Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 - návrat

Příspěvekod Ivan » stř 21 dub, 2021 1:15 pm

Jirka1984 píše:Ještě se podělim o jeden poznatek.
Kreslil jsem ve programu Scarm a když jsem si chtěl plán vytisknout 1:1 tak ve free verzi to nelze. Takže si vyrobim velké kružítko a začnu prekreslovat rukou .

Ahoj,
tisk 1:1 ve scarmu free jde udělat, ale musí se to trochu obejít. SCARM umožní export do souboru. emf, ten se pak převede na formát co umí načíst nějaký CAD program, já použil DXF. Pak už je možný tisk z cadu. Ovšem chápu, že to není postup úplně pro každého. Navíc i já ve výsledku desku nepolepil vytiskem plánu, ale odměřoval jsem si to klasicky pravitkem a vyšlo to hezky.

Rámy máš moc pěkné, stejně jako celou masinkarnu, o takovém prostoru se mi může jen zdát.
No a OSB bych taky nepoužil, bál bych se zkrouceni (dotaz Ondřeje). Překližka 8-12 mm bude stačit.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Tomas Lebeda » stř 21 dub, 2021 1:17 pm

ondřej001 píše:V čem je tak hrozná OSB deska? Jinak dík za odpověď

Pevnost v ohybu OSB 15-30Mpa
Pevnost v ohybu Překližka 40-80Mpa
OSB není tak rovná jako překližka a hůře se opracovává nelze tak dobře začistit.
OSB desky se používají ve stavebnictví
Překližky se používají v nábytkářském průmyslu
Rozdíl je v přesnosti ve stavebnictví centimetr žádná míra:)
Tomas Lebeda

Příspěvekod Jirka1984 » stř 21 dub, 2021 7:45 pm

to Ivan:
Když čtu jak jsi to převáděl tak určitě zůstanu u pravítka a kružítka:)
Jinak díky za chválu. To místo je ze starého sklepa, dalo to dost práce přemlouvání manželky než mi to schválila. A pak půl roku po chvilkách než jsem to dal do tohohle stavu. Je to jen cca 14m2 ale jsem za ně rád.

to Tomáš Lebeda:
Díky za technické detaily. Líp bych to nepopsal a se vším souhlasím:)
Jirka1984

Příspěvekod Jirka1984 » stř 21 dub, 2021 7:53 pm

Loňské začátky přestavby sklepa:)
Přílohy
IMG-20201024-WA0007.jpeg
IMG-20201202-WA0007.jpeg
Jirka1984

Příspěvekod ondřej001 » čtv 29 dub, 2021 6:51 am

Jirko, máš, už vymyšlené napojení v dělící rovině rámu pro koleje, popř. terén.
Já řeším, zda to udělám jako u modulů s bočnicemi s překližky s tvarem terénu a přerušené kolejivo - bude to vidět.
Nebo přiznat dělící část na zákl. desce a popř. části traťové cesty v terénu, ale zatím neřezat kolejivo. V případě možnosti rozebrání by se jenom dělili koleje a obnovila říznutím dělící části povrchu po tvaru terénu. Samozřejmě by byl spodní
podklad pod vrchní částí už dělen.
Jde mě o co nejmenší zásah do vzhledu v ploše. Nerad bych koukal na dělící čáry a přitom bych to kolejiště možná ani za svůj život nestěhoval.
ondřej001

Příspěvekod Myšpulín » čtv 29 dub, 2021 10:23 am

Přerušení kolejiva není vidět, pokud neuděláš spáru jak ... Jinak doporučuji při práci na hraně vsunout do mezery igelitový pytlík a pracovat tak, jako by tam nebyl. Obě části se ti celkem solidně napojí. To samé základní barva. A pokud budeš barevné dolaďování dělat opatrně, můžeš přes oba díly bez igelitu. Nesmí tam však barva zatéct.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 29 dub, 2021 5:01 pm

Ahoj Ondro,
přemýšlel jsem o tom. Vymyslel jsem něco podobného jako píšeš ty. V SN vše rozříznout kvůli tomuto jsem vhodně rozmístil příčky v rámu. Na vršku kde to bude vidět bych chtěl udělat boky jako na modulech a vše nějak zamaskovat. Ten igelitak je dobrý nápad. A jak říkáš koleje na pohledové části řezat nebudu to jen kdyby se kolejiště stěhovalo. Jenže to jen tak nebude protože bude dlouho trvat než ho dokončím:))
Ještě mi nepřišla ani jedna kolej či výhybka...
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 13 kvě, 2021 7:37 pm

Ahoj,
Stavba rámu je u konce,dostal ještě dvě vrstvy barvy. Začal jsem pokládat překližku pod SN a první korkové podloží.
Otázka na zkušené: ...natirate i překližku?

PS: jestli to čte Milan Ferdian nebo někdo kdo ho zná prosím jestli by se mi neozval do SZ. Potřeboval bych se poradit ohledně změn rozměrů co dodatečné dělal a taky po dnešním vymazání Pel-melu nemám ten hezký příběh co napsal.
Díky moc. Jirka
Přílohy
IMG-20210513-WA0013.jpeg
IMG-20210513-WA0017.jpeg
IMG_20210513_212815.jpg
Jirka1984

Příspěvekod Ivan » čtv 13 kvě, 2021 10:05 pm

Jirko, pel mel není smazán, ale v off topicu a je tam i tn hezký příběh...
viewtopic.php?f=28&t=13292&hilit=pel+mel&start=30
Kdybys to z těch příspěvků vykopíroval a vložil sem, nebylo by to špatné. Pakliže se budeš Milanovým plánkem insprovat do větší míry, zvážil bych dát to do úvodního příspěvku, aby to bylo přehledné.

Rámy máš hezké. Já překližku nenatíral, ani bočnice, ale když vidím jak to prokoukne, tak asi udělám :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod ondřej001 » pát 14 kvě, 2021 5:34 am

Hm, koukám, že taky ti to nedá a musíš něco dělat. Já čekám raději na vyhýbky, než začnu řezat trasu z překližky ve stoupání okolo depa. Týden po večerech jsem zaměřoval depo - točna. Oproti původnímu námětu v PC došlo k posunutí točny. Ono v reálu to je jiné :!: Šíři trasy kolejiva děláš 70mm?
ondřej001

Příspěvekod workous » pát 14 kvě, 2021 9:09 am

Pěkný fortelný začátek... držím palce čeká tě ještě spousta práce velký projekt jen vydržet.

Zdeněk...
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod Jirka1984 » pát 14 kvě, 2021 12:19 pm

Ahoj,
plánkem od Milana se držet budu. Sám bych tohle nevymyslel a mě se to líbí. Zkusím ten příběh překopírovat a uvést vše zde.
Začátek je zdlouhavý asi jak to píše Ondřej. Měřím,rysuju (nejdřív samo domo výroba kružítka) pak korek a zase měřit a rýsovat. Baví mě to i z těch černých car na korku mám radost.
Ondro ano 70mm dělám široký oblouk pod koleje z překližky. Tohle bude SN tak když bude někde víc korku či překližky tak to aspoň mě nevadí. Vršek už budu dělat přesněji.
Jak někdo odsuzuje SN tak mě to nevadí. Vše se tam naučíš a na vršku už to půjde hladce.
Jinak práce je ještě hodně ale to mě nevadí.
Čím déle to budu dělat tím líp.
Já mám klid,děti mají klid manželka má ode mě klid když jsem ve sklepě u vláčku:) Dnes po práci jedu pro další překližku a hoblovane latě na podpěry.
Ahoj a díky za podporu.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » pát 14 kvě, 2021 5:41 pm

já jsem natíral a to z jednoho důvodu a to aby to při otěru neprášilo a zatáhla se ta moje překližka(mám ultralevnou obalovou překližku, je měkčí a chlupatější-hold jsem šetřil)A dokupoval jsem teď bukovou patnácktu, panečku to byl ranec a taky jsem ji chytal po silnici, jelikož mi vzlétla 8) . Odsejpá ti to rychle, já se s tím babrám pomaloučku. Klid rozhodně jako ty nemám. furt mě musejí mít za zadkem :roll: Kreslím si oblouky jinak, mám stativ od laserové vodováhy, tam mám upnutou laťičku, na ní nakreslený profil momentálně dvoukolejky v.č podloží pro korek a díry pro nastrčení tužky. Posouvám to po stativu podle toho jaký potřebuji poloměr, strčím tužku do díry a maluju hranu korku na překližku, pak položím korek a na něj znova. Pak nožem vyřežu a přilepím na čáry na překližce. mezi kolejemi pak nakreslím čáru a vyžíznu klín mezi kolejemi. Teda to je teorie :mrgreen:
pár fotek tady https://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Stavba_a_plany_kolejiste/
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod ondřej001 » pát 14 kvě, 2021 5:59 pm

hoši, to jsou kružítkové metody. Já si vzpomněl na léta ve škole a dřevěný kružítko s křídou :D Jelikož, mám laser, šel jsem metodou výroby kolejových šablon vložených do flexi kolejiva.
ondřej001

Příspěvekod JaroHo » pát 14 kvě, 2021 6:04 pm

tak či onak, když se to povede, člověk má z toho radost asi stejnou :mrgreen:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště