Micro-mini-pidi-kolajiska I

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Micro-mini-pidi-kolajiska I

Příspěvekod jafobe » úte 06 srp, 2024 2:24 pm

hank píše:Víckrát jsem tu použil pojmu "karikatura". OK. Jestli je něco karikatura, tak je to tohle. Hotové nanokolejiště se dá pořídit i v tuzemsku za nějaké bratru 3000 tuzemské měny (a to je ještě zhruba třetina až polovina z té ceny doprava ze zámoří!), drasticky zkrácená karikatura (plně funkční!) motoráčku KIHA-40 (který byl na japonských lokálkách donedávna podobně všudypřítomný jako M 131.1 nebo 810 v tuzemsku) je u Conrada k mání za pouhých 459 Kč. Napájení dvěma tužkovými bateriemi AA. (Akorát jsem nikde nenašel rozměry toho "kolejiště". Odhaduju to na formát A3, tj. cca 30x42 cm; nejmenší poloměr oblouku Z-kolejiva Rokuhan je 95 mm. Do kufříku typu diplomat jako stvořené.)

Na jejich hraškářském eshopu to máš s komplet informacemi... a dá se to rozšiřovat... 8)

Obrázek

... takže asi i jako zajímavá inspirace pro Milama F.

Ale opatrně s prohlížením, je to žrout času a mají tam toho dost... i když tady na foru už odkaz mám pocit taky je 8)
Jaromír
jafobe

Příspěvekod czhunter » úte 06 srp, 2024 10:09 pm

hank píše:nejmenší poloměr oblouku Z-kolejiva Rokuhan je 95 mm.

45 mm

Shorty je zajímavá věcička - dělá se i v Nku (Bandai), ale v Ztku (Rokuhan) je mnohem víc rozšířený.
Mimochodem tyto superlevné (+- 300 kč/ks) pojezdy se často používají na přestavby (protože ten rozvor zhruba odpovídá 2300-2500 mm a poháněná je jen jeden podvozek, a snadno se to modifikuje, takže se z toho dá postavit spousta českých motoráků)

Kdybyste to někdo chtěli, tak si to objednejte rovnou z japonska - i včetně dopravy, DPH a celních poplatů to bude stát tak 1/2 ceny u toho Conrada (protože to navýšení o 100-200 % není doprava z Japonska, ale spíš zisk německých překupníků)
https://www.plazajapan.com/4571324596297/
https://www.plazajapan.com/2010012000361/
https://www.plazajapan.com/2010012000347/

A jinak jsem samozřejmě o "Shorty" verzích českých motoráků přemýšlel - není to snadné, protože stejně jako u karikatury je potřeba to výrazné zachytit a i přehnat a nevýrazné potlačit/či vynechat ... je v tom víc umění než udělat přesný model - ale nakonec, to je to, o čem se "tady v mini" celou dobu bavíme.
Aby to vypadalo dobře, tak to musí být zkrácené hodně - myslím že dobře by vypadal třeba 850 nebo třeba Panťák/Žabotlam - prostě to, co je designově velmi výrazné, 830 by byla "jen kostka".

Edit: jinak ta KiHa40 (která je specificky obousměrná se dvěma stanovišti, což je v této kategorii velkých motoráků v Japonsku výjimečné) zas tak moc rozšířená nebyla - mnohem typičtější jsou nějaké kombinace spojených KiHa47/65/58/28, které jsou si dost podobné, ale jednosměrné, takže jezdí minimálně ve dvojici (ale klidně i v šestici v různých kombinacích)
Z pohledu Evropana to vypadá všechno stejně (mají skoro stejná čela a rozměry), jen ta KiHa40 se snadno pozná, protože má ty stanovistě 2.

A to vím jen proto, že jsem se o to docela náhodou v posledním týdnu zajímal :)

PS: kdyby to někdo chtěl, tak já budu v nejbližší době dělat objednávku z Japonska (nějaké N-kové věci), tak bych ty Shorty mohl přihodit.
czhunter

Příspěvekod Střelec » stř 07 srp, 2024 6:21 pm

Když vidim na těch fotkách ten mikrominiaturizovanej motorák, tak si říkám, že by ho v týhle velikosti stačilo na šukafon jen přebarvit, případně upravit pár detailů. Ale bez lupy nebo mikroskopu obecenstvo stejně rozdíly nepozná. Možná by to šlo přestrojit na některý věžáky, nebo první lehký motoráky - stačilo by to jen v kvalitě starýho miniboxu z ABC, kterej to rozměrově dost připomíná.
Střelec

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 07 srp, 2024 7:31 pm

Mě se podle obrázku zdá, že model má dva dvounápravové podvozky. Nebo blbě vidím?
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod czhunter » stř 07 srp, 2024 9:06 pm

Střelec píše:Když vidim na těch fotkách ten mikrominiaturizovanej motorák, tak si říkám, že by ho v týhle velikosti stačilo na šukafon jen přebarvit, případně upravit pár detailů. Ale bez lupy nebo mikroskopu obecenstvo stejně rozdíly nepozná. Možná by to šlo přestrojit na některý věžáky, nebo první lehký motoráky - stačilo by to jen v kvalitě starýho miniboxu z ABC, kterej to rozměrově dost připomíná.

Japonci myslí na kde co a nehoní maximální zisk, takže se na vlastní stavby dokonce prodává takový set 3 vagonků za směšnou cenu 6 Euro s DPH ( https://www.plazajapan.com/457132459492 ... rrencyId=3 ), což jsou v podstatě takové tři průhledné "kostky" (https://www.rokuhan.com/news/2018/08/post-247.html), které jdou polepit/nabarvit na jakékoliv schéma.
Jsou v nich nehnané pojezdy, ale vejde se tam i ten motorizovaný.

A ano, Rokuhan Z-shorty má pouze čtyřnápravové podvozky, celkem 4 typy (stejný rozvor a velikost, jen hnaný a běžný a normální a "Shinkansen" verzi - Shinkansen - ta má ploché masky podvozků aby je šlo skrýt za plenty)

Bandai N-shorty má i dvounápravový pojezd.
czhunter

Příspěvekod hank » čtv 08 srp, 2024 7:01 am

czhunter píše:...KiHa40 (která je specificky obousměrná se dvěma stanovišti, což je v této kategorii velkých motoráků v Japonsku výjimečné) zas tak moc rozšířená nebyla - mnohem typičtější jsou nějaké kombinace spojených KiHa47/65/58/28, které jsou si dost podobné, ale jednosměrné, takže jezdí minimálně ve dvojici (ale klidně i v šestici v různých kombinacích)

Celkem bylo trakčních jednotek KiHa 40/47/48 vyrobeno 888 ks, z toho KIHA 40 se dvěma stanovišti 392 ks. Sice je fakt, že i KiHa 40 jezdily často ve dvojicích i trojicích (asi jako naše 840/841), ale jejich nasazení sólo výjimečné nebylo. Japonským specifikem jsou pak úpravy přímo z výroby pro různé klimatické poměry (Warm - Cold - Extreme Cold); v úpravě Extreme Cold, tj. s určením pro nasazení na nejsevernějším ostrově Hokkaido, bylo vyrobeno nejvíc vozů KiHa 40, a to 150 ks. Právě pro Hokkaido bylo/je typické i jejich nasazování sólo, protože tam jsou nejřidčeji osídlené oblasti v celém Japonsku a zároveň nejméně frekventované (a nejohroženější) japonské lokálky. Na ostrově Hokkaido je lze potkat dodnes; JR Hokkaido uvádějí, že poslední mají být staženy z pravidelného provozu v březnu 2025.

Zbývá snad jen dodat, že privatizovaní pohrobci státních JNR některé vyřazené motory KiHa 40/47/48 nechali opravit a prodali je do jihovýchodní Asie (Thajsko, Myanmar); 4 vozy pak byly určeny pro muzejní záchranu.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » čtv 29 srp, 2024 10:10 pm

Knížky Jima Hiltona
Pánové, zatím se omlouvám, ale od 19. července nemám od nakladatele žádnou zprávu - urguju ho průběžně, zatím se neozval.
Poslední stav je tedy dle tohoto příspěvku: viewtopic.php?f=51&t=7183&hilit=pidi&start=675#p336985
Jdu mu zase napsat, že tady má dychtící čtenáře. Díky za trpělivost.
Jirka
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod hank61 » pát 30 srp, 2024 5:48 am

Jirko. Za mě žádná tragédie. Alespoň bude co studovat za dlouhých zimních večerů :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Ivan » pát 30 srp, 2024 6:26 am

Žádný spěch, stále mám co číst... :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Adam96 » stř 04 zář, 2024 8:39 am

Už jsme tu řešili "počeštění" anglických/amerických námětů minikolejišť, nicméně jeden Angličan to přímo udělal za nás :D http://www.mmdmrc.org.uk/nove-mesto.html
https://www.ttmodelar.eu/index.php?rout ... tion_id=44
TT, DCC, ep. IV/současnost. Brejlovec je nejhezčí lokomotiva !
Adam96

Příspěvekod hank » stř 04 zář, 2024 8:47 am

My tu nadáváme, jak je všeho málo, ale pohled cizince říká něco jiného:
"...the Czech TT modeller is well supported by a variety of such ‘small series’ cottage industry manufacturers."
hank

Příspěvekod JBr » stř 04 zář, 2024 9:15 am

Nové Město je jedno z několika kolejišť s českým/slovenským námětem, které autoři prezentují na RMwebu. Je tam překvapivě skupinka lidí, které to zajímá a ve velké míře jsou to "projížděči", co sem jezdí na výlety za zvuky zamračených...
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Dovi » stř 04 zář, 2024 9:59 am

Zaujala mě tato pro (britské) výstavy asi podstatná železničně-modelářská informace:

Přílohy
Důležitá_průvodní_Informace.png
Důležitá_průvodní_Informace.png (7.2 KiB) Zobrazeno 962 krát
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod hank » stř 04 zář, 2024 1:21 pm

Dovi píše: Zaujala mě tato pro (britské) výstavy asi podstatná železničně-modelářská informace:

Čemu se divíš? Na rozdíl od zdejší divočiny je ta informace pro britské (a jiné civilizované) organizátory výstav zajišťující i catering stejně podstatná jako ty ostatní technikálie.
hank

Příspěvekod Dovi » stř 04 zář, 2024 2:02 pm

hank píše:
Dovi píše: Zaujala mě tato pro (britské) výstavy asi podstatná železničně-modelářská informace:

Čemu se divíš? Na rozdíl od zdejší divočiny je ta informace pro britské (a jiné civilizované) organizátory výstav zajišťující i catering stejně podstatná jako ty ostatní technikálie.

No, že je to veřejně sdělováno spíš pro případ zajištění občerstvení ze strany pořadatele než jako ostentativní demonstrace životosprávného světonázoru, to jsem se dovtípil už když jsem svůj původní příspěvek začal editovat, chtěje ho doplnit o P. S.

Jenže projevil jsem se tady v té zdejší divočině :-) jako necivilizovaný :-) Čech-Moravan a zapracovala autocenzura... takže jsem nad tím nakonec mávl rukou a zeditovaný rozšířený příspěvek jsem neodeslal.

Nicméně, úvaha byla o možnosti, že autorem kolejiště s českým lokálkovým námětem je třeba i normální klidný slušný Žid (bezproblémový pracující občan a daňový poplatník) s jedním jediným skromným přáním - s požadavkem košer jídla.

Jenže dávat toto ve všeobecnou známost za dnešního tristního stavu někdejší kolébky demokracie, to by byl risk hraničící s hazardem.
Ale třeba takhle halal, to by bylo v pohodě. To je tam teď hodně IN v té civilizované Malé Británii.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště