Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod jipol57 » čtv 09 pro, 2021 8:29 pm

Tak to jo.
jipol57

Příspěvekod Jirkátor » pát 10 pro, 2021 6:31 am

jipol57 píše:... když bude stát vlak ve stanici, výpravčí dá volno, ale strojvedoucí neuvidí na odjezdovvé návěstidlo. Je schované v oblouku...

Stanic, kde strojvedoucí nevidí na odjezdové návěstidlo, je plno. Stejně byly v té době vlaky vypravovány výpravčím a tak není viditelnost odlezdového návěstidla tolik důležitá.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » pát 10 pro, 2021 6:54 am

Tempotaxi píše:U dopravních kolejí by mělo být kombinované návěstidlo. Ale takové návěstidlo se musí vyrobit. Takové lahůdky nikdo nedělá, ta se musí vyrobit.

Tím kombinovaným návěstidlem si nejsem jistý. Jednak se nepoužívala jako dnešní vložená návěstidla a také jejich platnost skončila zřejmě v jiné epoše než modeluješ, viz http://vlaky.bestsite.cz/zeleznice/vyvoj-navestidel-csd-cast-ii-1939-1960-2-2.htm.
Já bych tam preferoval vložená návěstidla. Na kolejišti vidím německá odjezdová návěstidla. K tomu by zřejmě měly být použity i vložená návěstidla německého typu a ne ta česká.
sidlo

Příspěvekod Tempotaxi » pát 10 pro, 2021 4:35 pm

Zatím se návěstidly zabývat nehodlám, nato přijde čas.
Ano, jak bylo dříve zvykem, povolení k jízdě dával výpravčí. Zrovna na této straně stanice Nová Ves to tak bude. Na druhé straně stanice, protože je tam uprostřed oblouk a lokomotiva je tak daleko, tak tam budou mechanická návěstidla. Před odjezdovým návěstidlem, pak budou i mechanické seřaďovací návěstidla. Počítám, že českého typu. Ale nikdo je nedělá. Nemyslím zrovna makety, ale funkční návěstidla.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 10 pro, 2021 4:40 pm

Nejprve jsem dosypal volnou skládku štěrkem různých zrnitostí, prachem, sem tam zatravnil trávou a kde je tráva, tak prosvítá písek.
Až to dokonale proschne, tak se vše zase začistí a zasadí se tam pár keřů.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod greenery » pát 10 pro, 2021 4:41 pm

Tempotaxi píše:Zatím se návěstidly zabývat nehodlám, nato přijde čas.
Ano, jak bylo dříve zvykem, povolení k jízdě dával výpravčí. Zrovna na této straně stanice Nová Ves to tak bude. Na druhé straně stanice, protože je tam uprostřed oblouk a lokomotiva je tak daleko, tak tam budou mechanická návěstidla. Před odjezdovým návěstidlem, pak budou i mechanické seřaďovací návěstidla. Počítám, že českého typu. Ale nikdo je nedělá. Nemyslím zrovna makety, ale funkční návěstidla.

Dělá, resp. dělat bude. Ale je to "raketa"...
https://www.facebook.com/KKSTBSignale
greenery

Příspěvekod Tempotaxi » pát 10 pro, 2021 4:49 pm

Další stavbou v tomto prostoru je rozbořená stodola.
Ještě není hotova. Nejprve se natře barvou, pak se bude patinovat. Potom se usadí asi do tohoto místa. Přidá se kolem nějaký nepořádek.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Dále mám nutkání zde přidat starý zavřený vůz nebo velmi rezavý kotlový vůz.
Pak udělat, jako vždy na takových místech bývá nepovolenou černou skládku.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pát 10 pro, 2021 5:13 pm

greenery píše:Dělá, resp. dělat bude. Ale je to "raketa"...
https://www.facebook.com/KKSTBSignale

Ano, tak tomhle vím. Kontaktoval mně kamarád z Vídně, byla předváděčka, pak byla nějaká snaha to rozjet, kamarád si podal několik objednávek na zboží, ale pak to nějak usnulo a přátele nějak nemají zájem, o komunikaci. Takže kamarád nic nemá a v dohledné době asi nic nezíská.
Právě mně, před několika měsíci kontaktoval, zda mně má semafory objednat, ale zase je vše hluché.
Dále firma Viessmann, už česká návěstidla dělat nebude, údajně pro nezájem českých modelářů.
Jediná cesta je koupit německá návěstidla a dodat české štíty v leptu, ale tím pádem se zase ztrácí záruka na výrobek.
Stavět z leptu se mně nechce a pak je problém pohon. Doutníky od Viessmana nejsou v prodeji.
Jiný způsob pro pohon jsem zamítl. Pohon doutník je v současné době ideální.
Občas jsou v prodeji už ji předělaná návěstidla, tak se uvidí.
Tempotaxi

Příspěvekod Jirkátor » pát 10 pro, 2021 8:26 pm

Tempotaxi píše:a pak je problém pohon. Doutníky od Viessmana nejsou v prodeji. Jiný způsob pro pohon jsem zamítl. Pohon doutník je v současné době ideální...

O modelářských servech jsi neuvažoval? Práce s nimi není těžká a dá se u nich nastavit krásně pomalý chod.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod look23 » pát 10 pro, 2021 9:17 pm

Nebo návěstidla od DK-model odkaz a k tomu si vyrobit ovládání odkaz
Ovládání je docela jednoduché. Jen se přizemňují 3 dráty v různých kombinacích a pak podle toho je stůj, 40 km/h a výstraha nebo volno.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Kavka_ » sob 11 pro, 2021 7:49 am

Tempotaxi píše:Nejprve se natře barvou, pak se bude patinovat. Potom se usadí asi do tohoto místa. Přidá se kolem nějaký nepořádek.

A já si pořád říkal, jak to můžeš stíhat. Ale jak vidím, nemodeluješ ty, ale "SE" - to jde pak samo! :D
Kruci, ale vážně, jak to zvládáš takhle rychle a přitom tak parádně?
Smekám a chodím se sem pravidelně kochat. Díky!
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod Tempotaxi » sob 11 pro, 2021 7:55 am

Jirkátor píše:O modelářských servech jsi neuvažoval? Práce s nimi není těžká a dá se u nich nastavit krásně pomalý chod.

Uvažoval, ale od návěstidla musí být 20 cm dlouhé táhlo, pak teprve může být servo. Nebo zespoda se musí do polistirénu udělat, takový otvor, aby se tam vešla ruka a servo.
Zatím nejlepší je udělat otvor na doutník a dole čouhají jen dráty.
Tempotaxi

Příspěvekod ondřej001 » sob 11 pro, 2021 8:13 am

Já ty mech. návěstidla řeším také, mám rozdělané několik technologií výroby, tak uvidíme. Jinak k ovládání se zatím přikláním k DR4024 a jeho možností prokmitů jako na videu https://www.youtube.com/watch?v=5F3xQkvoQeQ
ondřej001

Příspěvekod Tempotaxi » sob 11 pro, 2021 8:20 am

look23 píše:Nebo návěstidla od DK-model odkaz a k tomu si vyrobit ovládání odkaz
Ovládání je docela jednoduché. Jen se přizemňují 3 dráty v různých kombinacích a pak podle toho je stůj, 40 km/h a výstraha nebo volno.

Návěstidla od DK model, znám. A zde je další problém. Jedna polovina modelářů má návěstidlo jako atrapu, teda bez pohonu. On je totiž zásadní problém při stavbě. Lepidlo, pak nástřik barvou a nedodržení technických podmínek při stavbě se model stává atrapou. Prostě mechanicky to běhat nebude. Druhá polovina má také atrapu, která je osvětlena, ale vše dělá ručně. Je aspoň trochu funkční rameno.
Jen opravdu malá část modelářů má funkční model návěstidla. To znamená osvětlení a pohon.
O pohonu také vím. Problém je vše sehnat, vyrobit a dát dohromady.

Já potřebuji 4 jednoramenná návěstidla a 9 seřaďovacích návěstidel.
Osobně bych byl rád, kdyby se to dalo koupit nebo to někdo sestavil.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 11 pro, 2021 8:39 am

Podobně jsem dopal při stavbě mechanických závor od firmy „Resinové modely“ https://obchod.resinovemodely.cz/doplnk ... ickezavory. Prostě všechny pouzdra a drobné lepty se lepí vteřiňákem, hrana na hranu. Bohužel moc to nedrží a pájet 1 mm k dalšímu dílu, který je také 1 mm je pro mne nemožné. Ono párkrát to funguje, ale pak se to rozlepí. Na kolejišti to musí fungovat aspoň 1000x, jinak to nemá cenu to občas pustit pro návštěvníky.
Takže se to nakonec udělalo, jako atrapa.
A podobně bych dopadl i při stavbě mechanických návěstidel. Proto každý modelář dává světelná návěstidla. Ale zase taková jaká bych potřeboval, tak ta nejsou.
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště