Úzke koľajisko TT 410 x 72/100 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Úzke koľajisko TT 410 x 72/100 cm

Příspěvekod Fox » čtv 17 lis, 2022 10:10 am

k lepení té gumové pásky pod koleje: někde jsem "zaslechl", že jde s výhodou použít běžný sanitární silikon v kartuši. To by mohlo přispět k odhlučnění, disperze zaleje póry a vytvrdne... Vyzkoušej někde na vzorku.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Mirec » čtv 17 lis, 2022 6:19 pm

Ďakujem Fox za dobrú poznámku, vyskúšam si najskôr viaceré postupy lepenia toho podložia
a uvidím, čo bude z toho najlepšie riešenie (pevnosť, odhlučnenie aj pracnosť ).
Mirec
Mirec

Příspěvekod Mirec » pát 16 pro, 2022 8:50 pm

Tak zase po dlhej dobe som sa vrátil k stavbe. :)
Osadil som prvú preglejku ako podklad pod odbočnú stanicu.
Je vyvýšená o 4cm od základnej konštrukcie. Hlavná trať bude z ľavého zhlavia klesať až na ,,0,,
smer skryté nástupište. Vedľajšia ľavá odbočka bude stúpať do koncovej stanice.
Na preglejku pôjde ešte nalepiť 5 mm korok a následne pod koľaje 3mm pásy čiernej gumorohože.
Aspoň skusmo som rozložil koľaje a výhybky v stanici. V ľavom zhlaví ešte namiesto 2xEW1 výhybky
dám križovatkovú výhybku. Neviem či dať Tillig DKWI alebo DKWII typ,,Baeseller,,????
Neviem aký je medzi nimi rozdiel okrem dĺžky?
Ostatné výhybky budú všetko EW2 + jedna trojcestná.
Prikladám aj foto rozloženia koľají na ,,nečisto,,.
Mirec
Přílohy
PC160728.JPG
Ľavé zhlavie
PC160727.JPG
Pravé zhlavie
PC160726.JPG
Celkový pohľad na stanicu
Mirec

Příspěvekod Zlámalík » pát 16 pro, 2022 10:36 pm

Křižovatkové výhybky Baeseler se u nás nepoužívaly, je to německá záležitost.
Mají jiné uspořádání - jazyky jsou vně, zatímco u nás jsou uvnitř křížení
Obrázek
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod TheJaro » pát 16 pro, 2022 11:20 pm

Mirec - DKW od tilliga sa vyhni oblúkom,ja som 3ks zahodil lebo som nebol vôbec ale vôbec spokojný ako mašiny chodili - majú hrubé jazyky ako ew1 a ibw. Baeseller som mal na modulovke 2 ks,jazda všetkého bola výborná a ako píše Zlámalík u nás sa nepoužívali.
Ja som si dal vyrobiť u kolegu s FB KKkoleje. To je úplne iná liga,určite stojí za zváženie
Přílohy
Screenshot_20221217-001804.png
TT-čkár ako repa :),IV-VI ZSR/ZSSKCARGO,začiatky z DCC,Z21 Čierna+MM+RocRail+mobil
Pomaly sa učím..
TheJaro

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 pro, 2022 12:15 am

KK koleje doporučuju! https://www.facebook.com/people/KK-Kole ... 525565552/ (dostupné volně)
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 17 pro, 2022 3:27 pm

Musím se opravit - kolega Bedlisch mne upozornil, že "u nich na severu" je všechno jinak a Baeselery tam prý byly (Žatec, Bečov).
Už se to i probíralo, zde: viewtopic.php?f=16&t=438&start=180
Zlámalík

Příspěvekod Mirec » sob 17 pro, 2022 8:54 pm

Dík kolegovia za poznámky ku križovatkovým výhybkám.
Vidím to tak, že asi objednám ten jeden ,, Baeseler,, a použijem ho v ľavom zhlaví.

Ešte sa chcem opýtať, ako napájate zospodu prívody napájania z rozvodu J,K na koľajnice.
Rozmýšľam, že naletujem 3-4 cm dlhé kúsky vodičov zo spodnej strany koľajníc (aby bolo viditeľné zo spodu)
a na ne potom budem letovať už presné dĺžky vodičov na napájanie J a K, srdcovku, vodiče k detektorom obsadenia....
Letovať 15-20 cm kúsky som rozmýšľal, ale tak či tak by som ich potom zas nadpájal na presné dĺžky...
Hlavné vodiče J,K chcem dať priemeru 1,5 mm2 a z nich jednotlivé napájanie koľají, výhybiek, srdcovky 0,50 mm2.
Bude stačiť taký priemer? Alebo dať radšej 0,75mm2 na napájania odbočiek z J,K vodičov?

Mirec
Mirec

Příspěvekod Zlámalík » ned 18 pro, 2022 7:27 pm

Já to dělám takhle:

Vývody kolejnic 3.jpg

Vývody kolejnic.jpg

Pájecí lištu jen nalepím epoxidem či nějakým všelepem zespodu, popíšu a vývody z koleje zapojím do otvorů oček. Pak propojím zbytek elektroniky.
Výhoda je, že vím, kde co mám a vše můžu změřit. Při případné demontáži to jen odpájím a vyměním.
Ale já jsem magor.
Zlámalík

Příspěvekod Mirec » pon 19 pro, 2022 8:08 pm

Dik za foto, nejak tak aj ja rozmýšľam, že porobím napájanie.
Ešte sa Ťa opýtam Zlámalík, aké priemery mm2 káblikov používaš?
Ako som písal , ja chcem dať 1,5mm2 na hlavné rozvody a asi 0,5 -0,75 mm2 na jednotlivé odbočky
k napájaniu koľají. Neviem čo na dekodéry? napájanie prestavníkov MP1? a spätné väzby....?
Čo som prečítal na nete, každý používa iné priemery, do tenkých priemerov by som ale určite nešiel.
Čo sa týka elektriky, tak to som úplne laik, takže budem tu mať ešte asi veľa dotazov k zapojeniu
koľajiska :)

Mirec
Mirec

Příspěvekod kiski » úte 20 pro, 2022 9:59 am

Ja zas s križovatkovými výhybkami od Tilliga nemám žiadny problém. Musí sa dať dobrý pozor pri ich pokládke, musia byť totálne v rovine.
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod Zlámalík » úte 20 pro, 2022 10:23 am

Mirec: tady na Malé Pace to mám z tenkých drátů, kolejiště je malinké. Ale doporučil bych hlavní trasy 1,5 mm2, odbočky napájecí 0,5 mm2, vodiče přes detektory obsazení atd. taky 0,5 mm2, jde zase jen o prodlouženou větev napájení. To samé platí pro rozvod 12 V pro napájení příslušenství - osvětlení, přesuvna atd. Napájení dekodérů a přestavníků stačí taky 0,5, v pohodě i 0,35 mm2 nebo něco takového, já používám rozpáraný kabel pro zabzpečovací systémy, který mám v práci (2x0,5 + 6x0,22). Lokomotiva má odběr cca do 150 mA a vodiče 1,5 mm2 jsou v domovní instalaci používané po zatížení do 10 A. U modelů spíš vadí úbytky napětí na delší trase, ale ta výše uvedená kombinace to s přehledem zvládne.

Oddělit DCC-trakce a DCC-ovládání hned na začátku (mám dva extra přívody do panelu už z centrály). DCC-ovládání mám zkroucené kvůlu potlačení rušení. Nezapojovat to nikde do kruhu, vždy by se to mělo větvit jako strom.
Někde si udělat část s DCC-programovací kolej, pro snadné nastavování strojů. Občas bude potřeba i naprogramovat dekodér příslušenství v už hotovém kolejišti, tady je dobré myslet na to, jak si jej provizorně připojit na extra dráty (aby se třeba neovlivnily ostatní). Možná to mají jiní modeláři zmáknuté líp, já jsem v tomto samouk (podle hesla: "selžou-li všechny pokusy, je na čase použít návod").

Hlavní trasy mají barvy dané (u mě je to DCC-trakce červená/černá, DCC-ovládání oranžová/šedá), ostatní (od detektorů, k LED v budovách) pak už jsou barevné různě, popisky na svorkách to řeší. K přestavníkům bych třeba dával dvě různé barvy na přímo/odbočka, ale vždy jednu stejnou na společný přívod. K výhybkám (přepínání srdcovky) mi vždy vede červená a černá, od přepínače k srdcovce bílá. Je to úpně jedno, co si zvolíš za systém, ale základ (společné a napájecí vodiče) je dobré mít pevně daný, líp se v tom orientuje.
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » úte 20 pro, 2022 6:51 pm

Protože jsem také laik, tak jsem v tom docela "ležel" a výsledek je takový, že to mám přesně jak píše Zlámalík. Hlavní rozvod 1.5mm2, odbočky 0.35mm2.
Mám malé kolejiště, tak jsem nakonec neodděloval napájení příslušenství od DCC, ale u cokoli většího bych to určitě udělal.

Skvělý článek zde
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Mirec » úte 20 pro, 2022 7:39 pm

Ďakujem Zlámalík za odpoveď na moje dotazy. Zase som o niečo múdrejší :)
Posledné mesiace prechádzam rôzne weby ohľadom stavby koľajiska.
V minulom ,,storočí,, :) som mal postavené menšie koľajisko, teraz som sa
opäť vrátil k tomuto koníčku a vidím že sa to posunulo o riadny level ďalej.......

Ešte mám však jednu dilemu, k ovládaniu som si kúpil centrálu DR5000, ovládať loko
chcem cez MM, alt. tabletom, postupne ako to budem zvládať plánujem aj cez PC.
Rád by som však mal ku koľajisku aj pultík na prestavovanie výhybiek atď.....
Čo som však čítal, ak sa bude ovládať koľajisko cez PC, pult pre výhybky je už zbytočný?....
Na koľajisku bude cca 25 výhybiek.
Aký máte na to názor?

Mirec
Mirec

Příspěvekod Zlámalík » úte 20 pro, 2022 8:03 pm

No jestli jsi měl, jako hodně z nás, mašinky v minulém tisíciletí, tak vítej do klubu, všechno je jinak :D

Ovládání je předmětem debat v anarchistických kroužcích. Co modelář, to názor.
Ovládání myší - základ, když nic nemáš
Ovládání pultem - pro sběrnici XpressNet třeba tzv. TCO, nebo s využítím MGP pro LocoNet
Ovládání tabletem či PC - hledej JMRI, RocRail, případně TrainController...

Pokud na pultík nedáš páčkové přepínače, ale tlačítka, můžeš používat vše dohromady - někdo rád kliká myší, někdo si to nakreslí na tablet a někdo rád tlačítka.
Každopádně, pro provoz s PC (a tedy asi automatizaci provozu) musíš mít koleje nadělené na úseky, viz aktuální debata ve vlákně RocRail.
Ale na to všechno jsou tady povolanější než já.
Zlámalík

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště