Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.
radeksindy píše:Myslím si, že vzhledem k mnoha okolnostem je diskuze o barvách nákladních vozů, zejména v období do roku 1945 a krátce po, celkem zbytečná. Téměř všechny vozy (naše, německé, rakouské atd.) byly červenohnědé. Barva všude nazývala stejně a šlo o barvu, v niž se jako barvivo používá oxidů železa (většinou oxid železitý). Výsledný odstín se liší podle toho, kolik ho tam je, na kvalitě a typu pojidla atd.
Diskuze o roku 1947 je obzvlášť nesmyslná, protože v té době bylo přeznačování vozů na začátku, skončilo až v roce 1950. I když se jedná o reálná čísla vozů typu Bremen, do značné míry je to jen fabulace. Rozhodně nevíme, kdy byl přečíslován, zda u toho byl kompletně opraven nebo se využilo nízkého věku a relativně dobrého stavu a vůz dostal jen nové nápisy. Dostupnost barev byla mizerná, odstíny nejisté, pokud vůz není modrý nebo zelený, tak bych to řešil patinou.
Základná farba na železo bolo míniová
jipol57 píše:Některé Z-ky mi připadaly, že mají prkennou střechu, potaženou nějakým plátnem. Je to možné?
jipol57 píše:...a má výztuže, nebo jak to nazvat.
Pavel-HP píše:Klempíři tomuto spojí dvou plechů říkají FALCOVÁNÍ.
jipol57 píše:Měl bych k Milanově otázkce, ještě svoji, a možná je to současně i odpověď. Některé Z-ky, mi připadaly, že mají prkennou střechu, potaženou nějakým plátnem. Je to možné? To by potom byla barva střechy toho plátna. Na uvedeném obrázku je asi plechová. a má výztuže, nebo jak to nazvat.
Ty které mám na mysli já, tak byly trochu zvlněné, jak plátno špatně dosedlo.
Střelec píše:Ještě v sedmdesátkách jsem jako kluk vídal Zetky a (asi) Zr s potahem střechy plachtou přes peřejky.
Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků