Malá Paka - kolejiště na okno

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště na okno

Příspěvekod Ivan » ned 26 pro, 2021 6:00 pm

No vida, jak se ti vylouplo :wink:, rozhodně lepší. Portál bych udělal jak navrhuje vojtas. Na lokalce by byl co nejjednodušší.
Výšku nadlozi v pravé části bych jestli to aspoň trošku půjde ještě zvednu, pan Zuska doporučoval tuším minimum cca 1 výšku portálu. Já mu dal za pravdu 8)
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 26 pro, 2021 7:34 pm

Díky, taky se mi to líbí :D
Portál - tohle jsem chtěl zkusit a pět zubů je moc, stačily by tři, nebo o udělat našikmo, jak jsem měl na začátku, ještě zkusím.
Nadloží - kopec má na výšku 13,5 cm, navíc tam budou stromy -musím to držet do cca 36 cm celkové výšky, abych to měl kam uklidit. Na té fotce to klame.
Jdu pokračovat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » ned 26 pro, 2021 10:18 pm

No jo, fotka je trochu zespodu, beru poznámku zpět. Tuším, že cca stejnou výšku mám i já a se stromy to bude ok.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » čtv 30 pro, 2021 10:54 pm

Tak po chvíi práce zase souhrnný report: Tunel zkompletovaný a zasunutý na místo, kopec přilepený (předtím proběhly nějaké práce na začištění v místech, kam se pak blbě dostanu), skála nabarvená, sesazená, přilepená. Pokusně jsem tam nastrkal stromky a začíná to vypadat. Jak portál, tak skála potřebují ještě dodělat, teď jen čekám, až to proschne a budu do toho moct zase vrtat :D

Skála je odlitek z formy Noch, resp. dva kusy z té samé formy, nalámané nařezané a zabroušené tak, aby do sebe pasovaly. Když se neodlije celý balvan, ale jen 5 mm silná skořepina, dá se s tím kouzlit. Bál jsem se barvení, nakonec bylo za deset minut hotovo - navlhčit, celé natřít, resp. napustit řídkou (hodně řídkou!) barvou jakou mají mít vystouplé plochy, pak pokračovat šedozelenou, černou, hnědou... Barva je vlastně jen špinavá voda a vždy se jen "šmrdlá" hodně mokrým štětcem přes povrch a barva se sama usadí ve skulinách a prohlubních. Bacha, když se to namočí moc, už to barvu nebere a hrany vám zůstávají světlé. Ale stačí počkat, až to vyschne a napustit to pak znova (zase do zvlhčeného povrchu). Pak jde dobarvit lokálně, co je potřeba. Postup jsem našel tady a musím říct, že výsledky jsou skvělé.

Stromy mám od Trainmaniaka, čekaly asi 10 let v krabici a konečně na ně došlo - tímto mu patří vřelé díky.

2021-12-30 22.28.01.jpg

2021-12-30 22.43.34.jpg
Zlámalík

Příspěvekod jafobe » pát 31 pro, 2021 10:16 am

Jen jedna malá technická připomínka..
Při pohledu na terém hned za portálem na poslední fotce nevím jestli by se jin to při ražbě tunelu nepropadlo (pomerově k reálu by to byli asi 2-3 metry nadloží nad vrchem tunelu), takže by tam asi zvážili jen zářez který by byl stavebně i finančně méně náročný... ano asi by se našli i vyjímky kde nadloží není tak vysoké a skála je dostatečně pevná i na ty 2-3 metry výšky.
V reálu by tvému nadloží odpovídalo zhruba něco jako tady na fotce...
IMGP3760.jpg

i když na skalách bývá minimum zeminy, někdy ani ne desítky cm, skála bývá často od povrchu zvětralá (i když trochu záleží na kameni či hornině ze kterého je) a narušená i pod zeminou, vlivem vody, mrazu, někdy i kořenů... Takhle by se možná dokázal tvářit uměle vytvořený tunel kdy se v zářezu vystavený tubus zase zahrne...
Osobně bych od vlečkové koleje někde pod tou nažloutlou břízou přidal aspoň navrch kus skal či terénu celkově aby se masiv nad portálem jevil mohutnější, dál se to už trochu pod stromy ztratí ale i kdyby 5-10 cm od kraje bylo vyšších o nějaké 3-4 cm ( směrem dozadu k SN to klidně zase můžeš stáhnout dolu ) rozhodně by to pohledově prospělo. ;)
Jaromír
jafobe

Příspěvekod Dusan » pát 31 pro, 2021 3:55 pm

Tak až zítra vystřízlivíš :mrgreen: zkus to ještě promyslet ...
římsu buď jen na dva zuby nebo jen rovně bez šikminy, tou šikminou to opticky zbytečně vytahuješ nahoru a pak ti chybí nadloží :wink:
pěkný Nový rok
Přílohy
Bez názvu.jpg
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod vojtas » pát 31 pro, 2021 3:57 pm

Já jsem zase rozhodně pro šikminu. Jen bych místo těch stromů dal zase nějakou zarostlou skálu. Vysoké stromy nad takhle nízkým tunelem jsou stejně vlastně trochu blbost - kam by jim rostly kořeny?
TT
vojtas

Příspěvekod dfrolek » pát 31 pro, 2021 7:03 pm

Já bych zkusil místo skal opěrnou zeď (archetyp československého tunelu se vším všudy), svah zároveň dolů k potůčku. Skály bych přesunul nad portál, že by tak zvýšily pocit vyššího nadloží. Za masivem skal by to zůstalo tak, jak to je. Anebo,.. bych to zdivo úplně vypustil a klenbu zapustil přímo do skály, jak je to na obrázku o pár příspěvků výše :) Přeji šťastný Nový rok :)
dfrolek

Příspěvekod Zlámalík » pát 31 pro, 2021 7:27 pm

Díky všem za inspiraci, nakonec všechny návrhy by mohly vypadat dobře! S ohledem na to, že tunel je tam nalepený a že skálu v nějaké podobě chci, udělám asi nějaký kus skály do svahu nad portálem, aby to vypadalo že tam nějaký materiál je. Ale zas co přidám tam, budu muset vyklesat dopředu, je to prostě malý. Ta půlka kopce od skály po konec stromů se půdorysně vejde na A4...

Přesázel jsem stromy aby nad tunelem a na skále byly menší, vypadá to líp.

PSX_20211231_202046.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Tomas.Brezina » pát 31 pro, 2021 9:52 pm

Zlámalík píše:Díky všem za inspiraci, nakonec všechny návrhy by mohly vypadat dobře! S ohledem na to, že tunel je tam nalepený a že skálu v nějaké podobě chci, udělám asi nějaký kus skály do svahu nad portálem, aby to vypadalo že tam nějaký materiál je. Ale zas co přidám tam, budu muset vyklesat dopředu, je to prostě malý. Ta půlka kopce od skály po konec stromů se půdorysně vejde na A4...

Ta skála je parádní :wink: Na celé pojetí kolejiště se hezky kouká. Jen tak dál...
Naposledy upravil Tomas.Brezina dne ned 02 led, 2022 9:52 am, celkově upraveno 1
Tomáš Březina
On30 úzkorozchodná americká železnice
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod jafobe » ned 02 led, 2022 9:31 am

Přidám svůj náhled na tvé poupravené fotce k tomu co jsem výše psal, jak moc se toho musí změnit aby to vyznělo jinak, aniž by jsi to musel měnit nějak zásadně hned u vlečkové koleje... Trochu jsem změnil i profil portálu, ale asi by mohl zůstat i šikmý i když ten by si zasloužil větší skály doleva a prudší nahoru, častěji bývá portál zakončen rovně, a někdy bývá třeba i nějaký kousek před skálou samotnou aby mezi hranou portálu a skálou mohl být i odvodňovací žlab který krom vody zachytí i případné kousky toho co ze skály může odpadnout...

tun upr.jpg
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » ned 02 led, 2022 6:01 pm

Hoši, vy mi dáváte. Dva večery v tahu a nic. No, možná něco přece.
Všechny připomínky beru, jen je musím zohlednit do poměrů na kolejišti, které jsou stísněné a holt na naznačení nemůžu vyplýtvat všechno místo :D
Poctivě jsem si odlil další skálu, rozdělil na různé kusy a skládal. Celý masiv tam neudělám, sice by to šlo, ale to by zas při pohledu z čela nemělo opodstatnění a nevypadalo by to dobře - najednou by tam byla strašná krabice.
Nakonec jsem nad tunel posadil pár vhodně orientovaných skal, které naznačí zvětralý klesající kopec. Od portálu to vypadá, jako by tam tam skála byla. Při pohledu zprava, kde bude přední hrana panelu, to vytvoří iluzi vystupujících kusů skály v kopci, stejně to bude nějak částečně pod stromy. Portál nechám šikmý, jen jej fous protáhnu do boku, aby končil logicky ve skále, a opatřím římsou. A jak se na bílé kusy polystyrenu nalepí tráva a nasadí nějaké keře, hned to bude vypadat přirozeněji.

2022-01-02 17.32.50.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » ned 02 led, 2022 7:04 pm

Vypadá to dobře, takhle to je už prostě přirozené. To skalní nadloží nad portálem, když dosypeš jakoby "hlínou" přes hranu/po hranu těch šutrů http://diskuze.modely.biz/download/file.php?id=25068&mode=view a necháš tam víc nějakých keřů než solitérů, tak to bude OK.
Ale to už je jen kosmetika a otázka vkusu :-) Je to pěkný a ty skály jsou super.
P.S. Takhle si já představuji přínos diskuse na DF. Ať se daří i nadále.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Zlámalík » ned 02 led, 2022 9:26 pm

Dušane, díky, taky se mi to líbí :D
Portál jsem dotáhl do krajů a opatřil římsou (sakra, zapomněl jsem do ní vyrýt spáry, no to se ještě zvládne). Na terén jsem plácl ubrousky, abych mohl podkad nabarvit a nelezl mi někde polystyren. Kolem šutrů se to ještě dotmelí podle potřeby - ano, horní strana kamenů ve svahu bude zarostlá, jako doopravdy.
Teď si jen říkám, že bych se měl naučit s flokovačkou - zatím jsem to nepotřeboval, nebylo kde to použít. Ale uvidím, foliáží od Poláka mám dost a asi to nějak poslepuju, jako zatím všechno. Nakonec jde jen o pár cm2, kde bude tráva hodně na svahu, zbytek je skoro rovně a pod stromama, takže není vidět :D

2022-01-02 22.03.20.jpg
Jak to vypadá okolo portálu po nalepení kamenů, zatmelení děr a potažení povrchu ubrousky
Zlámalík

Příspěvekod Fox » pon 03 led, 2022 6:50 am

Máš to pěkný. Já taky preferuji sádrové skály, ty se mi líbí nejvíc. Určitě si s tím ještě vyhraješ, vegetace tomu dá další rozměr. Vypůjčil jsem si ilustrativní foto tady: http://www.webareal.cz/mnitka/6-POMUCKY-A-INSPIRACE a tady: http://www.mnitka.com/skaly-z-extrudova ... lystyrenu/. Sice to je jiný druh skály, ale je tam vše ostatní:
- suť
- drobná vegetace, mech apod. (znázorněno posypem)
- travní drny (jednotlivě lepené)
- křoviny a stromy.
styrodurovaskala21.jpg
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště