Mám ještě snad poslední dotaz k vozům Pd 9000/10000 mm. Přikládám fotku bržděného vozu s rozvorem 10000 mm Pd 3-15594. Je zde krásně vidět umístění tabulí a co na nich je napsáno včetně základních technických parametrů vozu, byť tedy zrovna u tohoto vozu je lze dohledat v seznamu 1935. Takže se nabízí udělat i model tohoto vozu, potažmo pak vozu Nd 9000 mm.Prodloužit rozvor je snadné, vzpruha, nebo jak se to odborně nazývá, zřejmě zůstává stejná jako u vozu s 9000 mm rozvorem, každopádně to si ještě ověřím na nákresu. Poslední střípky, které mi zbývají k tomu, abych ty vozy udělal včetně popisu co nejvěrohodněji, jsou u předválečného bržděného vozu Pd 9000 mm ložná váha a únosnost (19 t a 20 t ?) a u vozu s 10000 mm rozvorem není na fotce vidět řešení podlahy na čelech. U Pd 9000 mm je na čele nejprve příčný ocelový plát a pak začínají prkna. Je to tak i u předcházejících vozů Pd 10000 mm nebo je prkenná podlaha od konce ke konci bez toho ocelového plátu (plechu)? Ostatní boční detaily mi připadají shodné. Případně, když mám Pd 9000 mm bržděné tak bych Pd 10000 mm udělal nebržděné, protože k nim mám nákres i fotku i technické parametry ze seznamu vozů a podlouhlé knihy. A celý projekt těchto vozů bych pak ukončil vozem Np ex Z, k tomu jsou fotky i čísla, a základní technické parametry, no a dokončili bysme vůz Ond, který je už 5 let rozkreslený

a bude tedy ve verzi s oplenem nebo deklem místo něj, což vyřeší chronický nedostatek nízkostěnných vozů na naší modelové dráze.