A zase ty Kameničky......ale tentokráte vážně MINI

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: A zase ty Kameničky......ale tentokráte vážně MINI

Příspěvekod hank61 » ned 18 črc, 2021 6:45 am

Chápu dobře, že v případě těchto Kameniček je funkční pohon pouze na té hlavní koleji? A ta manipulační je bez pohonu? Díky za vysvětlení :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod jafobe » ned 18 črc, 2021 8:08 am

hank61 píše:Chápu dobře, že v případě těchto Kameniček je funkční pohon pouze na té hlavní koleji? A ta manipulační je bez pohonu? Díky za vysvětlení :wink:

Řekl bych že to chápeš správně.;)

Ale co jsem tak o tom trochu přemýšlel, tak i objíždění sopravy by šlo daným pohonem vyřešit Dost možná i nezávislý provoz dvou souprav, ale pak asi už bez objíždění..
jafobe

Příspěvekod Matys » ned 18 črc, 2021 9:30 am

Ano je to tak. V tomto případě bude funkční pouze jedna kolej a provozována tak bude jen jedna souprava.
Objíždění a pohyb více souprav by byl také možný, ale to si vyžádá poněkud složitější uspořádání pohonů a bude řešeno v jiném projektu :wink:
Kameničky jsou koncipovány pro zkoušky jízdních vlastností a pak taky trochu jako oddychovka, takže jedna kolej bude zatím stačit.

To jafobe:
Ano řemen je vypnutý tak akorát, aby byly zuby dostatečně v záběru a zároveň bylo tření řemenu ve vedení co nejmenší. I tak ale bylo potřeba použít daru přítele vazelíny a vedení pod řemenem máznout :wink:
Případně dopnutí řemenu je řešeno posunem celé pohonné jednotky, která je dobře přístupná zespodu. Bylo to trochu větší ladění, ale nakonec vše klaplo.

Jinak řemen jako takový by úplně vypnutý být nemusel. Zkoušel jsem řešení, kdy na řemenici byl ještě přesný protikus, který má ideální mezeru na řemen a neumožní mu sklouznout že zubů. Řemen pak může být volný, ale má to i své nevýhody. Je zde pak prodleva při změně směru otáčení a pak se projevuje i cuknutí, když se řemen pohybem ve vedení napne a dostane do tahu.
Matys

Příspěvekod hopeter » ned 18 črc, 2021 9:58 am

Hezké a zajímavé řešení mini či lépe mikrokolejiště. Vypadá to , že klasika sběr proudu z kolejí a motor v lokomotivě jsou na ústupu. :) Podobně měl takto rozhýbaný betlém jeden můj kamarád ale ten to řešil kladkama a provázky. :wink:
Každopádně budu sledovat a obdivovat jak se nechají vyrobit takové mrňavé věci. :)
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod hank61 » ned 18 črc, 2021 10:46 am

Nechci to tu kolegovi plevelit, ale mě by zajímalo, jak takovýto pohon vyřešit pro nějaký ovál o poměru stran cca 1:4 s možností kroužení. Na rovinu. Napadla mě v této souvislosti nějaká hračka pro vnoučka :wink:

Myslím, že by si tahle technologie zasloužila samostatné vlákno.
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Matys » ned 18 črc, 2021 11:06 am

To hopeter:
Nemyslím si, že by se tohoto měla klasika nějak obávat :D je to pracné, omezeně funkční, zbytečně komplikované, je s tím kupa problémů a nic si na to člověk nekoupí :D
Já to beru jako takovou raritku, která vznikla náhodou a nějak jsem u ní zůstal a dost mě baví ji rozvíjet dál. Hlavní pro mě je, že se místo toho abych v hospodě tlachal nesmysly u piva, tak sedím s dcerou u vláčků a spolu pracujeme, protože ona mi strašně moc ráda pomáhá. Je jí skoro 5 tak to podle toho vypadá, ale jsem radši že má v ruce štětec a lepidlo než aby koukala na televizi nebo např. do tabletu.

To Hank61
Jak se dostanu domů k pc, tak s tím něco provedu. Jednoduchý ovál mám relativně vyřešený, tak není problém, aby si vnoučata nakonec taky nemohla hrát :D :D

EDIT:
Tak už jsem provedl
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=10&t=13503
Matys

Příspěvekod Fox » úte 20 črc, 2021 2:15 pm

K pohonu magnetem: něco jsem viděl na webu guru Luke Towana - poháněl tím tuším cyklistu na diorámatu?
BTW - dík z pochvalu - teď přes léto moc nestíhám, ještě dodělám a jiné plány stále jsou.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Matys » ned 25 črc, 2021 4:20 pm

Tak malý progres ve stavbě..... (žádná velká sláva to není, ještě bude potřeba spapat hodně kašičky a natrénovat, než se mi trochu srovnají ruce a nebude to vypadat jak umělecké dílo ze školky :roll: )
Dcera pravila, že mašinka musí jezdit do tunelu (hrad s princeznou na kopci jsem zatím ukecal), takže jsem malinko upravil plány a na kolejišti vyrostla velká neforemná hrouda, kterou bylo potřeba trochu ořezat.
Chvíli to vypadalo, že bude jednoduší položit kolejiště na zem a chvíli skákat, ale nakonec to není tak nejhorší.
Hrubé práce sochařské tedy pomalu postupují, stejně jako práce natěračské.
Barvení kolejí bylo docela labůžo, ale nakonec to taky dopadlo, stejně jako štěrkování.
Práce je pořád kupa, ale té opravdu hrubé pomalu ubývá. O to víc jí pak bude při všem tom patinování, zesvětlování a zatmavování, zatravňování a zelenění....však to znáte :P
Příjemné je, že v tomto měřítku a rozsahu je spotřeba materiálu opravdu minimální. Půl malého panáku štěrku a je zasypané celé kolejiště :D

ObrázekObrázekObrázekObrázek

Co se týče staveb, tak je rozmalována staniční budova typ LV/H, ale ta ještě chvilku zabere.
První stavbou tedy zřejmě bude skladiště, které bude přesocháno z původní vystřihovánky minbox.
Obrázek
Pro záchodky hledám zatím nějakou tu vhodnou předlohu a u šturců rozmýšlím, zda si troufnu na "kolejnicové" nebo vyměknu a přijdou osadit betonové bloky nebo dřevěné ohrádky podle vstřihovánkového vzoru.

V čem ale pořád nemám jasno je pravý roh. Zda zde vytvořit manší plochu ze silničních panelů a umístit, řekněme, malou nakládku dřeva nebo zda podle plánku vymyslet nějakou tu vedlejší budovu se zbrojením. Tady mi ale naprosto uniká, co eventuálně zvolit. Pokud byste měli nějakou radu, tak určitě budu jen rád.....já jsem v tomto případě poněkud dutý :D
Matys

Příspěvekod vojtas » ned 25 črc, 2021 5:53 pm

Na manipulační koleji bohatě stačí a bude nejlepší jen pražec přes koleje. :)
TT
vojtas

Předchozí

Zpět na Mini kolejiště