Chtěl jsem si kvůli tomu slavnému DAC7 ověřit, kolik mám letos přes Aukro prodáno, ale filtr jejich webového formuláře mě pustí jenom k prodejům za poslední 3 měsíce. Přitom samo Aukro ve vysvětlujícím článku k DAC7 nenavrhuje jiný způsob ověření výše prodejů než právě přes tento formulář, takže kdo si nevede evidenci bokem a třeba i nechtě ten limit 30 prodejů/2000 EUR překročí, tak se to nemá jak dovědět a příští rok může čekat překvapivý pozdrav od berňáku... Na Aukro neexistuje telefonický ani e-mailový kontakt, takže jediná možnost dotazu je přes web a čekat na odpověď několik dní. Nebo víte o nějakém jiném způsobu, jak tenhle problém řešit a jak se na Aukru spojit s někým živým?
Srovnání s podobnou platformou - s Trhem knih: Historii svých prodejů si mohu zobrazit za libovolné období, jsou na ně 3 kontaktní tel. čísla včetně jmen živých osob, které ty telefony berou.
A ještě: Od určité doby se pro přihlášení na Aukro vyžaduje autorizace kódem, který posílají SMS. Dali si na zaslání kódu minutu. Ještě ani jednou tu minutu nedodrželi. Běžná situace: Když po minutě požádám o nový kód, tak zase nepřijde nic, potřetí zase nic; pak třeba po 5 munutách přijdou 3 SMSky naráz se třemi různými kódy... Přitom by snad neměl být problém čas platnosti toho kódu prodloužit - např. moje banka na to má v internetovém bankovnictví 10 minut.
Další komentáře, které mě napadají směrem k Aukru, už jsou ve slušné společnosti nepublikovatelné. Někdy se z klávesnice znázorňují zhruba takhle: !@#$%^&*{}\¯[]<>!, takže se jejich přepisu do češtiny radši zdržím.
Jo a mimochodem: Je rozpor mezi částkou 2000 EUR, která je limitem pro hlášení podle DAC7, a částkou 50 000 Kč, při jejímž překročení bych měl podat daňové přiznání, i když jde o příležitostné prodeje. A jak se vůbec berňák dívá na ty příležitostné prodeje? Na různých místech se uvádí, že prodeje movitých předmětů ze sbírek nebo předmětů určených pro osobní potřebu se nezdaňují. Máte s tím někdo vlastní zkušenost?
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.