eNko 2x1m

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: eNko 2x1m

Příspěvekod Ronoath » pon 05 črc, 2021 12:46 pm

HonzaM: Proč to Paskvalovi nenapíšeš rovnou do vlákna? Proč snižuješ jeho práci tady? Navíc nepravdou?

Viz původní text od Paskvala: "Nedávno dokončená malá úprava vozňa WLAB od Tilligu. Na túto jednoduchú úpravu ma inšpiroval kolega. Použité su leptané rámy pôvodne vytvorené pre odliatok vozňa WR z produkcie pána Číža. Práve rámy okien sú na pôvodnom vozni od Tilliga dosť nevýrazné, po sadení leptov je to pre mňa už viac oku lahodiace."

Kde je psáno o přestřiku? Vyměnil jen rámy oken!

Pro tvou informaci, co píše se k vozu WR v knize Osobní vozy ČSD III. - vozy speciálního určení: "velikost a rozmístění oken bylo v podstatě převzato od lůžkových vozů, jaké se sériově stavěly od roku 1965." V té samé knize můžeš samozřejmě prostudovat i výkresy. Jednoduše mu to pasuje, stačilo se jen podívat do literatury. Což bych od modeláře čekal :x

Prostě jen vzal lept stejných oken a vyměnil ho za výlisek od výrobce, který nestál za moc. A sedí mu to na 100%!

Viz původní Paskvalovo vlákno: Viz: viewtopic.php?f=4&t=13480
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod HonzaM » pon 05 črc, 2021 1:59 pm

Ronoath píše:HonzaM: Proč to Paskvalovi nenapíšeš rovnou do vlákna? Proč snižuješ jeho práci tady? Navíc nepravdou?

Viz původní text od Paskvala: "Nedávno dokončená malá úprava vozňa WLAB od Tilligu. Na túto jednoduchú úpravu ma inšpiroval kolega. Použité su leptané rámy pôvodne vytvorené pre odliatok vozňa WR z produkcie pána Číža. Práve rámy okien sú na pôvodnom vozni od Tilliga dosť nevýrazné, po sadení leptov je to pre mňa už viac oku lahodiace."

Kde je psáno o přestřiku? Vyměnil jen rámy oken!

Pro tvou informaci, co píše se k vozu WR v knize Osobní vozy ČSD III. - vozy speciálního určení: "velikost a rozmístění oken bylo v podstatě převzato od lůžkových vozů, jaké se sériově stavěly od roku 1965." V té samé knize můžeš samozřejmě prostudovat i výkresy. Jednoduše mu to pasuje, stačilo se jen podívat do literatury. Což bych od modeláře čekal :x

Prostě jen vzal lept stejných oken a vyměnil ho za výlisek od výrobce, který nestál za moc. A sedí mu to na 100%!

Viz původní Paskvalovo vlákno: Viz: viewtopic.php?f=4&t=13480

Byla to jen zmínka, neměl jsem v úmyslu rozvíjet diskuzi o této přestavbě. Pokud píšu o přestřiku, pokud je zřejmé z obrázku před a po, myslel jsem, že tam původně bylo jen označení ČD, po úpravě je tam označení Jídelního vozu.
Pokud jde navrhovanou publikaci, týká se osobních vozů z období ČSD, vůz WR, vůz z Paskvalova vlákna je WLAB z nynější epochy. Domníval jsem se, že má jít o vůz na následujících obrázcích (z jedné a druhé strany). Je ale možné že se jedná o jiný model, v tom případě se Paskvalovi omlouvám. Nebo si možná práci zjednodušili u Tilligu, použili výlisek normáního vozu B a použili na něj přslušné barvy a popisy lůžkového vozu. Považuju ale za málo pravděpodobné že by měl lůžkový vůz okna stejně umístěna jako normální B.
Přílohy
WLAB2.jpg
WLAB 1.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Ronoath » čtv 08 črc, 2021 9:16 am

HonzaM: Napsal jsi "Pokud píšu o přestřiku, pokud je zřejmé z obrázku před a po, myslel jsem, že tam původně bylo jen označení ČD, po úpravě je tam označení Jídelního vozu." Kde? Na všech obrázcích Paskvala je napsáno "Lůžkový vůz" (případně německá a anglická varianta.)

Jedná s o něco úplně jiného :!: . Na tvé fotce je WLABmz, tedy novostavba lůžkového vozu z roku 2006. Paskval upravoval klasický WLAB z NDR. Ty měly skříně (skříně, nikoli interiér) téměř shodné s našimi WR a okna se shodovaly úplně. Nikdo tam nepsal nic o "B", tedy druhé třídě k sezení.

Já rozumím tomu, že nechceš rozvíjet diskuzi k této přestavbě, ale tyhle příspěvky, pokud je někdo nesmaže, budou viset na netu dlouho, a byla by škoda, kdyby z nich někdo vykonstruoval nějaký nesmysl. Proto považuji za vhodné tě opravit :roll:
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod vfjr » čtv 08 črc, 2021 4:13 pm

Teď mě docela mrzí, že jsem začal o neodborné úpravě mých vagonů. Možná se prosím zkuste dohodnout o tom kdo má pravdu někde jinde. Děkuji.
vfjr

Příspěvekod vfjr » úte 03 srp, 2021 4:45 pm

IMG_20210803_175924.jpg
Špinavá práce skončila a nastává urbanizace.
vfjr

Příspěvekod Dusan » úte 03 srp, 2021 5:38 pm

Osobně bych se vyhnul Tebou míněné urbanizaci v pravé části v patře. V tomto místě oblouku o 180st. to budovy zabíjejí. Na místo toho zkus popřemýšlet o nějakém "zalesnění", aby ty tratě byly opticky od sebe odděleny. Budovy obecně zabíjejí prostorovou hloubku.
Jinak to máš pěkný. AŤ se daří.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod Jirkátor » úte 03 srp, 2021 6:34 pm

Taky bych tam spíš dal skálu a les, ať vlak neobjíždí celou vesnici.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod vfjr » úte 03 srp, 2021 6:39 pm

Ono to jinak už moc nejde. Jinam se domy nevejdou a už je mám, takže nějak to musím vymyslet. Myslím, že až to proroste i stromečkama, tak to pújde. Dáme tomu šanci. :D
vfjr

Příspěvekod HonzaM » úte 03 srp, 2021 9:25 pm

Udělal bych tam další vršek s tunelem a na jeho plochém vršku by ta vesnice mohla být. Do vesnice musí vést komunikace, tak jak to máš teď tak není odkud tu komunikaci přivést. Ten vršek s tunelem by měl být odnímatelný. Podle vlastní zkušenosti by měly být odnímatelné všechny tunely po nichž nevedou koleje. Já to tak mám a už mnohokrát se mi to vyplatilo, prakticky při každém čištění, ale také párkrát při vykolejení. Jak jsem již psal dříve, v N-ku je čistota kolejí významnější než u větších měřítek, lokomotivy jsou lehčí a tedy více náchylné ke ztrátě kontaktu s kolejemi.
Přílohy
IMG_2355.jpg
odejmutý tunel.jpg
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod vfjr » čtv 12 srp, 2021 5:23 pm

Kamenolom se štěrkovnou se už pomalu rýsuje. Foto před a po.... , vlastně obráceně :D
Přílohy
IMG_20210812_175858.jpg
IMG_20210608_184723.jpg
vfjr

Příspěvekod jipol57 » čtv 12 srp, 2021 6:35 pm

No nevím, aby se ti v tom kamenolomu neprokopali do tunelu. :lol:
jipol57

Příspěvekod Jirkátor » pát 13 srp, 2021 4:27 am

HonzaM píše:... Podle vlastní zkušenosti by měly být odnímatelné všechny tunely po nichž nevedou koleje. ...

S tím sice souhlasím, ale u odnímatelné části kolejiště vzniká znatelná spára mezi pevnou a sundavací částí a vždy na mne působí značně rušivým dojmem. Nenaučil bych se s tou viditelnou spárou žít :) ,ale vím, že budu v budoucnu určitě litovat toho, že budu mít tunel nerozebíratelný.
jipol57 píše:No nevím, aby se ti v tom kamenolomu neprokopali do tunelu. :lol:

Zde to ale půjde, v případě potřeby, řešit, prokopáním se do toho tunelu. :)
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod vfjr » pát 13 srp, 2021 8:50 am

Do tunelu jsem udělal přístup zespodu, takže vykolejení a čištění není problém. Prokopání skrz nehrozí protože vedoucí kamenolomu je inženýr a jistě ví co si může dovolit. Spoléhám na něj :lol:
vfjr

Příspěvekod HonzaM » pát 13 srp, 2021 9:26 am

Jirkátor píše:….u odnímatelné části kolejiště vzniká znatelná spára mezi pevnou a sundavací částí a vždy na mne působí značně rušivým dojmem. Nenaučil bych se s tou viditelnou spárou žít

Dá se to dobře zakrýt vegetací, záleží samozřejmě na vhodném umístění dělení.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod vfjr » čtv 19 srp, 2021 4:57 pm

Tak Ježíšek chodí i srpnu. Plácnul jsem se přes kapsu a pořídil si tuhle úklidovou četu. Moc jsem takovým nebo podobným udělátkám nevěřil, ale po nestudování asi milionu recenzí a testů jsem podlehl. Funguje to skvěle a dělá to co má. Jen ještě udělám pokus a ty filcové kotoučky budu napouštět lihem jestli se to čištění ještě zlepší. Zatím i bez toho dobrý. Koleje mám po štěrkování špinavý a po dvou jízdách jsou hezky čistý.
Přílohy
IMG_20210819_174722.jpg
IMG_20210819_175549.jpg
vfjr

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště