díky za podněty páni. všechny 3 úpravy mi znějí logicky takže je vyzkouším do plánu položit. Angličana snad svedu s Ivanem, nebo kouknu na nějakej bazoš.
co se týká plánu: je to stažené ze SCARM - jedno z tam veřejně sdílených kolejišť. ještě jsem si odtama vytiskl "Schwartzbach" - okruh s lokálkou do kopce. ten si také zkusím postavit a pak se rozhodnu. Ono se to celé týká prostoru, který jsem od manželky dostal. cca 220x120 cm.
k provedení - pokud zůstanu u tohoto plánu, který se mi líbí jednoduchostí v rovině:
- počítám, že velmi dlouho to budou jen koleje
- v modelářském kroužku jsme dělali stromy z drátů, herkula a barevných pilin. žena mi s dědou dali tohle dědictví, abych se na chalupě nenudil v dlouhých zimních večerech. Takže asi budu kroutit dráty...
- budovy bych ideálně Hrázděné Sudety, budu mít kolejiště na chalupě v Česko-Saském Švýcarsku. takže téma zcela jistě místní. Rychlík mi do toho taky sedí, letos zase jezdí ČD s nějakou dieselovkou z prahy až k naší chalupě. Stejně tak DB zajíždí velmi moderními soupravami.
- Nádraží zmenším, posunu sklad - tak trochu bych ohnul realitu nádraží Rumburk. 1. kolej bude na jednu stranu rovná ke skladu - tam aktuálně jezdívám pro hoblované řezivo

, na druhou podle Michalova doporučení kusá pro motorák. mají i výtopnu/depo. Možná to povede k změně vedení silnice podle rumburské předlohy mezi nádražní budovu a výtopnu a tím dostanu silnici úplně od svahu. mohlo bz to vypadat třebas jako v Bad Schandau - skála, domy, silnice, nádraží/průmysl. Rázem bych ve skrytém nádraží měl výrazně víc místa...
- deska bude jeden kus, nerozebíratelná, spuštěná od stropu na nohy. (chalupa je malá a všechny plochy v podkroví jsou šikmo
- skryté nádraží bude dostupné. ale ovládací panel bude na druhé straně
mám pár dalších technických otázek, neb elektronika analogu mne úplně míjí:
- jak zařídit, aby vlak zastavil na správném místě ve skrytém nádraží? je kolej rozdělena na 3 úseky a příjezdové dva jsou připojené a poslední je vypnutý? takže mašina vyjede na kolej bez napětí... je to princip pro všechny koleje v nádražích? nebo jen ve skrytém? nebo jsem úplně mimo?
- jak se dělá světelná návěstí v analogu? svítí podle přestavění výhybek? asi na to bude nějaká kniha, co?
- je dobré si udělat schematický panel kolejiště s ovládacími prvky v tom panelu, aby člověk měl vizuál nastavení výhybek a zapnutých kolejových úseků?