Děkuji všem za příspěvky,
snažím se problematice alespoň trošku porozumět.
Zatím jsem se potýkal jen s programováním lokomotiv, tam mi připadá všechno jasné, logické a jednoduché. Mám na výběr pomalé programovaní na programovací koleji, rychlejší (a dle mých zkušeností občas nespolehlivé) programování na hlavní koleji, zvuk můžu nahrát buď zdlouhavě do hotové lokomotivy a nebo z ní vybrat dekodér a přes SUSI jej tam šoupnout během chvilky.
S prvním programováním příslušenství jsem se zaobíral před několika dny při zprovoznění zpětného hlášení u DR4088LN-C, kde jsem byl nepříjemě překvapen nutností mačkat tlačítko, ale asi po hodině jsem snad pochopil, co a proč mám mačkat a dospěl jsem k závěru, že jednou vlézt pod kolejiště a DR připojit k centrále není zas až takový problém. DR4088 se mi m.j. líbí i proto, že je to hotový modul s krytem, nemám moc rád jen DPS přišroubované na dřevo.
Nyní jsem u výhybek - na kolejišti je modul 55069 od dcc doma. U těchto modulů je při programování nutné najít všechny ostatní a povypínat je, z modulů nelze vyčíst stávající nastavení, rychlost serva se dá nastavit jen ve 3 úrovních. Začal jsem se tedy pídit po něčem dokonalejším. Z vašich odpovědí začínám tušit, že se k již opěvované jednoduchosti a logice při programování lokomotiv těžko přiblížím.
Nejvíce se mi líbila DR4024. Je to hotový výrobek, ne jen DPS, připojena jen k DCC a externímu napájení. Bohužel jsem ani po několikerém přečtení návodu zatím nepochopil, jaké komedie se budou muset při programování dělat a také úpně nerozumím oné adrese 9999, která je u tohoto výrobku snad zneužita? Ale ještě jsem ji úplně nezavrhl.
Novinkou je pro mě Vámi doporučovaný dekoder MGP. Po přečtení článku z
http://www.1ku160.cz vypadá velice dobře, líbí se mi možnost jednoduchého napájení srdcovky. Nedokážu zatím posoudit, zda tak obrovské množství možností nastavení je ku prospěchu a nebo možná i ke škodě, vůbec ale nechápu, proč je k dekodéru potřeba BT modul a hlavně proč, je-li tak dobrý, jej v ČR nikdo nenabízí. Ano, dá se sehnat, ale žádný z prodejců jej nemá v nabídce.
Dále jsem narazil na dekodér ESU - dekodér SwitchPilot Servo V3. Máte s ním někdo zkušenosti?
Také jsem si po přečtení Vašich řádků upravil priority:
1. Dekoder pro ovládání výhybek pomocí modelářského serva
2. Možnost odděleného napájení, aby z DCC bral jen povely a nezatěžoval centrálu odběrem proudu
3. Možnost programování na DCC bez nutnosti na dekodéru přepínat switche či mačkat tlačítka (kromě nastavení adresy)
4. Možnost nastavení rychlosti serva co nejjemněj
5. Možnost nastavení krajních poloh co nejjemněji pro každou krajní polohu zvlášť
6. Komunikace co nejblíže standardu DCC - možnost připojení k Z21, DR5000
7. Hotový výrobek, ne jen DPS
Dík, Jirka