Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Jirka1984 » ned 25 črc, 2021 6:58 pm

O tomhle jsem už četl. A podle pokusu to vychází. Když otevřu okénko víc,vlhkost stoupá. Zavřu okenko,vlhkost stagnuje.
Bohužel to byl jediný prostor v baráku který byl volný a kde nikomu neprekazim s vlackama.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » pon 26 črc, 2021 6:38 am

A Jirko tobě hnijou spoje nebo se kroutí rám? Víš co registruju já? Že mašiny ROCO, sergej nebo třeba brejlovec, staršího data výroby, neježděné, na sběracích plíšcích v místě dotyku s dvojkolím se udělá černej šlem blbě to vodí a nejde to z toho dostat! Mašina pak blbne jako starej krám! Vlhkost můžu mít 60%? Netuším, měřil jsem to kdysi v ložnici tam bylo v zimě 65%, tohle je stejná cimra, ale v přízemí, nikdo tam nespí a není to tam zafuněný. Zase v paneláku je na mě tak suchý vzduch že se tam nevyspím, spal jem asi 3x v paneláku, na sídlišti Rohožník, a 2x u nás ve městě-tam sei musí vláčky chrochtat :mrgreen:
A délka úseku je podle nejdelšího vlaku plus místo ještě minimálně na lokomotivu, spíš na dvě. Nemělo by to být moc fest.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » pon 26 črc, 2021 7:32 pm

Nic zatím nehnije ani se nekrouti. Jediné co mi připadá že když očistím koleje gumou tak po jednom dnu ztrati lesklost a jsou matné. Proud ale převádějí tak nevím co si o tom myslet.
Jirka1984

Příspěvekod RadekH0 » úte 27 črc, 2021 6:13 am

Jirka1984 píše:Nic zatím nehnije ani se nekrouti. Jediné co mi připadá že když očistím koleje gumou tak po jednom dnu ztrati lesklost a jsou matné. Proud ale převádějí tak nevím co si o tom myslet.

Ajé, jen né gumou. :shock: Pěkný článek ohledně čištění gumou zde: http://www.honzikovyvlacky.cz/2011/06/3 ... i-vyresen/

Radek
Měřítko TT, epocha: V./VI.
DCC
RadekH0

Příspěvekod vinklarekcz » pát 30 črc, 2021 4:49 am

....
... ale i na tu Diavu multifunkční bych si dal pozor ... i výrobce píše na nábytek a elektroniku, ale patrně se myslí elektronika ve smyslu spotřební - tedy otřít zaprášený tuner, věž nebo repro... rozhodně ne el. kontakty jako u našeho koníčka ... A ani v bezp. listu není žádné konkrétní info . :-(( ... prostě jde jen o postřik na nábytek .... takže bych na koleje raději použil ten petrolej ;-)
vinklarekcz

Příspěvekod Jirka Černý » pát 30 črc, 2021 6:28 am

K té vlhkosti. Kdyby s ní nebyl problém v garáži tak mám místnost na vláčky cca 4x6 metrů, ale to je kdyby. Se slzou v oku vzpomínám na bydlení v bytě kde byly na radiatorech výparníky aby se alespoň trochu zvlhčil vzduch. Aktuálně místnost ve starém baráku velikost 2x4m strop cca 2,4m pocitově njak zásadně vlhká není, nejde smysluplně větrat protože nemá okna jen luxfery, je to bývalá kotelna tak jsem komín využil jako větračku později přidal ventilátor. Po všech pokusech beru jako jediné smysluplné řešení kompresorový odvlhčovač. Cena odpovídá jedné lokomotivě, ten co mám bere 180w a z popsané místnosti vytáhne 2 litry vody za noc, protože je vlhkost i ve stěnách atd začne množství klesat po cca 15 litrech a po vytažení dvacky se dá přejít na njaký udržovací režim. Jinak aby jste předešli zklamání až si koupíte něco co má papírově vytáhnout dvacet denně jako nic, tak to ano, ale za extrémně vysoké vlhkosti a při správné teplotě, s klesající teplotou rapidně klesá účinek.
Jirka Černý

Příspěvekod vinklarekcz » pát 30 črc, 2021 8:40 am

Jen připomenu .. větrat znamená někde vzduch nasávat (např. z vedlejší suché místnosti, chodby, teplé kotelny apod.) a někam ho odvádět ven = komínem apod. ...
ps: obecně z diskuze na tzb-info.cz lze poradit že postačuje obvykle komín bez ventilátoru ... ale nasávaný vzduch musí být skutečně suchý.
vinklarekcz

Příspěvekod Jirka1984 » pát 30 črc, 2021 11:02 am

Koukám že nejsem sám řeší problém s vlhkém. U mě by to chtělo okopat barák a odizolovat základy. Jenže to mám zakázané od tchýně protože vedle baráku má skalku a zničili by se jí kytičky:) Jinak teď sem zapojil ventilátor no a trochu to kleslo kolem 75%. Mám pootevrenou větráčku aby to mělo kde brát vzduch.
O víkendu si půjčím od sestry odvlhčovač tak uvidíme jak ten si s tím poradí. Do budoucna to asi jinak nevidím. Když je zima a topí se tak je to v pohodě.

Teď k vláčkum...včera mi přišla po 5ti měsících start sada z21 s mojí první DCC masinkou. Je to nádhera ta pomalá a tichá jízda. Časem to ozvucim a bude to ještě lepší. Teď se musím vše naučit programovat a nastavovat....

Jinak díky všem za rady a postřehy...
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod HonzaL » sob 31 črc, 2021 12:28 pm

Když se tady naťuklo čištění kolejí, tak jsem dneska zkusil koleje přejet korkovou zátkou. Po jednom přejetí kolejí byla zátka černá a koleje již na prst nešpinily. Jaký na to máte názor? Korek je sice tuhý, ale nemá v sobě žádné abrazivní přísady jako čistící guma.
HonzaL

Příspěvekod JaroHo » sob 31 črc, 2021 2:35 pm

O korku nemůžu říct nic, nezkoušel jsem, maximálně do něj utřu páječku. Já čistí koleje skoro vždy když se chci projet , pár minut projet se pro radost a beru utěrku z mikrovlákna a isopropanol a pokaždé je to špinavé, černé. Jak to řešit do budoucna toho se bojím. Nemám nic hotového, dvoukolejku projedu hadrem a dělám třetí kolej ve skrytém a nevím jak to budu čistit když se to už teď tak zasírá. Možná je to vlhkostí a koleje černají i když to na první pohled není znát a projeví se to na hadru. Jeden Taurus, nový, s dekodérem Lais občas vynechává tak pokaždé šůruju.Pak tam mám trix 380 postavenou a brejlovce 3187 a trixka tu špínu která není vidět zvládá nejlépe. Přitom když pajím, dávám na spodky letovací pastu, spoje ihned meju izáčem. teď mě napadá že jestli nemůže něco zůstat na kolejích a s bandáží se neuvolňuje materiál na koleje
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod jipol57 » sob 31 črc, 2021 5:19 pm

Já si taky myslím, že bandáže se podílejí na černém povlaku na kolejích.
Ale měl bych otázku, ohledně té abrazivní gumy. Je to ta, co je na originálním čistícím voze RocoClean? https://www.itvlaky.cz/cistici-vozy-a-u ... ati/46400/
jipol57

Příspěvekod zdeno » sob 31 črc, 2021 5:22 pm

nejvetsi problem je tzv rosny bod, kdy dochazi ku kondenzu prednostne na kovovych predmetech. To je asi 14-18 stupnu podle vlhkosti.
Takze u domaciho kolejiste jsem to resil ohrivacem s vrtuli nastaveny na 20st.
Melo to dve vyhody, nerosilo se a bylo mi teplo.
Chapem ale, že se to neda pouzit vsude.
zdeno

Příspěvekod Dovi » ned 01 srp, 2021 3:22 am

Jirka1984 píše:Teď k vláčkům... včera mi přišla po 5 měsících start sada z21 s mojí první DCC mašinkou. Je to nádhera, ta pomalá a tichá jízda. Časem to ozvučím a bude to ještě lepší. Teď se musím vše naučit programovat a nastavovat....

Gratulace, a ať je radost trvalá :-)

Je to nakonec ten se Sergejem z druhé strany?
viewtopic.php?f=1&t=13241&start=15#p290021
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdianae

Příspěvekod HonzaM » ned 01 srp, 2021 7:34 am

jipol57 píše:Já si taky myslím, že bandáže se podílejí na černém povlaku na kolejích.
Ale měl bych otázku, ohledně té abrazivní gumy. Je to ta, co je na originálním čistícím voze RocoClean? https://www.itvlaky.cz/cistici-vozy-a-u ... ati/46400/

Podle mého názoru bandáže nečistotu negenerují, ale přenášejí ji. Pokud jde o abrazivní gumu, problém je v tom, že povrch kolejnice poškrábe a ve vzniklých škrábancích se následně nečistoty dobře usazují. Doporučuji podívat se článek na webu Honzíkovy vláčky, před časem jsme podnikli pokusy při nichž jsme povrch kolejnic pozorovali pod mikroskopem před a po použití gumy. O něco lepší výsledky jsou s gumou PECO, je jemnější, ale stejně je potřeba počítat s tím, že jakmile jednou gumu použiju, budu ji pak potřebovat vždy. Důležité je často čistit kolečka vozidel, zejména mašin, aby nedocházelo k roznášení nečistot po celém kolejišti. Je to pracné, ale vyplatí se to. Na čistění poháněných náprav se mi nejlépe osvědčila čistička Tsugawa s “mechovými” čisticími pásky, které jsou vodivé, ke kolečkům výborně přilnou a nečistotu z nich odstraní. Čištěni probíhá “na sucho”. Pochopitelně je nutné ty pásky po čase vyměnit. Pro čištění koleček i kolejnic “na vlhko” používám isopropyl alkohol a hadřík nepouštějící chlupy.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Radovan van N » ned 01 srp, 2021 9:08 am

Ahoj.
K tej vlhkosti. Ján som kúpil elektrický pohlcovač vlhkosti. Investícia cca 120,-€ , a som maximálne spokojný. Používam ho hlavne v lete,kedy vie pri vetraním,výstúpať vlhkosť aj na 75%.
Radovan van N

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště