Kolísanie rýchlosti modelov Roco je v 99 % prípadov spôsobené motorom aspoň tie staršie modely to tak mali. V začiatkoch sa už neviem na akom fóre toto riešilo a spomínalo sa tam, že je to spôsobené akousi pastou ktorou sa potieral plošný spoj pri pájkovaní a že očistenie plošného spoja by malo problém vyriešiť. Aj ja som mal niekoľko modelov Roco či už Sergeje alebo Raguliny a veľká časť už pri zábehu robila tento problém, že model začal spomaľovať a zrýchľovať aj smrdieť ako spálený olej. A aj keď som najprv v začiatkoch očistil izopropylom ten plošný spoj od pájkovacej pasty prd to pomohlo a model si ďalej spomaľoval a zrýchľovaľ kým som si nevyrobil zdroj ktorý meria aj napätie aj prúd (nie srákorina v podobe FZ 1) a tam som zistil, že pri spomalení modelu model odoberal aj cca 600 - 700 mA. Tak ma napadlo, že to musí byť motorom a vo fórach som sa stretol aj s tým, že obyvatelia ryžových plantáží ktorý tieto modely vyrábajú kôli ich lacnej pracovnej sile mažú komutátor olejom čo je riadna somarina ak by to teda robili. Komutátory sa nikdy nemažú mazivom. Maže ich samotný uhlík ktorý je mastný. Modely som teda znova rozobral a rozobral som aj motorček a div sa svete na tom päť pólovom komutátore boli doslova tie drážky ktoré majú ostať izolované boli spojené nabrúseným uhlíkom a teda plus pól a mínus pól už išli do skratu a preto to spomínané spomalenie modelu a vysoký odber prúdu. Motorček som teda štetcom poriadne vyčistil v izopropyle hlavne tie drážky na komutátore a po zložení a znova zabehnutí bol už problém vyriešený. Neviem ale ako by to bolo ďalej po zábehu z dlhodobého hľadiska lebo modely putovali znova do vitríny a už sa s nimi nejazdilo. Takže zanesený komutátor ktorý tento problém spôsoboval bolo buď tým, že bol komutátor namazaný a uhlík ktorý sa pomaly obrusoval sa pomaly lepil do drážok komutátora a spôsoboval skrat alebo to bolo spôsobené rovno tým, že firma Roco používala uhlíky mäkké ako z hovna a tie sa opotrebovávaním ubíjali do drážok komutátora. Takže pre majiteľov tých starších modelov Roco je odporúčanie asi také ak chcete aby Vám model bežal ako hodinky treba poriadne vyčistiť komutátor hlavne drážky alebo si zohnať iné uhlíky s iným zložením ktoré by pasovali do toho motorčeka.