné době něco vyšlo a bylo to chváleno.
Byly to knihy Osobní vozy ČSD I, II, III Ivo Mahel a kol. od Nadatur? Nebo doporučíte něco jiného?

Jestli se ti Ivane jedná o dvouosé vozy, tak doporučuji I.Díl, ale pozor. Platí jen do roku 1939. Musíš si tedy zvolit i časové období. Mimochodem vyšly čtyři díly.

Ivan píše:Co na nákladní vozy? Vidím, ze od stejných autorů ma vyjít brzy I. díl
Diky všem za ochotu poradit.
Ivan

Určitě budu brát od Radka Šindeláře, protože je u mne uznávaný profík, ale to bude moje volba. Jaká bude tvá, záleží už na tobě.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ivan » sob 12 říj, 2024 6:07 pm

Aha, to jsem nenapsal. Obecně je v mém zájmu spíše období 50-70.leta, ovšem nebráním se ani starším. Takže uvažuji, že pořídím všechny díly, tedy jestli není ještě jiná varianta.

Kniha Radka Šindeláře taky vypadá zajímavě.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Fantom » sob 12 říj, 2024 7:20 pm

Zlámalík píše:Kdybyste se někdo nudil... tohle je v N, TT to bude malina a určitě budou funkční i stěrače.
https://www.youtube.com/watch?v=riehhgKlRwo

Nissan Micra diorama 111.jpg

Tak toto je masakr! Oceňuji už i to video natočené na macro. :shock:
Fantom

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)