Elektrika 181 až 183 od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Elektrika 181 až 183 od MTB

Příspěvekod Deathlosopher » stř 24 črc, 2024 9:18 am

Aleson píše:No ano.

Super, díky moc, to musím zkusit. :-)
Deathlosopher

Příspěvekod Aleson » stř 24 črc, 2024 10:53 am

To ohýbání závitů na konci pružinky je trochu "nimravá" práce, napřed ty 2 závity trochu odehnu vysunutým lámacím nožíkem ( pozor na prsty) a pak to doohnu drobnými plochými kleštičkami. Dělal jsem to už na několika mašinách.
To dáš. Přeji hodně zdaru. :)
Aleson

Příspěvekod Deathlosopher » stř 24 črc, 2024 1:36 pm

Aleson píše:To ohýbání závitů na konci pružinky je trochu "nimravá" práce, napřed ty 2 závity trochu odehnu vysunutým lámacím nožíkem ( pozor na prsty) a pak to doohnu drobnými plochými kleštičkami. Dělal jsem to už na několika mašinách.
To dáš. Přeji hodně zdaru. :)

Díky za rady. Jen se ještě zeptám — odehneš dva závity proto, že jeden je málo? Nemáš náhodou fotku po té úpravě, abych viděl, jak to pak má vypadat? :-) Ale pokud ne, tak nevadí.
Deathlosopher

Příspěvekod Aleson » stř 24 črc, 2024 3:11 pm

Fotku bohužel nemám. Snažím se vždycky ohnout to tak, aby byly ty vodorovné smyčky na obou stranách pružinky ve stejné rovině ( aby se pak dobře daly znovu zaháknout a pružina se podélně nekroutila, protože pak hrozí sesmeknutí z háčků ). Ty 2 závity beru zhruba (někdy se mi podaří 1a půl, nebo 1 a 3/4 závitu), prostě aby se to nové očko nemělo možnost při zaháknutí a napnutí pružinky roztáhnout a vzniklou mezerou pak nezklouzlo - nevypadlo - z háčku ...
Aleson

Příspěvekod Aleson » čtv 25 črc, 2024 12:07 am

No, neměl jsem to původně vůbec v plánu,ale nedalo mi to a rozhodl jsem se pro tvoji lepší představu udělat úpravu pružin na jednom šestikoláku (stejně bych to někdy musel udělat ) a vyfotit tedy nějakou fotku :

pruzina.jpg

Jednu polovinu ze dvojice těch pružin se mi podařilo zkazit ( při opakovaných pokusech o správné natvarování toho odehnutého dvojitého závitu mi praskla, takže už pak byla příliš krátká ), takže jsem nakonec vyrobil 2 nové zkrácené pružinky a jako náhradní mi zbyla jen jedna. Ale to se zkrátka občas stane...
Doufám, že ten obrázek už bude dostatečně vypovídající. Gondoly tam naštěstí nejsou lepené, takže jdou dobře vyndat a pak stačí zase jen zatlačit kolíčky do příslušných otvorů. Drží tam dobře. Nevím, jak by se to chovalo pod trolejí, to vyzkoušené nemám. Ale vzhledem k tomu, že ty pantografy jsou celé takové "vachrlaté", spíš by to asi nebyla žádná velká sláva. Možná by se musela pružinka zase trochu natáhnout ,aby síla zvednutí byla o něco menší .... No nevím. Asi by se to muselo prostě vyzkoušet a doladit. Pokud by ovšem to otírání o trolej vůbec vydržela ta smykadla.
Aleson

Příspěvekod JaroHo » čtv 25 črc, 2024 6:42 am

snaha se cení :!: , parádní a stručná dokumentace. Ten celo zelenej šestikolák asi taky vypadá docela zajímavě :wink:
Pantografy MTB jsou dost velká trága, taky do nich někdy v zimě asi šahnu když se budu moc nudit
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Deathlosopher » čtv 25 črc, 2024 8:17 pm

Aleson píše:No, neměl jsem to původně vůbec v plánu,ale nedalo mi to a rozhodl jsem se pro tvoji lepší představu udělat úpravu pružin na jednom šestikoláku (stejně bych to někdy musel udělat ) a vyfotit tedy nějakou fotku :

pruzina.jpg

Jednu polovinu ze dvojice těch pružin se mi podařilo zkazit ( při opakovaných pokusech o správné natvarování toho odehnutého dvojitého závitu mi praskla, takže už pak byla příliš krátká ), takže jsem nakonec vyrobil 2 nové zkrácené pružinky a jako náhradní mi zbyla jen jedna. Ale to se zkrátka občas stane...
Doufám, že ten obrázek už bude dostatečně vypovídající. Gondoly tam naštěstí nejsou lepené, takže jdou dobře vyndat a pak stačí zase jen zatlačit kolíčky do příslušných otvorů. Drží tam dobře. Nevím, jak by se to chovalo pod trolejí, to vyzkoušené nemám. Ale vzhledem k tomu, že ty pantografy jsou celé takové "vachrlaté", spíš by to asi nebyla žádná velká sláva. Možná by se musela pružinka zase trochu natáhnout ,aby síla zvednutí byla o něco menší .... No nevím. Asi by se to muselo prostě vyzkoušet a doladit. Pokud by ovšem to otírání o trolej vůbec vydržela ta smykadla.

Paráda, díky moc za fotky a podrobný popis! Je to hned lepší. :-) Už jsem první pružinu přeštípl na půlky, tak v následujících dnech zkusím ten nový konec uzpůsobit na zaháknutí. Ty panťáky jsou opravdu vachrlaté, trochu mi vadí, že se celé velmi snadno naklápí dopředu či dozadu. Ale pokud drží nahoře i dole tak, jak mají, tak je to v pořádku. Tak pak dám vědět, jak jsem dopadl. :-)
Deathlosopher

Příspěvekod Deathlosopher » sob 27 črc, 2024 10:32 am

Deathlosopher píše:Paráda, díky moc za fotky a podrobný popis! Je to hned lepší. :-) Už jsem první pružinu přeštípl na půlky, tak v následujících dnech zkusím ten nový konec uzpůsobit na zaháknutí. Ty panťáky jsou opravdu vachrlaté, trochu mi vadí, že se celé velmi snadno naklápí dopředu či dozadu. Ale pokud drží nahoře i dole tak, jak mají, tak je to v pořádku. Tak pak dám vědět, jak jsem dopadl. :-)

Tak první pantograf je hotový a funkční. :-) Pravda, nepovedlo se mi to nové očko udělat ve stejné rovině jako to původní (nevěděl jsem, kde to jak čím nejlépe chytit), ale nevypadá to, že by to mělo tendenci se vyháknout. Tak snad alespoň takto dopadne i ta druhá pružina. :-)
Ještě se zrovna zeptám. Neřešili jste někdo odclonění toho dálkového reflektoru? V původní verzi totiž strašně moc svítí do stanoviště a vlastně tam svítí více než to osvětlení stanoviště samotné. Já jsem si vyrobil z černého plastu strop stanoviště a vše možné jsem začernil, ale pomohlo to jen částečně. Zřejmě to ani lépe nepůjde, ono se to světlo té LED zřejmě rozptyluje na oknech a pak to osvěcuje i to stanoviště. Spodní světla šla zaclonit lehce, tam jsem si udělal jen krytky okolo LED, které všichni ostatní výrobci dávají už z výroby. :-)
Deathlosopher

Příspěvekod jipol57 » sob 27 črc, 2024 10:42 am

Deathlosopher píše:Zřejmě to ani lépe nepůjde, ono se to světlo té LED zřejmě rozptyluje na oknech a pak to osvěcuje i to stanoviště.

Čelní okna působí jako světlovod. Trochu pomůže hrany oken vevnitř, natřít černou barvou, nebo fixkou. A na ledku reflektoru natahuji černou bužírku 3mm. Smršťovačku, ale volně, nesmršťuji.

Edit: Upřesňuji - zmíněnou elektriku nemám, ale takhle to dělám většiny MTBáckých. Tak si myslím, že to bude stejné.
jipol57

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)