greenery píše:
..... myslím, že ty návrhy kolegů byly myšleny dobře. Pokud je vezmete v potaz, může to přispět ke krásnému výsledku.
Trochu ty stesky nad nevděčností publika nechápu, uniká mi pak smysl, proč to sem vlastně dáváte.
Tak za prvé:
já si cením každého, který má nějaký nápad, který má nějaké zkušenosti se stavbou kolejiště, který má třeba jiný způsob zpracování materiálu nebo zná a ví, jak to udělat lépe.
Nejsem vševěd a neumím a také neznám vše. Takže se rád poučím.
Jenže když tam mám oblouky 496 mm, tak proč tam mám dávat oblouky 380 mm, to opravdu nechápu. Ano většina modelářů dává na kolejiště malé oblouky, aby se jim tam toho vešlo více. Ale to já právě nechci, aby souprava byla, jak skládací metr, protože to má takhle každý. Já nechci, aby souprava byla od námezníka, k námezníku, protože to takhle má každý na svém kolejišti. Stačí se podívat na mnohá kolejiště, že lokomotiva a čtyři rychlíkové vozy se mu do stanice nevejdou a veselé jezdí a obecenstvo tleská.
Za druhé:
Snažil jsem se vysvětlit, že technicky to není možné, že se tam víc nevejde. A když někde přidám, tak na druhé straně musím ubrat. Oba tunelové portály jsou pro rovnou trať a díky větším obloukům je můžu použít i do oblouků. Obloukové portály jsou opravdu moc široké a na kolejišti vypadají dost blbě. Ano, je to správně podle norem, ale ta díra je moc velká. Většinou obloukové portály se dávají tam, kde nejsou moc vidět. Když je dám na obdiv všem, tak je to hrůza. Všude v modelářské literatuře se uvádí, že nejlépe je umisťovat tunely na rovném úseku, ale někdy to prostě nejde.
Za třetí:
Když někdo tvrdí, že dva tunely vedle sebe nejsou, že to není technicky možné. Ano dva tunely (tunelové roury) nemohou být vedle sebe, musí být mezi nimi masa materiálu, aby nedošlo k zborcení tunelové roury, Ale dva tunelové portály mohou být vedle sebe. Za tunelovým portálem se vše rozšiřuje. Než jsem se do toho pustil, tak jsem tak jsem prohledával odborné časopisy, jako je časopis TUNEL, kde je plno fotek, výkresů, technických znalostí a jsou zde i historické tunely a jejich výstavba. Při určitých technických a geologických podmínek lze tohle realizovat. Není to běžná věc, není to všude k vidění, ale je to možné.
Za čtvrté:
Proč to se dávám, aby někdo viděl, že každý problém na kolejišti lze řešit. Je úplně jedno, zda je kolejiště analogové nebo digitální, ale vlastní stavba kolejiště je pořád stejná. Krajina se také nemění.
Proč se třeba nezeptáte, proč Milan Ferdián sem dává své krásné plánky a užitečné rady, jak kolejiště postavit, jaký bude provoz atd. Jedni jsou natčení a druzí mu vše poplivou a potom jsou ukřivděni, když se jim to snaží pracně vysvětlit.