Jirkátorovo kolejiště 1800x720 N

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Jirkátorovo kolejiště 1800x720 N

Příspěvekod Jirkátor » čtv 31 bře, 2022 8:35 am

HonzaM píše:... Přejezd by se zavíral také automaticky při postavení vlakové nebo posunové cesty...

Zavřít bych ho asi zvládl, jen jsem nepřišel na to, jak ho otevřít po projetí celého vlaku, tak aby se neotvíral v době, kdy jsou vozy ještě na přejezdu. Odporový lak, nebo rezistory na nápravy dávat nechci. Tady se to řeší třemi infradiodami - krajní zavírají a prostřední s volitelným zpožděním otevírá. Každá LEDka na přejezdníku má svůj konektor na modulu a i kombinace těch přejezdníků a samotného modulu je jednoduše zapojitelná. Na MGP nedám dopustit, ale pro přejezd mi toto přijde vhodnější, pokud tedy není vyžadována závislost na staničním zab. zař.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » stř 06 dub, 2022 6:48 am

To že budu mít skryté nádraží jsem věděl od začátku. To, že v něm nikdy není zbytečně moc kolejí, jsem zjistil až časem, ale teď jsem navíc zjistil, že už stárnu a nic si nepamatuju. Projevuje se to tak, že si nepamatuju, na které koleji je která souprava. Dokud není udělaná krajina, tak se tam stačí kouknout, ale to není řešení do budoucna, kdy skryté nádraží zmizí v kopci. Ti, co používají při ovládání PC, to mají vyřešené jednoduše, ale to není můj případ, tak jsem hledal něco jiného. Pokud vynechám nějaká zrcátka a podobné divnosti, tak vlastně zbývá kombinace kamera / monitor. To byl ale v mých podmínkách problém, jelikož po dokončení ježdění se vše musí zavřít do skříně a tam se mi monitor vážně nevejde. Po prohlížení internetů jsem narazil na couvací kameru. Dá se koupit s 5 nebo 7 palcovým monitorem. Původně jsem si myslel, že vystačím jen s jednou, ale ukázalo se, že na druhý konec skryťáku nedohlédne, tak jsem musel nakonec přikoupit i druhou sadu. Je pravda, že při ceně 1500 peněz za sadu, nemůžete čekat žádný zázrak, ale abych věděl, kde která mašina stojí, to úplně stačí.
Kamery.jpg

Kamery 2.jpg

Na monitorech jsou vidět čáry pomáhající řidiči při couvání, těch se bohužel zbavit nedá, ale dají se ignorovat. :)

Na první fotografii je vidět na ovládacím panelu kontrola stavu ve skrytém nádraží. Každá kolej je rozdělena na tři úseky plus obě zhlaví i s tratí až k úrovni vjezdového návěstidla. Pokud tedy jedu ve směru hodinový ručiček, tak se nejdříve rozsvítí LEDka osazená v krajní výhybce skryťáku, pak ta vlevo na koleji (ano, trefil jsem se na správnou kolej :) ), poté ta prostřední (je čas začít zpomalovat) a nakonec ta pravá - ty jsou zrovna rozsvíceny všechny tři (je čas zastavit vlak). Pokud se ale rozsvítí kontrolní led na pravém zhlaví, tak jsem zastavil moc daleko a je potřeba kousek couvnout, jinak hrozí mimořádná událost na zhlaví v tunelu a o to nikdo nestojí. Mám to vyměřeno tak, že pokud se mi vlak vejde na nejdelší staniční kolej viditelného nádraží, tak když lokomotiva dojede až na 3. úsek, kde má zastavit, pak jeho konec uvolní vjezdové zhlaví toho skrytého. Vše je navíc uděláno s dostatečnou rezervou. To je částečně odpověď na otázky ze začátku vlákna: proč je tak dlouhé.
Snad jsem to popsal srozumitelně.
Princip je to sice primitivní, ale zcela dostačující a nikdy se mi nestalo, že by se mi srazily vlaky v tunelu a kdybych si pamatoval, co kde stojí, tak jsem nemusel řešit ani ty kamery a vystačil si s tím.
Jirkátor

Příspěvekod Ivan » stř 06 dub, 2022 7:40 am

Parádní nápad s couvacími kamerami :wink: .
Hlavně, že ti to nepípá :mrgreen:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod chphoto » stř 06 dub, 2022 7:45 am

Řešení s kamerami je naprosto super a u svého kolejiště to také plánuji, i když počítám s ovládáním z počítače a detektory obsazení mám s RailComem a tak by to mělo umět nahlásit, kde je jaká souprava. Ale kameru plánuji i z toho důvodu, abych viděl případné vykolejení, nebo něco nestandardního. A právě jsem zvažoval, co sehnat a tohle vypadá dostatečně dobře a nezabírá to moc prostoru. Já uvažoval i nad nějakou kamerkou k mobilu posazenou na drátu, že bych jen připojil telefon/tablet. Ale tohle Tvoje řešení se mi líbí velice.
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Příspěvekod Jirkátor » stř 06 dub, 2022 7:58 am

Kdo má víc místa, tak může mít 7 palcový monitor, mě se na to místo vešel jen 5 palcový. Propojení kamery a monitoru je pomocí jednoho cinch kabelu. Obojí pak vyžaduje napájení 12V. Včera jsem to nechal puštěné asi 3 hodiny a na to, že je to vymyšlené jen pro krátký provoz při couvání, se to moc nehřálo (z toho jsem měl celkem obavy).
Monitor má rozlišení: 800 x 480 NTSC PAL při rozměrech: 127 mm x 93 mm x 17 mm (délka x šířka x hloubka). Kamerka je malinká (vejde se do dlaně) a má přisvětlování 4 LEDkami.
Jirkátor

Příspěvekod rostikator » stř 06 dub, 2022 12:32 pm

pěkné použití
:wink: proto jsem si dal skrytý dopředu + RailCom
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod Jirkátor » stř 06 dub, 2022 1:32 pm

rostikator píše:...proto jsem si dal skrytý dopředu...

Pokud není ve výšce očí, tak bude otravné stále koukat dolů, kde co stojí. Tys to ale řešil pomocí PC.
Jirkátor

Příspěvekod rostikator » pát 08 dub, 2022 8:27 am

kousek pod "očima" mám hlavní nádraží a skrytý hned pod ním
možná tam necham spíš ještě nějakou ledku přisvětlovat

DSC_0846s.jpg
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod Jirkátor » pát 08 dub, 2022 8:47 am

No jo, ale tohle vůbec není skryté nádraží - to je jak výloha... :mrgreen:
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » pát 08 dub, 2022 9:48 am

Hihi, ale já to plánoval taky tak. K čemu mi je nádraží daleko pod kopcem, kam se dostanu jen za cenu demontáže půlky kolejiště nebo akrobatického seskládání se pod rám a skrz výztuhy?
Bohužel nic není ideální a problémy nastávají jako naschvál tam, kde se dají nejhůř řešit.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » pát 08 dub, 2022 10:09 am

Zlámalík píše:... problémy nastávají jako naschvál tam, kde se dají nejhůř řešit.

Jo, to máš pravdu. Na to jsou dokonce zákony. Říká se jim Murphyho. :)
Jirkátor

Příspěvekod Jirkátor » úte 26 dub, 2022 7:08 am

Začínám mít výčitky svědomí, když vidím, jak to ostatním přibývá a já se nikam neposouvám, tak jsem se pustil do návěstidel. Už dříve jsem se zmínil, že se jedná o návěstidla od pana Němečka viewtopic.php?f=1&t=12586&start=150#p296420 , která jsou sice v měřítku TT, ale nabízí je i ve snížené výšce a tak jsou použitelná i pro eNkaře.
Do půlnoci jsem pájel lakované drátky do driverů od MGP a když si představím, jak dlouho jsem se crcal s těmi osmi návěstidly, tak se mi do těch zbylých dvanácti nijak zvlášť moc nechce. :oops: Zatím jsem tedy udělal jen pravé zhlaví - 4x odjezdové, 1x seřaďovací a 3x trpasličí seřaďovací, ta jsou ale otočena opačným směrem a nejsou moc vidět.
Včera jsem je osadil, připojil k návěstnímu dekodéru a začal je přes aplikaci v tabletu programovat. Chvíli mi sice trvalo, než jsem na to přišel, ale nakonec to byla rutina a za 2,5 hodiny bylo jedno zhlaví hotové. Jen si to chce všechno zapisovat, protože kdybych do toho po čase musel nějak zasáhnout, tak už si nejspíš nevzpomenu co, kde a proč mám zadané.
Lze nastavit, že návěst dovolující jízdu se rozsvítí až po splnění zadaných podmínek. V mém případě to bylo přestavení 2 - 3 výhybek do požadované polohy a zároveň volnost detekovaných úseků v jízdní cestě. Pokud alespoň jedna podmínka není splněna, zůstane svítit Stůj. Stejně tak, když postavím z 1. kleje a pak třeba ze 3., tak návěstidlo L1 spadne na Stůj, protože byly v tu chvíli byly porušeny podmínky pro volnoznak z té 1. koleje. Návěstidlo se přestaví na Stůj buď samo, jízdou vlaku a obsazením detekovaného úseku (zhlaví), nebo tak lze učinit ručně tlačítkem STOP na ovládacím panelu, kterému je v panelovém dekodéru přiřazena funkce obsazení úseku. To mám jedno pro celé kolejiště a tak to shodí všechna návěstidla najednou.
K dnešnímu dni to vypadá takto
Návěstidla 1.jpg

Za kvalitu fotografie se omlouvám - mobil tápal, na co se má zaostřit, ale pro představu to snad stačí.

Zatím chybí vjezdové návěstidlo, které osadím, až budou návěstidla na opačném zhlaví a bude možno naprogramovat závislost na nich.
Abych předešel očekávané otázce, tak rovnou řeknu, že něco jako závěr výměn pro vlakové cesty jsem si odpustil, i když to udělat lze. Uvidím, třeba to časem přehodnotím a naprogramuju ho také, ale dosud mi nechyběl.
Jirkátor

Příspěvekod chphoto » úte 26 dub, 2022 8:28 am

Nemusíš mít výčitky, já taky postupuju tempem hlemýždě, na mašinky není čas, musí se i pracovat a aktuálně jsem místo stavby kolejiště stavěl ovládací krabici na CNC router a v práci se připravuji na audit ISO, takže se obávám, že hlemýždí tempo bude pokračovat i nadále....

Jinak návěstidla super, k těm se já dostanu tak aasi na konci roku :( dle mého "tempa". Taky jsem objednal od pana Němečka snížená TT a vypadají velmi dobře i na Nku. Takže ještě jednou díky za radu.
Aktuálně N; YD7001 ESU 50210; iTrain a JMRI
viewtopic.php?f=1&t=13533
chphoto

Příspěvekod Trixt » úte 26 dub, 2022 12:03 pm

Jen pozor při čištění kolejiště, návěstidla jsou křehká a je snadné je ulomit.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod Jirkátor » úte 26 dub, 2022 12:19 pm

Trixt píše:Jen pozor při čištění kolejiště, návěstidla jsou křehká a je snadné je ulomit.

Právě dnes jsem si pro jistotu u p. Němečka objednal nějaká náhradní. Ideální by byla zhotovená z titanu, ale to bych nezaplatil. :P
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště