od Radek Strnad » ned 25 led, 2026 10:54 am
Oživím starší téma, nechca zakládat podobné. Včera jsem osvětlil řídící a jeden vložený vůz S-Bahn Dresden orig. osvětlovací digitální sadou od Tilliga, resp. Train-o-Matic z Kluže. Tyto sady jsou od počátku nedostatkovým zbožím, které se vždy objeví na kratičký čas jako dostupné a pak dlouho nic. Namísto čtyř sad, které bych potřeboval, jsem po dlouhé době sehnal alespoň dvě. Je to drahé, až běda, ale zase to něco umí. Postupoval jsem dle návodu a musím říct, že vše do sebe perfektně pasuje, včetně bočního rozdělení jednotlivých vodičů. Je vidět, že zde se oba výrobci dohodli a interiér vozu je připraven přesně na tento modul. Opatrně je třeba postupovat při montáži střední příchytky bočních osvětlovacích lišt, aby se neulomily drobné čepy. Radši nasazovat pod lupou. Co mně překvapilo dost nemile, je špatný kontakt sběracích plíšků vozové skříně s podvozkem. Netušíc, v čem je problém jsem po dost neochotném načtení a změně adresy, vůz postavil na kolejiště, zapnul přívod proudu a z vozu se ozval skřípavý zvuk, nevěstící nic dobrého. Bál jsem se odpálení drahého dekodéru nebo jiné součástky modulu a vypnul proud. Znovu jsem ho rozebral, abych zjistil, jestli se nějaký vodič neuvolnil a zda je vše OK. Bylo to OK. Takže znovu na koleje, zase ten zvuk, ale tentokrát jsem vozem posouval po kolejích a podivný zvuk přestával a znovu se vracel. Zjistil jsem, že podvozky v některých(většině) polohách nepřenáší proud k osvětlení. Kondenzátory pak světla poměrně dlouhou dobu udržují rozsvícené, ale pak se vůz pohnul do jiné polohy, proud začal proudit, ozval se zase skřípavý zvuk. Sundal jsem tedy podvozky a zkontroloval úhel a přilehnutí sběrných kartáčů, trčících z voz. skříně k dosedacím plochám podvozku. Některé byly ohnuté tak, že se vůbec nedotýkaly. Ohnul jsem je tedy lépe, aby dosedaly víc a problém zmizel. Nejspíš šlo o zvuk neustále se nabíjejících /vybíjejících kondenzátorů jak vozu vypadával/naskakoval přívod proudu nebo studeného spoje v podvozcích.......nevím??? Ty plíšky jsou dost tenké a do podvozku trčí pod velkým úhlem. Při neopatrném otočení podvozku dokola dojde k jejich ohnutí. V provozu bude tedy asi lepší připájet(opatrně, aby se něco nenatavilo) na podvozky tenké vodiče a ty natvrdo propojit se skříní. Vyndávat je není proč a kdyby náhodou, prostě se to odpájí.
KYKLOP68