Pro opravdové mdeláře - tento text je off-topic tohoto webu a popisuje nějaké elektrotechnické/elektrochemické jevy. Není nutné ho číst.Ale mojko, ty jsi při elektrotechnologii moc nedával pozor co?
zdeno píše:celkem mne zaujimalo, jak dlouho vydrzi LiPol baterka pri planovanem rozsahu od 4,1V do 3,1V.
Vcera jsem zapnul 2 ovladace nabite na 4.0V o 9:30hod. a nastavil rychlost 20, aby nemohly prejit od DEEP SLEEP modu.
Napeti 3,1V dosahly o 19:10 a 19:20 a zacaly vriskat. Takze cas vyse 9 hodin povazujem za uspesny.
Už před několika lety došla spotřeba primárních procesorů tak nízko, že rozdíl mezi běžícím a spícím procesorem je zanedbatelný (procesory PIC16F152xx mají v plném nasazení spotřebu cca 500nA). Vím, že používáš o mnoho starší procesory, ale neva.
Pro spotřebu je o mnoho zásadnější spotřeba periferií. Ve tvém případě tedy té ESP01, respektive jejího WiFi rozhraní. Je to zhruba jako když necháš telefon celý víkend ležet doma na kredenci a nebo s ním jeden den běháš po městě a telefonuješ. Taky po víkendu na kredenci sežere jen pár procent z baterky, zatímco po jednom dni ve městě je téměř prázdný.
Takže mluvit o tom, jak dlouho mohu nechat ovladač ležet na stole bez povšimnutí je pro většinu uživatelů neužitečné.
zdeno píše:Nabiti na 4,1V trvalo vyse 12 hodin, coz je taky celkem slusne, protoze se vsude pise, cim mensi nabijeci proud, tim dele baterka vydrzi.
Mam 320mA LiPol teda nabijeci proud je 0,125C = 40mA, to je asi optimum.
Te urban-legend o menším nabíjecím proudu pochází z olověných článků. Už u nikláků platila jen částečně a u lithiových článků neplatí téměř vůbec.
Tady by jsi si mohl trochu doplnit vzdělání, určitě by to prospělo tomu co děláš. Pro Lithiovky totiž není úplně zásadní jakým proudem je nabíjíš, ale jakou dosahují při nabíjení vnitřní teplotu. Vzhledem k chemické stabilitě se ti totiž při vhodně malém nabíjecím proudu může stát, že ti lithium začne ve článku krystalizovat a tím ti degraduje kapacitu baterky.
Ale to by jsi se musel mojko ještě hodně učit a hodně číst a to jak jsem si stihnul všimnout ti není úplně vlastní. Takže raději experimentuj, ale pro jistotu příliš nezveřejňuj závěry svých experimentů.