Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 11:39 am

Konečně přišla poslední stavebnice, která se dá do výtopny.
Prostě normální provozní dílna pro zámečníka, elektrikáře, instalatéra, prostě vše potřebuje údržbu.
Ale to hlavní je, že ve stavbě se bude garážovat inspekční drezína Tatra.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 11:52 am

jipol57 píše:No kromě jiného, taky tabule cti, činnost BSP, Buduj vlast posílíš mír.

Ale nejprve chci jednotlivé etapy stavby stavět do nějakého skoro hotového stavu.
Postavit výtopnu, pak stanici Stará Ves, pak vozovou dílnu, pak stanici Nová Ves, pak výtopnu.
Ale to nejhorší bude skoro až naposled mechanická návěstidla.
A dále jsou i jiné drobnosti, které nikdo nedělá, třeba atrapy drážního osvětlení.

A pak se bude postupně dolaďovat, tehdejší politickou propagandou.
Tempotaxi

Příspěvekod Zlámalík » úte 23 bře, 2021 2:13 pm

Tempotaxi píše:Ve Zdicích je to také natěsno.
Vyzkoušel jsem to, čtyřnápravový rychlíkový vůz tam projede a ještě je tam pár milimetrů volného místa. Taková věc tam nikdy nepojede. Je to jen zásobovací kolej.

Projede projede, to jo, ale asi bych udělal aspoň ty dveře do boku a ne do kolejí.
Ono ve Zdicích to vypadá jako sklad s rampou a ten je u kolejí jaksi záměrně, žejo.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 2:54 pm

Bohužel každé depo je jiné. A co je povoleno v jednom depu, tak zase neprojde v druhém.
Vybral jsem třeba špatný příklad.
Ale zde jsou Kralupy nad Vltavou, kancelářská budova a dveře jsou také přímo do kolejiště.
Obrázek
V modelu jsou dveře od koleje 25 mm, což je ve skutečnosti 2 175 mm. Což podle mě je dostatečná míra.
Já nic jiného při stavbě nedělám, než stále přeměřuji, převádím, protože pak v modelu a na fotce to vypadá jinak, než je pak v reálu.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 3:02 pm

Vyměřil jsem kolej pro drezínu, na sucho je přidaná dílna a vedle pak jsou základy pro lampárnu a pár skladů. A tahle budova se bude muset trošku zredukovat. Zkrátit, nebo otočit. Prostě musí tam také vzniknout venkovní pracovní prostor. Takový automobilový průjezd.
Od pískárny je také průjezd, ale zde bude rampa pro drážní kolovou techniku. Rampa je součástí stavebnice a také je zde kompletně vybavená dílna.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 23 bře, 2021 4:28 pm

Ty dveře bych nechal trvale uzamčené, zaúřadoval bezpečak a do budovy je hlavní vchod z druhé strany. Tam může být chodník a silnice, protože do budovy chodí i neželezničáři, třeba uchazeči o práci, dodavatele (pokud je tam odd. MTZ) apod. Jak to bývá nepoužívané dveře se staly odkladištěm nepořádku. Takže o ne zůstala opřená podlážka od lešení, když se před dvěma lety měnil okap, nebo něco podobného, co se nikomu nehodilo. Vedle dveří na zdi jen popis co je v budově, a nástěnky mohou být v čele budovy, transparent na fasádě, apod.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 7:50 pm

Provozní dílna je hotová a garáž pro drezínu je funkční. Vnitřní zařízení dílny jsem nedělal. Dá se příležitostně jinam. A stejně tam při zakrytí nic není vidět.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 7:52 pm

Celkově to vypadá asi takto.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Jirkátor » úte 23 bře, 2021 8:26 pm

Jedeš jako drak. Zvládat tvoje tempo, tak budu mít za měsíc nebo dva to moje hotové. Určitě se najdou lidé, kteří ti něco vytknou, ale mně se to líbí.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 bře, 2021 10:33 pm

Jirkátor píše:Jedeš jako drak. Zvládat tvoje tempo, tak budu mít za měsíc nebo dva to moje hotové. Určitě se najdou lidé, kteří ti něco vytknou, ale mně se to líbí.

To není žádné tempo, to je jen takové šolichání.
Že se najdou modeláři, že by to dělali jinak a že tohle má být támhle a toto je také jinak.
Ale Já nestavím přesnou repliku výtopny a ani taková výtopna by se mně na půdu nevešla.
Stavím fikci, ale základem jsou reálné výtopny, z různých let, z různých částí drah.
Jak říká kamarád, stavíme betlémy tak, aby se nám to líbilo a aby to splňovalo naše požadavky.
Tempotaxi

Příspěvekod milan008 » stř 24 bře, 2021 9:47 am

V každém případě jsi velkým inspiračním zdrojem i pro mne.
milan008

Příspěvekod Polabský » stř 24 bře, 2021 11:43 am

Hezký den Vladimíre,
I když je to fikce, tak dost dobrá. Vidím tam detaily třeba z Těšnova, Kladna, Masaryčky, Tábora a dalších a hlavně z Kralup. Ty Kralupy, ty mě u Vás fakt berou.
Až budete dělat někde "hasičskou nástěnku", jak v depech bývaly s pověšeným vercajkem natřeným na červeno,
tak jí prosím udělejte jako byla ve vozovce u Tondy Svobody.
Vedle ní na konzoli visel krásný původní litinový zvonec z němky na červeno, s kusem šteftu na řetězu na zvonění požárního poplachu.
Na ten zvonec jsem se chystal, vyfoukli mi ho místní snědočeši do sběru, bohužel.
Abych jen nechválil: Drezíny patřívaly administrativně pod traťovku a nevybavuji si, že by jí někde v depu odstavovali.
Můžu se ale mýlit. Pod ty schody z kanceláří do kolejí, by se patřilo dát obyčejný kus klandru,
když by někdo chytil faleš aby se zarazil. Jinak to fakt děláte úžásně nápaditě a kreativně.
Téměř mi to evokuje klasická filmová slova: ".. a přitom taková blbost".
To prosím určitě není myšleno jako výsměch !!
Polabský

Příspěvekod Tempotaxi » stř 24 bře, 2021 5:11 pm

Polabský píše:Abych jen nechválil: Drezíny patřívaly administrativně pod traťovku a nevybavuji si, že by jí někde v depu odstavovali.
Můžu se ale mýlit. Pod ty schody z kanceláří do kolejí, by se patřilo dát obyčejný kus klandru,

Také přeji hezký den.
Ano traťovka a možná dnes dodělaná lampárna nebyla součástí výtopny.
Ale je zase pravda, že plno stanic, výtopen přešlo různým vývojem. Něco se zbouralo a něco zůstalo stát. Tak se také modlo stát, že zrovna dílna a lampárna jsou najednou na kraji výtopny. Což je třeba také možné, protože do výtopny je přidáno tankování PH a sklad PH.
Tak jsem to nějak lacino zdůvodnil.
Jenže ono je také problém, kam takové stavby do stanice dát.
Jenže takové stavby potřebují kolem sebe prostor, popřípadě přidat odstavnou kolej, přivést k budovám cestu, silnici, udělat neviditelnou inženýrskou síť, která přivede vodu, elektriku a odvede odpady.
Základem kolejiště nejsou koleje, ale krajina a do takové krajiny dávám koleje, stavím nádraží, mosty, tunely atd. Ale pořád musím počítat, že na kolejišti může virtuálně pršet a sněžit. Voda musí někam odtéci a nesmí zatopit kolejiště a sesunout zeminu se svahů na kolejiště. A sem právě také patří stavba budov, kam je dát a kam by prapředek nepostavil ani kadibudku. Což je někdy zásadní problém všech kolejišť.
Naposledy upravil Tempotaxi dne stř 24 bře, 2021 5:51 pm, celkově upraveno 1
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 24 bře, 2021 5:16 pm

Tak jsem dodělal zmíněnou lampárnu. Součástí stavby jsou různé sklady.
Provozní dílna se trochu zabydlela. Zabydlovat se bude i lampárna.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 24 bře, 2021 5:24 pm

Do tak velkého průjezdu se udělá venkovní zastřešená dílna. Většinou mimo dílnu se pálilo nebo i svařovalo. V zavřených dílnách tenkrát nebylo ještě žádné odsávání.
Dále se v nejbližších dnech, až to dorazí, vymění tankovací stojan za starší provedení, které bylo v 50letech.
A tím pádem bude výtopna hotova.

PS. Náčelník stanice dostal nové auto, tak mu dělníci dělají leštící údržbu. :D :o :D :lol: :mrgreen:
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště