Přisadím si ještě k tomu stoupání. Sice stavím v eNku a tak adheze mých lokomotiv je pochopitelně nižší, ale je hodně znát, zda je to stoupání v rovném úseku, nebo v oblouku (zvlášť o malém poloměru). Hodně jsem experimentoval, než jsem přišel na to, že si mohu dovolit na přímé koleji stoupání cca 40‰ a v oblouku o poloměru R1 25‰ viewtopic.php?f=1&t=12586&start=210#p306867 . I tak mají lehčí mašiny problém s více vozy. Nové vozy také jezdí jinak, než ty 20 - 30 let staré. Píšu to proto, že je velký rozdíl v tom, zda stoupáš rovně, nebo v ostrém oblouku. Jestli to chceš zkusit, tak počítej s tím, že když dáš oblouk na kus nakloněné desky, tak ne celá kolej je ve stejném sklonu - část bude v rovině a jen nakloněná ke straně a tak je odhad hodně zkreslený, protože v tom maximálním stoupání jede jen část soupravy.
Také pamatuj, že přechod do stoupání a zpět do roviny musí být dostatečně plynulý a to ti také ubere centimetry na stoupání samotné. Nemůžeš jednoduše říct, že je na to stoupání 6m tratě a vyleze o 20cm, tak je to jen 30‰. Bude to o trochu víc, protože v tom maximálním sklonu bude jen řekněme 5,5m a to už je nějakých 35‰.
Tak jsem se vykecal a jdu něco dělat.