Kocour v Há nulce

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Příspěvekod vvitty » pát 09 led, 2009 10:33 pm

2Zdenek: ok, neznam ten podvozek :) Diky

2mm2: nemen masky, vymen pojezd ;)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod mm2 » pát 09 led, 2009 11:07 pm

Správný rozvor os ( tedy 27,6mm ) mají opravdu jen podvozky "Atlasek", ale u nich je podstatně náročnější úprava celého pojezdu a napasování na lept (ale zas mají dvojkolí RP25 ). Z důvodu jednodušší úpravy jsem tedy použil ROCO.
H0, DCC, IV-V. a "Za všechno můžou mimozemšťané"
http://mm2.rajce.idnes.cz/
mm2

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 10 led, 2009 9:38 am

mm2 píše:Správný rozvor os ( tedy 27,6mm ) mají opravdu jen podvozky "Atlasek", ale u nich je podstatně náročnější úprava celého pojezdu a napasování na lept (ale zas mají dvojkolí RP25 ). Z důvodu jednodušší úpravy jsem tedy použil ROCO.

Zapomněl jsi ještě říct, že u toho ROCO pojezdu jsou i větší kola ;-)
- tys taky přezouval na menší ;-)
Pokud bys chtěl RP 25 průměr 11,5mm není problém ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod mm2 » sob 10 led, 2009 12:08 pm

Ano Zdeňku, máš pravdu.
Původní dvojkolí mají O 12.6mm a vypadají nemodelově. Já jsem si u p. Daleckého objednal klasické dvojkolí na vagóny O 11.5mm, vlastní kola jsem opatrně stáhnul z osek a použil na "přezutí" dvojkolí podvozku ROCO.
U Jednoho dvojkolí jsem si nechal vysoustružit drážky pro bandáže.
Samozřejmě dvojkolí RP25 O 11.5mm je nejlepší řešení !!
H0, DCC, IV-V. a "Za všechno můžou mimozemšťané"
http://mm2.rajce.idnes.cz/
mm2

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 10 led, 2009 12:33 pm

mm2 píše:Ano Zdeňku, máš pravdu.
Původní dvojkolí mají O 12.6mm a vypadají nemodelově. Já jsem si u p. Daleckého objednal klasické dvojkolí na vagóny O 11.5mm, vlastní kola jsem opatrně stáhnul z osek a použil na "přezutí" dvojkolí podvozku ROCO.
U Jednoho dvojkolí jsem si nechal vysoustružit drážky pro bandáže.
Samozřejmě dvojkolí RP25 O 11.5mm je nejlepší řešení !!

Tedy ne že bych nedokázal udělat RP kolo s bandáží - ale jsem jejich zásadním odpůrcem ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod cíba » úte 13 led, 2009 10:56 pm

to mm2
Já to u toho kocoura na pojezdu ROCO BR 295 udělal tak, že jsem ten spodní plech masek rozstřihl a posunul ty dva kusy od sebe asi o 1 mm, aby oka přesně seděla s čepy dvojkolí. Pak jsem to zase přiletoval k tomu hornímu plíšku. ...takže zase jakoby ty dvě spodní rozstřižené části s čepy přesahují ten vrchní plíšek o 0,5 mm na krajích (u tlumičů), ale tam to není vidět. Důležité je, že ty čepy sedí přesně a vypadá to pěkně...

to Zdeněk Valter
Do měsíce začnu se stavbou nové kočky na pojezdu atlas, takže o kola RP 25 s drážkou budu mít určo zájem. Ty to dokážeš vyrobit z běžných kol RP 25 nebo Ti pak mám poslat dvojkolí Roco s drážkou a u toho by si stáhnul okolky na RP 25? ...teda ještě jsem Tě ani nežádal, ale jsi moje jediná záchrana, tak předem díky. :wink: Vím, že jsi odpůrcem, ale když se kola s drážkami rozhodí cik-cak na dvě nápravy a model se vybaví zásobníkem energie, může pak myslím kocour tahat 20 vagónů jak sergej... Zvlášť na těžké a hodně zpřevodované atlasce to bude mazec!!! :wink:
H0-DCC-III/IV
cíba

Příspěvekod Zdenek Valter » úte 13 led, 2009 11:14 pm

cíba píše:to Zdeněk Valter
Do měsíce začnu se stavbou nové kočky na pojezdu atlas, takže o kola RP 25 s drážkou budu mít určo zájem. Ty to dokážeš vyrobit z běžných kol RP 25 nebo Ti pak mám poslat dvojkolí Roco s drážkou a u toho by si stáhnul okolky na RP 25? ...teda ještě jsem Tě ani nežádal, ale jsi moje jediná záchrana, tak předem díky. :wink: Vím, že jsi odpůrcem, ale když se kola s drážkami rozhodí cik-cak na dvě nápravy a model se vybaví zásobníkem energie, může pak myslím kocour tahat 20 vagónů jak sergej... Zvlášť na těžké a hodně zpřevodované atlasce to bude mazec!!! :wink:

Spíš předělat ta rokácká kola - já k těm bandážím nemám nic.
Zdenek Valter

Příspěvekod TomBart » pon 26 led, 2009 9:19 pm

Ahoj, trochu odbočím, ale když tak prolejzám všechny možné návody na stavbu pojezdu, tak všude je ROCO "hračka" alias CD 714. Nemáte někdo návod, jak si poradit s 745 Rail alias DB 204, 110. Ted jsem ji rozebral (chci ji dát do pišty) a je to absolutně něco jiného. Navíc se mi tam docela líbí i kinematika, ale obávám se, že původní rám bude asi lepší částečně zachovat než dělat novej, s těma čepama to nebude tak jednoduchý. Nebo nemáte někde nějakej odkaz na stavbu, abych nevymejšlel něco už vymyšlenýho
DIK
TomBart

Příspěvekod Zdenek Valter » pon 26 led, 2009 9:50 pm

TomBart píše:Ahoj, trochu odbočím, ale když tak prolejzám všechny možné návody na stavbu pojezdu, tak všude je ROCO "hračka" alias CD 714. Nemáte někdo návod, jak si poradit s 745 Rail alias DB 204, 110. Ted jsem ji rozebral (chci ji dát do pišty) a je to absolutně něco jiného. Navíc se mi tam docela líbí i kinematika, ale obávám se, že původní rám bude asi lepší částečně zachovat než dělat novej, s těma čepama to nebude tak jednoduchý. Nebo nemáte někde nějakej odkaz na stavbu, abych nevymejšlel něco už vymyšlenýho
DIK

Zkus poslat fotky rozebraného pojezdu. Možná tu něco vymyslíme.
Zdenek Valter

Příspěvekod Smrk » úte 27 led, 2009 10:38 am

Pojezd z V100 Roco mám v plánu použít na stavbu lokomotivy T444.1 (karkulky) z leptu. Proti ní má (kromě špatného rozvoru podvozků) špatnou vzdálenost otočných čepů (cca o 2mm). Nevím, ale určitě to půjde nějak vyřešit, osobně bych chtěl použít původní rám.
Proti pojezdům Roco Hobby je tento pojezd o generaci modernější - kovové podvozky, setrvačník, opravdová kulisa (...), navíc je kompaktnější. To že jej někdo zatím na nic nepoužil je podle mého dáno tím, že je to relativní novinka.
Jinak bych se chtěl také pochlubit svým kocourem. Proti některým co jsem zde viděl je o trošku slabší, ale mám z něj radost. Kastle DK-Model, pojezd BR290/295 Roco. Viz zde: http://www.modelyh0.com/vozidla/recenzel/ja/ja-c.htm
H0, DCC, epocha 5 (+/-)
Smrk

Příspěvekod cíba » úte 27 led, 2009 2:43 pm

Ahoj,
můžete mi někdo napsat, kdo v současné době vyrábí kvalitní potiskové aršíky na loko a zůčastňuje se modelářských burz v Praze? ...současně pokud mají tyto výrobci www stránky nebo aspoň vlastníte přehled čísel loko, pro které jsou potisky vyráběny, můžete mi ho prosím zaslat? Jde mi o potisky na kocoura čsd, ale už nové značení, takže 742XXX-X. Jo a když už jsem u toho, dá se tam u někoho sehnat dekodér Zimo MX 64?
Díky
H0-DCC-III/IV
cíba

Příspěvekod Smrk » stř 28 led, 2009 8:49 pm

Mohu posloužit fotkou uchycení podvozku V100 Roco: http://modelyh0.com/v100.jpg
Kulisa lze vyndat a možná použít jinde. Jinak fotky lokomotivy a pojezdu jsou na: http://magazin.modely.biz/view.php?cisl ... 2008020016
H0, DCC, epocha 5 (+/-)
Smrk

Příspěvekod vvitty » stř 28 led, 2009 11:05 pm

prvni verze noveho ramu pro odlitek T466.2
http://vvitty.rajce.idnes.cz/ram_pojezdu_466/
neni to jeste uplne dodelane, ram je jeste potreba ofrezovat kolem dokola.
Je to zatim jen pokus, ktery byl udelan v ramci meho uceni se s CNC frezkou, kdy misto abych nicil material tvorim neco aspon trosku pouzitelneho jako bonus pro jednoho zajemce o Atlasku :)

o vikendu budu mit lepsi verzi, urcenou pro lept T466.2 od DK Modelu.
Pokud bude zajem, tak sem dam samozrejme fotky :)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Zdenek Valter » čtv 29 led, 2009 8:43 am

Smrk píše:Pojezd z V100 Roco mám v plánu použít na stavbu lokomotivy T444.1 (karkulky) z leptu. Proti ní má (kromě špatného rozvoru podvozků) špatnou vzdálenost otočných čepů (cca o 2mm). Nevím, ale určitě to půjde nějak vyřešit, osobně bych chtěl použít původní rám.
Proti pojezdům Roco Hobby je tento pojezd o generaci modernější - kovové podvozky, setrvačník, opravdová kulisa (...), navíc je kompaktnější. To že jej někdo zatím na nic nepoužil je podle mého dáno tím, že je to relativní novinka.
Jinak bych se chtěl také pochlubit svým kocourem. Proti některým co jsem zde viděl je o trošku slabší, ale mám z něj radost. Kastle DK-Model, pojezd BR290/295 Roco. Viz zde: http://www.modelyh0.com/vozidla/recenzel/ja/ja-c.htm

Než V100 od ROCO je lepší (z hlediska rozměrů) ATLAS. Z hlediska provedení jsou si tyhle lokomotivy rovnocenné až na to že ATLAS má RP 25 což již pro mnohé z nás je výhodou.
Cena je také mnohem příznivější pro ATLAS.
Zdenek Valter

Příspěvekod Smrk » čtv 29 led, 2009 11:03 am

Zdenek Valter píše:Než V100 od ROCO je lepší (z hlediska rozměrů) ATLAS. Z hlediska provedení jsou si tyhle lokomotivy rovnocenné až na to že ATLAS má RP 25 což již pro mnohé z nás je výhodou.
Cena je také mnohem příznivější pro ATLAS.

S rozměry máte samozřejmě pravdu, cena je pro Atlas také lepší. Já jen, že dotaz zněl na V100 (745, a další).
Z mého pohledu je otázkou, jak se budou chovat kola s nízkymi okolky na darebném kolejivu :?:
Dalším dorbným problémem u Atlasky je, kromě horší dostupnosti, že není nijak vyřešené uchycení spřáhla...
Ale jinak máte pravdu, nejvhodnějším řešením je Atlas, pak možná V100, pak BR290/295, pak dlouho nic, poté V100 Gutzold a nakonec Fuggerth. Víc možností už asi není.
H0, DCC, epocha 5 (+/-)
Smrk

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv