Střelec píše:Na Bazaru modelové železnice je trambusů k sehnání spousta, takže můžeš sbírku ještě doplnit. Pokud ale budeš chtít hasiče, budeš muset sehnat kratší verzi a všechno za kabinou postavit znovu. Řada dobrovolných hasičů je používá dodnes.
Ano spousta nástaveb lze na trambusy udělat, ale to základní, odkdy se ta čí ona nástavba na trambusy montovala. Většina nástaveb jsou 60léta.
Dal jsem si základní hranici, že kolejiště musí být postavené do let 50sátých, ale musíme si uvědomit, že v celkové délce 10 let se na železnici 3x mění předpisy a v automobilech se mění předpisy 2x. Pokud bych chtěl dodržovat vše přesně, tak bych si musel vybrat konkrétní rok a stavět kolejiště do konkrétního roku. Po zvážení všeho, jsem usoudil, že když začátek nebo zahájení sériové výroby něčeho bylo ke konci 50let, tak v provozu a fotky výrobků jsou do první poloviny 60let. Tak jsem usoudil, že je nejlépe hranici posunout do 65let. A 15 let je dost dlouhá doba.
Dále musím brát zřetel, co vše nabízejí výrobci, co mohu koupit a co musím vyrobit. Ale musím si také uvědomit, že nemohu vyrobit všechny dopravní prostředky přesně do daného roku nebo do pár let jejich životů. Sem tam lze něco předělat a něco upravit, ale opravdu nelze vše stavět takzvaně od „O“.
Střelec píše:Jinak je to s křížkem po funuse, ale stanici bych řešil jako obdélníkovou -"kočárovou" garáž s věží a kůlnu podél kolejí, budovu pro posádku rovnoběžně se silnicí a novější velkou garáž víc vzadu se zadními vraty víceméně rovnou do ulice. Odpadla by řada plotů a zadní brána. Hlavní výjezd k rampě by byl zachován a k dispozici by byl velký dvůr.
Vždy při umístění něčeho, tak hledám tu nejlepší pozici. Ale ta se nemusí všem líbit, každý má jiný názor. Jeden tam chce mít to či ono. Prostě co jiný modelář, tak jiný názor.
Kolikrát vidím u modelářů na kolejišti depo ve tvaru točna, rotunda a tankovací zařízení. Když se zeptám, kde nechal pískovnu, olejárnu, prohlížecí jámu, tak pomalu ani nezná co to je. Že v takovém depu musí být i pozůstatky parního provozu nebo aspoň v rozbořeném provedení, tak řekne, že se mu tam nic nevejde. Tak proč to staví.
No proto, že se mu točna líbí k malému nádražíčku.