Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » úte 07 pro, 2021 7:08 pm

Zde je pak přilepený základ na volnou skládku. Do skládky je přivedena dlážděná silnice. Od obilného sila bude u kusé koleje sypaný prostor, který bude částečně zarostlí travou. Na konci dlážděné silnice bych dal panely. Ale je problém, od jaké doby jsou panely, jako provizórium používány. Vím, že betonové silnice už v této době se používají.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 08 pro, 2021 11:14 am

Tak jsem zasadil do volného prostoru tři bílé břízy.
A tak si můžeme zazpívat známou písničku.
https://www.youtube.com/watch?v=M8RZYRg_Biw
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 08 pro, 2021 11:23 am

A zde je příprava na položení panelstory.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 08 pro, 2021 6:04 pm

Srovnání plochy pod panely. Pak jejich rozdělení usazení a zatravnění spár.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 08 pro, 2021 6:14 pm

Zde je pak příklad sestavení a zatravnění panelů ve výtopně Horažďovice předměstí.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 11:58 am

Další malá stavbička je silniční váha, která je u družstevní železniční skládky.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 12:02 pm

Zde je pak detail silniční váhy. Oproti stavebnici jsem přidal nad dveře světlo. Na druhé straně je elektrická krabice, ze které se bude brát proud kabelem do přistavených strojů.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Až to pořádně všechno proschne, tak se udělá ještě dodatečná patinace.
Naposledy upravil Tempotaxi dne čtv 09 pro, 2021 12:12 pm, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 12:11 pm

Najít na svých cestách po dráze stejnou silniční váhu, je spíše náhoda.
Ale mám nafocenou silniční váhu ve stanici Obratáň. Zděná budova má jinou konstrukci, ale pro naši představu, jak má taková silniční váha vypadat to naprosto stačí.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Dan Buchtela » čtv 09 pro, 2021 12:53 pm

Inspirací pro vznik stavebnice Model Scene byl tento objekt...
Přílohy
vaha.jpg
Dan Buchtela

Příspěvekod Ivan » čtv 09 pro, 2021 3:13 pm

Dan Buchtela píše:Inspirací pro vznik stavebnice Model Scene byl tento objekt...

Dane, můžeš prosím prozradit, odkud je fotka? Také budu mít tuto váhu na kolejišti a nejsem si jist, kam ji přesně zasadit k ploše u VNVK. Díky.

Já ji chtěl umistit obráceně, než má Tempotaxi, tedy váhou směrem do skladovací plochy, ale takhle k silnici je to možná lepší.

Tempotaxi, jsi pevně rozhodnut pro zakončení levého zhlaví také tunely? Já bych volil silniční nájezd nebo hustý les, ve kterém by se tratě ztratily a nebyla by to pak stanice mezi dvěma tunely.
To jen takový malý podnět, máš to pěkné :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 6:53 pm

Ivan píše: Tempotaxi, jsi pevně rozhodnut pro zakončení levého zhlaví také tunely? Já bych volil silniční nájezd nebo hustý les, ve kterém by se tratě ztratily a nebyla by to pak stanice mezi dvěma tunely.
To jen takový malý podnět, máš to pěkné :wink:

Kolego, těch možností je hodně.

První možnost, je udělat kopec a obě tratě tím pádem schovat hlubokém zářezu a na konci, kde opouští kolejový rám, pak tam mohou být tunelové portály. Protože boční pohled by byl tak zamaskován. Čelně jsou tratě za zalesněným kopcem.

Druhá možnost je něco podobného, ale vzdálenější trať by šla do tunelu. Další trať, ta bližší by šla tak, že čelně by byla vidět a horní část by byla zastřešena zdivem a pak by stejně musela traˇkončit v tunelu.

Třetí možnost je postavit dva tunely vedle sebe, ale částečně stejně musí být tratě v zářezu, aby kopec byl přirozený.

Čtvrtá možnost je, dva tunely, ale nad tunelem by byla silnice. Kopec by se musel upravit tak, aby na kopci mohlo vzniknout město. To znamená bytová zástavba a ulice. Vše musí být ale terasovitém provedení.

Možná, že by se našlo ještě další ztvárnění. Ale uvidím, postupuje se pomalu, mám plánu dát do Družstevní ulice ještě nějakou zástavbu, tak uvidím, jak to bude vypadat a pak se uvidí, co bude dál.

Ale jinak děkuji za námět.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 7:08 pm

Ivan píše:Já ji chtěl umistit obráceně, než má Tempotaxi, tedy váhou směrem do skladovací plochy, ale takhle k silnici je to možná lepší.

Tak já jsem silniční váhu umístil takto.
Ano další možnost je váhu dát obráceně, ale pak by byla zděná stavba zase blízko silnice. Je pravda, že zde toho moc nejezdí, ale čilý dopravní ruch bude při nakládaní brambor nebo řípy. Nikde jsem nenašel, jak daleko od silnice má být postavena budova, ale když ji dám dál, tak zase váha bude blízko koleje a nepozorní řidiči ji budou částečně přejíždět a tím pádem ji budou ničit.
Přikláním se, že silniční váha má být po směru jízdy (výjezd z volné skládky), tedy vpravo, i když stavebně mohla být i na levé straně. Ale pak by docházelo dvoje křížení.
Ale zásadní problém je, že je tam opravdu málo místa a nacpat tam něco je problém, tak aby to mělo hlavu a patu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 7:15 pm

Další malou stavbou je přístřešek pro pracovníky při vykládce a nakládce zboží. Na malou stavbičku jsem použil dřevěnou výhybkářskou boudu. Vedle je hned kadibudka a elektrická skříň, kde se dají připojit další stroje na zdroj.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » čtv 09 pro, 2021 7:46 pm

Ze všech těch pěkných pohledů, mně připadá, že když bude stát vlak ve stanici, výpravčí dá volno, ale strojvedoucí neuvidí na odjezdovvé návěstidlo. Je schované v oblouku.
Nechceš je dát někam jinam? Tady by se asi hodilo vlevo. A ani by nemuselo být za poslední výhybkou? Kousek od stavědla. Co říkáš?
Z tohoto pohledu je to nejvíc patrné https://img35.rajce.idnes.cz/d3501/17/1 ... .jpg?ver=0

Ale fandím, pěkně to ožívá.
jipol57

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 09 pro, 2021 8:05 pm

jipol57 píše:Ze všech těch pěkných pohledů, mně připadá, že když bude stát vlak ve stanici, výpravčí dá volno, ale strojvedoucí neuvidí na odjezdovvé návěstidlo. Je schované v oblouku.
Nechceš je dát někam jinam? Tady by se asi hodilo vlevo. A ani by nemuselo být za poslední výhybkou? Kousek od stavědla. Co říkáš?

U dopravních kolejí by mělo být kombinované návěstidlo. Ale takové návěstidlo se musí vyrobit. Takové lahůdky nikdo nedělá, ta se musí vyrobit.
Obrázek
Ale pravděpodobně tam přijdou vložená návěstidla.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště