Dekoder od ROCO

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Příspěvekod JBr » pát 06 úno, 2009 10:28 am

MultiMaus od Roco nutne neznamena, ze musis pouzivat dekodery, ktere pouziva Roco. Klidne muzes i dekodery Lenz, Zimo atp.

Rozdil mezi tema dvema dekodery, ktere pises, je (aspon z meho pohledu, treba me nekdo opravi) minimalni. V1.0 ma maximalni proudovou zatez 0,8A a 3 funkcni vystupy, V3.0 ma 1,1A a 4 funkcni vystupy. 2 vystupy se obvykle pripojuji na pozicni osvetleni, takze v pripade V1.0 ti zbyde jeste jeden na neco jineho, v pripade V3.0 zbydou dva.

Jinak pokud bys chtel nekdy vyhledove pouzivat treba funkci ABC, tak jdi do jinych dekoderu (napr. Lenz), dekodery ESU ji neumi.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod George V. » pát 06 úno, 2009 10:32 am

Problém je ve financích; chci mít co nejvíce muziky (co nejvíce digitalizovaných mašin) za co nejméně peněz...

P.S. Co je ta funkce ABC? Umí jí MultiMaus ROCO?
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod JBr » pát 06 úno, 2009 10:38 am

ABC je nezavisla na centrale. Da se vyuzit treba k zastaveni lokomotivy pred navestidlem, kde sviti stuj. Dekoder v podstate reaguje na nesymetrii signalu, ktera je na urcitem useku koleje (izolovanem s vlastnim privodem). Bud se na to da pouzit modul BM1 od Lenze nebo za par korun nakoupit diody a podle jednoducheho schematka si to udelat sam. Diody zpusobi nesymetrii signalu, dekoder zareaguje a loko zastavi. Kdyz se tenhle obvod premosti, tak se loko zase rozjede.

Je tu o ABC nekolik vlaken, kdyztak je prozkoumej.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod George V. » pát 06 úno, 2009 10:40 am

A to zastaví "skokem", nebo plynule?

Ještě bych měl dotaz k dekodérům - je nějaký problém s kompatibilitou - pošlape mi třeba LENZ Lokodekodér STANDARD (konektor)

http://www.modely.biz/modelova-zeleznice/standard/

s MultiMausem?
Naposledy upravil George V. dne pát 06 úno, 2009 10:54 am, celkově upraveno 1
George V.

Příspěvekod JBr » pát 06 úno, 2009 10:46 am

V dekoderu nastavis brzdnou drahu a na te vzdalenosti ti pak loko plynule zastavuje. Nevyhoda je, ze ti pak na tuhle vzdalenost zastavuje pokazde, kdyz stahnes rychlost na 0. Da se to ale obejit funkci posunu.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Radek » pát 06 úno, 2009 10:52 am

Promiň George, že ti skáču do řeči, ale mám podobný dotaz.
Mám tento dekodér:
http://www.modely.biz/modelova-zeleznice/standard/
Manuál se mnou nehvoří česky a zatím se mi nepodařilo zjistit, jestli ABC podporuje. Nevíte to někdo?
PS: Pokud ano, je to to co hledáš - levný dekodér, který honí rokáckou mašinu s multimausem k mé plné začátečnické spokojenosti. R
HO-II.-Ve stádiu oťukávání
Radek

Příspěvekod JBr » pát 06 úno, 2009 11:03 am

Standard bohuzel ABC neumi. Od Lenze maji ABC serie Silver a Gold (tzn. ty drazsi).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod George V. » pát 06 úno, 2009 11:07 am

No on ani ten LENZ Silver od Michala není nejdražší. Budu o něm také vážně uvažovat...

http://www.modely.biz/modelova-zeleznice/silver/
George V.

Příspěvekod George V. » pát 06 úno, 2009 6:59 pm

Ještě bych měl dotaz - dá se někde sehnat propojovací kabel: koleje - ROCO Digi zesilovač, resp. jenom konektor do boosteru?
George V.

Příspěvekod TTmili » pát 06 úno, 2009 8:02 pm

Taky sem si pořídil digitál- no pokrok nezastavíš a tak sem se tím začal probírat a první co mě trklo bylo jakej je vůbec rozdíl mezi dekodéry Lenz Silver a Gold (teda pochopitelně kromě cca 200Kč v ceně) a taky jak si proti nim stojí jiné dekodéry (např od Kuehn modelu-je cenově velmi přijatelný). Pak by mě zajímalo kde a za kolik se dají pořídit dekodéry ZIMO?
Samozřejmě tak nějak tuším že to sem úplně nepatří ale je lepší napsat to do jednoho příspěvku všechno na co se chci zatím zeptat než to tahat po celím fóru v minimálně třech příspěvcích. :lol:
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Lenz Gold x Silver a Zimo

Příspěvekod michal_n_cz » pát 06 úno, 2009 8:26 pm

TTmili píše:Taky sem si pořídil digitál- no pokrok nezastavíš a tak sem se tím začal probírat a první co mě trklo bylo jakej je vůbec rozdíl mezi dekodéry Lenz Silver a Gold (teda pochopitelně kromě cca 200Kč v ceně) a taky jak si proti nim stojí jiné dekodéry (např od Kuehn modelu-je cenově velmi přijatelný). Pak by mě zajímalo kde a za kolik se dají pořídit dekodéry ZIMO?
Samozřejmě tak nějak tuším že to sem úplně nepatří ale je lepší napsat to do jednoho příspěvku všechno na co se chci zatím zeptat než to tahat po celím fóru v minimálně třech příspěvcích. :lol:

Gold má na rozdil od Silveru navic susi rozhrani - mužeš na něj připojit např. zvukový modul Intelisound. Dále má Railcom - dekodér umí odpovídat centrále - zatím pro to není moc praktického využití a abys to využil musíš mít centrálu Railcom compaktibilní. Je trochu rozdíl ve velikosti Gold je dosti tlustý - deska je osazena součáskami z obou stran a kabely jsou ještě k dekodéru připojeny přes další konektor - zbytečnost a zabírá to místo. Silver je tenčí - deska má součástky jen z jedné strany - pěkně se to lepí do lokomotiv a pravděpodobně by vlezl i do větší TT lokomotivy. Pak samozřejmě jsou ještě verze Goldmini a Silvermini - meší rozměr a menší max. proud.
Zimo dekodéry dováží a české návody k nim přikládá http://www.marathonmodel.cz/ - doporučuji si stáhnout v sekci Download. Dříve je nabízel i p. Dalecký na www.modely.biz . Aktuálně je v shopu nevidím, že by jen zapomněl vystavit takové kvalitní zboží?
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod TTmili » pát 06 úno, 2009 8:37 pm

Tak díky moc. Takže tí pádem pokud nechcu do lokomotivy zvuk tak stací klidně Silver/Silver mini. A jak jsou na tom oproti Lenzům dekodéry ZIMO. Předpoklídám že nějaký výhody a podobný věcičky co majl Gold od Lenze budou mít ZIMO už v základu když se o nich tolik mluví a tolik se chválí.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Mart » pon 09 úno, 2009 8:51 am

George V. píše:Ještě bych měl dotaz - dá se někde sehnat propojovací kabel: koleje - ROCO Digi zesilovač, resp. jenom konektor do boosteru?

Teď jsem to taky řešil a dle prodejců v GES jde o atip, takže jedině zkusit jako náhradní díl, nebo vykuchat napájecí Geoline.
Nicméně jsme potom našli banánky o průměru 2mm a ty do zdířek v zesilovači přesně padnou. Zakoupil jsem, zapájel jsem a jsem plně spokojen 8) .
Odkaz na ty banánky je zde [/url]http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=CZK&or=sort&page=index&of=1&gcat=XB_LD&inc=browse[url][/url]
Přesedlal jsem na H0 - ty páry se zvukem mě dostaly:-)
Mart

Příspěvekod George V. » pon 09 úno, 2009 10:09 am

Já jsem taky zapátral a Roco nabízí káblík s konektorem který se velmi nápadně podobá tomu z připojovací koleje, kat. č. 10619. Nemáte s ním někdo zkušenost?

http://www.roco.cc/index.php?id=104&Anf ... mmer=10619
Naposledy upravil George V. dne úte 10 úno, 2009 7:46 am, celkově upraveno 1
George V.

Zimo

Příspěvekod michal_n_cz » pon 09 úno, 2009 6:36 pm

TTmili píše:Tak díky moc. Takže tí pádem pokud nechcu do lokomotivy zvuk tak stací klidně Silver/Silver mini. A jak jsou na tom oproti Lenzům dekodéry ZIMO. Předpoklídám že nějaký výhody a podobný věcičky co majl Gold od Lenze budou mít ZIMO už v základu když se o nich tolik mluví a tolik se chválí.

Zimo má v základu Railcom, ABC, mnoho možností nastavení např. přizpůsobení motorku, mapování funkcí atd. - viz ty manuály. Všechny nové dekodéry umožňují upgrade softu mikrokontroléru aniž by se musel dekodér vyjmout z lokomotivy - tj. do budoucna se do dekodéru dá nalít aktuální software s novými funcemi a vlastnostmi, které dekodér zatím třeba neumí. Faktem je že toto připravuje i Lenz, ale modul pro programování byl zatím jako plánovaný produkt - možná po Norimberku je k dispozici nějaká aktuální informace?
Michal N.
michal_n_cz

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi