Zajímavost na AUKRU ?

Co se nikam nevešlo, neni pro to téma apod.

Moderátoři: milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zajímavost na AUKRU ?

Příspěvekod mvck » pát 03 kvě, 2024 1:40 pm

mvck

Příspěvekod Zippich » stř 29 kvě, 2024 10:31 am

Originál strážní domek ATE z 19.století s částečně dochovanými původními prvky. Relativně jednoduše by šel renovovat do původního stavu včetně nápisů. Potom by to byla perla. Člověk ale bohužel nemůže být všude...
https://www.sreality.cz/detail/prodej/d ... /342975820
Naposledy upravil Zippich dne stř 29 kvě, 2024 8:23 pm, celkově upraveno 1
Zippich

Příspěvekod hank » stř 29 kvě, 2024 11:47 am

Zippich píše:Originál strážní domek ATE z 19.století s částečně dochovanými původními prvky. Relativně jednoduše by šel renovovat do původního stavu všetně nápisů. Potom by to byla perla. Člověk ale bohužel nemůže být všude...
https://www.sreality.cz/detail/prodej/d ... /342975820

WTF...? 14 postelí na 70 m²??? To už je skoro jako v kriminále, tam jsou normou předepsané 4 m² na osobu. Skoro bych se vsadil, že způsob, jakým ten objekt byl doteď využívaný, docela smrdí...
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Jirka Černý » stř 29 kvě, 2024 7:48 pm

Hezký domeček, až se budu chtít rozvést tak to doma navrhnu, manželka snese dost ale tohle je hodně fanouškovská záležitost.
Jirka Černý

Příspěvekod hank » pát 28 čer, 2024 6:27 pm

Chtěl jsem si kvůli tomu slavnému DAC7 ověřit, kolik mám letos přes Aukro prodáno, ale filtr jejich webového formuláře mě pustí jenom k prodejům za poslední 3 měsíce. Přitom samo Aukro ve vysvětlujícím článku k DAC7 nenavrhuje jiný způsob ověření výše prodejů než právě přes tento formulář, takže kdo si nevede evidenci bokem a třeba i nechtě ten limit 30 prodejů/2000 EUR překročí, tak se to nemá jak dovědět a příští rok může čekat překvapivý pozdrav od berňáku... Na Aukro neexistuje telefonický ani e-mailový kontakt, takže jediná možnost dotazu je přes web a čekat na odpověď několik dní. Nebo víte o nějakém jiném způsobu, jak tenhle problém řešit a jak se na Aukru spojit s někým živým?

Srovnání s podobnou platformou - s Trhem knih: Historii svých prodejů si mohu zobrazit za libovolné období, jsou na ně 3 kontaktní tel. čísla včetně jmen živých osob, které ty telefony berou.

A ještě: Od určité doby se pro přihlášení na Aukro vyžaduje autorizace kódem, který posílají SMS. Dali si na zaslání kódu minutu. Ještě ani jednou tu minutu nedodrželi. Běžná situace: Když po minutě požádám o nový kód, tak zase nepřijde nic, potřetí zase nic; pak třeba po 5 munutách přijdou 3 SMSky naráz se třemi různými kódy... Přitom by snad neměl být problém čas platnosti toho kódu prodloužit - např. moje banka na to má v internetovém bankovnictví 10 minut.

Další komentáře, které mě napadají směrem k Aukru, už jsou ve slušné společnosti nepublikovatelné. Někdy se z klávesnice znázorňují zhruba takhle: !@#$%^&*{}\¯[]<>!, takže se jejich přepisu do češtiny radši zdržím. :x :evil:

Jo a mimochodem: Je rozpor mezi částkou 2000 EUR, která je limitem pro hlášení podle DAC7, a částkou 50 000 Kč, při jejímž překročení bych měl podat daňové přiznání, i když jde o příležitostné prodeje. A jak se vůbec berňák dívá na ty příležitostné prodeje? Na různých místech se uvádí, že prodeje movitých předmětů ze sbírek nebo předmětů určených pro osobní potřebu se nezdaňují. Máte s tím někdo vlastní zkušenost?
hank

Příspěvekod Dovi » pát 28 čer, 2024 8:00 pm

A jak se vůbec berňák dívá na ty příležitostné prodeje? Na různých místech se uvádí, že prodeje movitých předmětů ze sbírek nebo předmětů určených pro osobní potřebu se nezdaňují. Máte s tím někdo vlastní zkušenost?

Osobní zkušenost zatím nulová, ale chápal bych podstatu věci tak, že např. do rozprodeje vlastní sbírky (sbírky vytvářené mnoho let až desetiletí za legálně nabyté prostředky, a to i kdyby ta sbírka měla postupem času hodnotu třeba milionů) berňáku NIC NENÍ.

Co by ale naopak berňák oprávněně zajímalo, by byly spekulativní nákupy čehokoliv + v dohledné době zase prodeje téhož
(tedy prováděné tak, že to zavdává důvodné podezření "obchodní činnosti" vykonávané za účelem tvorby zisku).

Čili situace obdobná jako u zákonem ošetřených nákupů+prodejů motorových vozidel, cenných papírů (akcií, podílových listů apod.), nemovitostí atd.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod hank » pát 28 čer, 2024 9:22 pm

Dovi píše:...chápal bych podstatu věci tak, že např. do rozprodeje vlastní sbírky...berňáku NIC NENÍ.

Jenže když člověk jako prodávající spadne do toho povinného hlášení internetových tržišť podle DAC7 - a ty platformy ho dodržovat budou muset, ať se jim to líbí nebo ne, protože by taky mohly přijít o živnost nebo být pokutovány až do výše ohrožení vlastní existence - tak se o tom berňák dozví a pak už mu nezbude než to přiznání podat.

Jinak třeba Trh knih argumentoval podobně jako ty, ale to je asi tak všechno, co v tomto případě mohl udělat. Většina věcí, kvůli kterým se z Čechistánu vztekle prská směrem k Bruselu, vznikla v tuzemsku a politikům i úředníkům se hodí mít na koho svalovat svoji nečinost/neschopnost/zlomyslnost; tohle je ale zrovna jedna z těch prasáren, které vznikly v orgánech EU. A znovu to dokazuje platnost starého přísloví, že čert sere vždycky na tu větší hromadu. Po drobných poplatnících berňák dupe, zatímco velkým v jejich snaze vyhýbat se zdanění vychází vstříc.
hank

Příspěvekod Colonel32 » sob 29 čer, 2024 2:01 pm

Mne hlavně fascinuje to, že když prodám 31 knížek v celku jako jednu akci, tak se nic neděje, ale když prodám těch samých 31 knížek po jedné, tak jsem najednou obchodník.
Colonel32

Příspěvekod Jirkátor » sob 29 čer, 2024 6:30 pm

Když není k mání nic lepšího... :o https://aukro.cz/motorovy-vuz-842-quatr ... 7065521201
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod hank » úte 02 črc, 2024 5:21 am

Aukro mi na tento dotaz po 5 dnech odpovědělo následovně:
Z kapacitních důvodů jsou prodeje/nákupy po 3 měsících archivovány. Každopádně na vyžádání Vám je rádi poskytneme.
a rovnou mi ve formě excelových tabulek poslalo výpisy všech prodejů za roky 2023 i 2024.

Jak to řekl klasik? Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno, co s tím můžete dělat. Ještě bych k tomu dodal: Můžete se Aukru vyhnout.
hank

Příspěvekod michal_d » úte 02 črc, 2024 6:46 am

Výpis prodeje lze vygenerovat i ručně - je třeba se proklikat: Moje aukro > Můj prodej > přehledy > výpis z prodeje > nastavit období a kliknou na zaslat výpis na email. Adresa stránky je https://aukro.cz/moje-aukro/muj-prodej/vypis-prodeje ale je třeba tam být přihlášen. Výpis přijde mailem ve formátu xlsx.
michal_d

Příspěvekod hank » úte 02 črc, 2024 7:02 am

michal_d: Děkuji, tuhle možnost jsem neznal. (Ale čekal bych, když už si dali tu práci odpovědět mi, že mi to poradí oni...)
hank

Příspěvekod fulda » úte 02 črc, 2024 8:56 am

Zdar, není to sice aukro, ale čínská tržnice. Zrovna mají free shipping na ještěrky: https://www.aliexpress.com/item/1005006798109029.html
Hezké je, že dávají obrázky, jak je balí do krabice a co ti přivezou :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod rawen » úte 02 črc, 2024 11:44 am

fulda píše:Zdar, není to sice aukro, ale čínská tržnice. Zrovna mají free shipping na ještěrky: https://www.aliexpress.com/item/1005006798109029.html
Hezké je, že dávají obrázky, jak je balí do krabice a co ti přivezou :)

Tak tohle zrovna spadá do vyhrazených zařízení - tedy, mají platné certifikáty?? Vím, řečnická otázka...

Radek
rawen

Příspěvekod Jarda H. » úte 02 črc, 2024 2:07 pm

Jedna technická poznámka - motorové vozíky NEJSOU vyhrazené technické zařízení. Tím však nesnižuji požadavky na bezpečnost takového vozíku včetně průvodní dokumentace. Ale všeobecně pokud jde o techniku dodávanou z Číny sem k nám, zásadně ovlivňuje jak oblast bezpečnosti, tak zejména ekonomiku ... To jsme však už někde jinde !
Matná vzpomínka, jak kdysi nějakému českému výrobci Číňani okopírovali pojízdný prostředek i s ojetejma gumama :lol: a tak to dodali na trh !!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

PředchozíDalší

Zpět na Nezařazeno (off topic)