Ovládání přes PC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod MAREKHO » pon 09 úno, 2009 12:19 am

Jak zde sleduji forum, tak asi RAILCO.
Hodně blízko mám parametry budoucího kolejiště k uživateli "KVASHA" .
Mluvilo se zde i o českém programu, ale to vidím bledě..........
ČD-V-;DCC-LENZ, PECO, PC.- PO 20.TI LETECH.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Josey » pon 09 úno, 2009 4:05 pm

To MAREKHO: při koupi PC pozor na to, aby měl rozhraní RS232 (píšeš, že máš převodník pro RS232) Na některých nových PC nemusí RS232 být, vše se řeší přes USB.
Josey

Příspěvekod MAREKHO » pon 09 úno, 2009 5:32 pm

Měl jsem na mysli :PC rozhraní LI 101F http://www.modely.biz/p1182-pc-rozhrani-li101f/
Díky za upozornění .
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Josey » úte 10 úno, 2009 9:47 am

Možná bych uvažoval o rozhraní http://www.modely.biz/p1183-pc-rozhrani-usb/ , ale píšu to z pohledu rozhraní a otevřenosti připojení k novým PC (tam se přeci jenom už dnes lépe najde USB port než RS232). Z pohledu DCC nechť se k tomu raději vyjádří ostatní odborníci. Opravdu to je pouze pohled ze strany PC
Josey

USB x RS232

Příspěvekod michal_n_cz » úte 10 úno, 2009 11:09 am

Josey píše:Možná bych uvažoval o rozhraní http://www.modely.biz/p1183-pc-rozhrani-usb/ , ale píšu to z pohledu rozhraní a otevřenosti připojení k novým PC (tam se přeci jenom už dnes lépe najde USB port než RS232). Z pohledu DCC nechť se k tomu raději vyjádří ostatní odborníci. Opravdu to je pouze pohled ze strany PC

Ano některá PC nemají standartně RS232 hlavně notebooky, ale viděl jsem už i desktop bez RS232. Při výběru rozhraní je třeby taky brát ohled na to co podporuje příslušný software. Zrovna to USB třeba neběží na starších W98, W2000 sice píšou že ano, ale vím že někdo s W2000 už řešil nějaký problém. Zároveň USB třeba nepodporují některé softy např. Railware.
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod vvitty » úte 10 úno, 2009 12:40 pm

USB"funguje" od W98SP2 z pohledu systemu, u aplikaci to zalezi samozrejme na vyrobci.

pro pocitace bez RS232 se daji koupit USB convertory, ale nemusi bezet s kazdym HW - neemuluje obvykle modemove signaly, a take se obvykle mapuji jako COM4 a vyse, coz ne kazdy SW umoznuje povolit.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod michal_n_cz » úte 10 úno, 2009 1:12 pm

vvitty píše:USB"funguje" od W98SP2 z pohledu systemu, u aplikaci to zalezi samozrejme na vyrobci.

pro pocitace bez RS232 se daji koupit USB convertory, ale nemusi bezet s kazdym HW - neemuluje obvykle modemove signaly, a take se obvykle mapuji jako COM4 a vyse, coz ne kazdy SW umoznuje povolit.

Upřesňuji - konkretně LI100USB od Lenze s W98 nepracuje, repektive Lenz k tomu nemá driver. Když to otevřeš tam je mimo jiné čip co převádí USB na RS232 (FT232BM), pak mikrokontrolér PIC co je napojený transceiver RS485=Xpressnet (MAX3140) Hódně teoreticky - možná by se nějaký w98 driver pro ten FT232 našel? Spíše komplikace když s XP to funguje. Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod PaMi » úte 10 úno, 2009 1:30 pm

Jestliže zatím žádné rozhraní k PC nemáš, tak si myslím, že je nejprve začít volbou softwaru, kterým chceš kolejiště řídit, rozsah kolejiště a potom jít na volbu počítače a periferií.
Ono se to nezdá, ale např. RailCo když má řídit více vlaků současně, tak dokáže pořádně vytížit počítač (je na to upozorňováno i v manuálu). Dokonce může začít i zpomalovat vlaky tam, kde to vůbec nechceš. To jenom proto, aby stihl dopočítat budoucí trasu (opět viz. manuál).
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod MAREKHO » úte 10 úno, 2009 7:53 pm

No vidím že to není jednoduché, to jsem nečekal. Zkusím se zeptat jinak: mám svůj jediný PC- koupený v prosinci 2005 + internet. připojení.
Původně jsem ho chtěl obětovat na vláčky a koupit nový, což je zase dost peněz.Na druhou stranu- koupit starý a špatně, aby nestíhal, to je taky blbost. Přikládám foto i konfiguraci mého PC a prosím odborníky o názory. K tomu softweru- dejme tomu -teoreticky- kdyby to byl TRAINCONTROLLER 7.0 GOLD ? Je to možné ? Kolejiště bude mít rozměr cca. 7m x 1,3m . http://marekho.rajce.idnes.cz/PC_LENZ/
Díky za odpovědi.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Pája » úte 10 úno, 2009 8:22 pm

Bych tipnul,že nejslabší místo je jen 512 MB/DDR400,zde bych spíše viděl 2x1024 MB/DDR 400 a jelikož AMD-čkům dělají dobře rychlé paměti tak aby měli CL3 a nebo lépe CL2,5 ,jinak to asi bude OK

PS:Probůh,co to máš dvojmo zapojený do zvuku ???
Odvaříš si koncák,vždyť tam máš hafo výstupů jen si je nakonfigurovat.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod MAREKHO » úte 10 úno, 2009 8:37 pm

Dvakrát zelený- jsou tam sluchátka + repro, nebylo to kam strčit.
Zatím to funguje, ale vloni mi shořel monitor- to byl smrad, že by jeden pad.Prý trafo.
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Pája » úte 10 úno, 2009 8:48 pm

Zvukovej výstup není jen zelenej,ale i černej a hnědej (oranžovej).V softu k zvukovce si nastav,že zelenej používáš na linkový výstup - pokud máš aktivní bedny a u černýho nastav sluchátka - tyto volby se ti možná nastavěj automaticky (pokud je zaplý auto mód),ale nejdříve vypni prostorový zvuk (5+1) a zapni STEREO do všech výstupů
Pája

Příspěvekod MAREKHO » stř 11 úno, 2009 4:54 pm

Konektor jsem odstranil a už to funguje. Doklikal jsem se k tomu - ani nevím jak. Takže - díky za tip. :)
www.ModulyBrno.cz
MAREKHO

Příspěvekod Pája » stř 11 úno, 2009 5:11 pm

V poho,hlavně,že to hraje !
Pája

webcamera

Příspěvekod KarelV » stř 18 úno, 2009 6:14 am

Dobrý den,jak jsem psal v předchozím příspěvku o připojení ROCO 10764 do PC skrze RS232 a o tvorbě vlastního programu ve Visual basicu pro řízení lokomotivy,tak to se mi celkem povedlo.Je jenom škoda,že tady se nenajde nikdo kdo by chtěl se mnou diskutovat.Nyní jsem zakoupil webcameru (levně) a kabel USB(delká 8m).Kolejiště mám dále od PC.Myslím,že nebude problém pomocí webcamery a VB vyhodnotit posici lokomotivy na kolejišti a popřípadě dle toho řídit její chod(např. v zatáčce ubrat rychlost,či na fixním nádraží zastavit).Kolejiště mám jenom jednoduché s 2 x vyhybkou a jednu digitální lokomotivu,jnak nic(jde mi více o řízení než stavbu kolejišŤ)Myslím,že způsob kontroly webcamerou je velice elegantní(cenově nenáročný,minimální množství zásahů do kolejiště atd..).ve složitých kolejištích by to asi nebylo dost dobré,ale to nyní opravdu nevím.pro sledování a řízení 1 - 3 lokomotiv by to neměl být problem.Co si o tom myslíte?
KarelV

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi