Začínám mít výčitky svědomí, když vidím, jak to ostatním přibývá a já se nikam neposouvám, tak jsem se pustil do návěstidel. Už dříve jsem se zmínil, že se jedná o návěstidla od pana Němečka
viewtopic.php?f=1&t=12586&start=150#p296420 , která jsou sice v měřítku TT, ale nabízí je i ve snížené výšce a tak jsou použitelná i pro eNkaře.
Do půlnoci jsem pájel lakované drátky do driverů od MGP a když si představím, jak dlouho jsem se crcal s těmi osmi návěstidly, tak se mi do těch zbylých dvanácti nijak zvlášť moc nechce.

Zatím jsem tedy udělal jen pravé zhlaví - 4x odjezdové, 1x seřaďovací a 3x trpasličí seřaďovací, ta jsou ale otočena opačným směrem a nejsou moc vidět.
Včera jsem je osadil, připojil k návěstnímu dekodéru a začal je přes aplikaci v tabletu programovat. Chvíli mi sice trvalo, než jsem na to přišel, ale nakonec to byla rutina a za 2,5 hodiny bylo jedno zhlaví hotové. Jen si to chce všechno zapisovat, protože kdybych do toho po čase musel nějak zasáhnout, tak už si nejspíš nevzpomenu co, kde a proč mám zadané.
Lze nastavit, že návěst dovolující jízdu se rozsvítí až po splnění zadaných podmínek. V mém případě to bylo přestavení 2 - 3 výhybek do požadované polohy a zároveň volnost detekovaných úseků v jízdní cestě. Pokud alespoň jedna podmínka není splněna, zůstane svítit Stůj. Stejně tak, když postavím z 1. kleje a pak třeba ze 3., tak návěstidlo L1 spadne na Stůj, protože byly v tu chvíli byly porušeny podmínky pro volnoznak z té 1. koleje. Návěstidlo se přestaví na Stůj buď samo, jízdou vlaku a obsazením detekovaného úseku (zhlaví), nebo tak lze učinit ručně tlačítkem STOP na ovládacím panelu, kterému je v panelovém dekodéru přiřazena funkce obsazení úseku. To mám jedno pro celé kolejiště a tak to shodí všechna návěstidla najednou.
K dnešnímu dni to vypadá takto
Za kvalitu fotografie se omlouvám - mobil tápal, na co se má zaostřit, ale pro představu to snad stačí.
Zatím chybí vjezdové návěstidlo, které osadím, až budou návěstidla na opačném zhlaví a bude možno naprogramovat závislost na nich.
Abych předešel očekávané otázce, tak rovnou řeknu, že něco jako závěr výměn pro vlakové cesty jsem si odpustil, i když to udělat lze. Uvidím, třeba to časem přehodnotím a naprogramuju ho také, ale dosud mi nechyběl.