Centrála DR5000

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Centrála DR5000

Příspěvekod belgarat » pát 12 bře, 2021 8:46 pm

Strpenicko, jeste se ladi detaily. Slibil jsem elaborat do Wiki, tak to bude chvili trvat. Zneuziju sveho sitarskeho pozadi a udelam par obrazku - ono to jak DR5k funguje dava perfektni smysl ... kdyz uvazim (predpokladanou) konstrukci. Ale uzivatelsky je to na palici, kdyz presne nedodrzite manual.

Momentalne ma J.S. problemy s WLANMaus, jednu vec jsem zkusil tipnout ale WLANMaus nemam, ani Z21 a nikdy jsem je nemel ani v ruce - tzn. mel by psat sem do fora, mam jen omezene moznosti a kristalova koule nefunguje.
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod belgarat » sob 13 bře, 2021 8:34 am

Tak si s tim nejak hraju ... a vypada to ze centrala jde i pripojit k domacimu AP jako WiFi klient, i kdyz vyrobce tvrdi opak; jen pak nefunguje jeji LAN port.

Ale zeptal bych se na neco jineho. V manualu se pise:
Manual píše:Z21®/WLANmaus®:
Protocol to connect one or more Roco® WLAN Mice® or App's to the DR5000.
This protocol cannot be used to connect to control software when using Z21App® and/or Roco® WLAN mice at
the same time.

Ctu tu holandskou anglictinu uz ponekolikate, a moc mi ta cast "This protocol..." nedava smysl. Vcera jsem mel rozhodne pripojenou Z21 App na mobilu, a zaroven JMRI (pres Z21 / LAN), a nevypadalo to, ze by to centrale nejak vadilo (?). Co ma to omezeni tedy znamenat ?
belgarat

Příspěvekod rostikator » sob 13 bře, 2021 8:50 am

ono se stačí držet návodu až na případy kdy mají v návodu chyby :-)

dr net.jpg
od kapitoly 4.2. , a dost to zdůrazňují
dr net.jpg (30.67 KiB) Zobrazeno 5340 krát
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod belgarat » sob 13 bře, 2021 9:54 am

@rostikator: v podstate mas pravdu. Jestli to je reakce na mne, tak je drobna potiz v tom ze v citaci, kterou jsi uvedl:
- neplati prvni veta, protoze muzes DR5000 (ma-li statickou adresu) pripojit k PC (ne k domacimu routeru) naprimo, a konfigurovat. Ono se totiz pozaduje "jen" aby mela centrala nastavenou IP adresu, a PC s ni dokazalo komunikovat
- neplati ani druha veta: mam odpojene USB a presto nebyly prvky "sede" a ridicim SW jsem uspesne zmenil adresu LAN (viz strana 27, da se pouzit spojeni "Network" ne jen USB)

Treti veta vsak plati beze zbytku.

To na co jsem narazel je, ze kdyz se sitovy modul web rozhranim (DR5000 ridici SW to neumi) prepne do rezimu WiFi klient, tak fyzicky VYPNE lan zasuvku: propojil jsem ji naprimo s PC, a hlasilo "No carrier" obdobne, jako by vubec nemelo zastrceny kabel; jeste to jednou overim, ale odpovida to manualu k sitovemu modulu: http://www.hlktech.net/inc/lib/download ... php?DId=21

Edit: je tomu tak: momentalne mam centralu v rezimu WiFi klient pripojenou k domaci WiFi siti.

Edit2: opravuji - spatny ;) po strance nastaveni site DR5000 jako WiFi klient funguje. Dokonce jde i nastavovat DR5000 ridicim SW ... ale jako centrala je po LocoNet/LAN, resp. WLANmaus protokolech nepristupna. Skoooda. Omlouvam se za zurive edity, ale prave s tim "pokusuji" co jde a nejde a jak...
belgarat

Příspěvekod rostikator » sob 13 bře, 2021 10:32 am

to belgarat:
ne není to na tebe, je to tak obecně a už vůbec ne ve zlym
v zařízení jsou sem tam chybky a sem tam v manualech, ale asi se jich držet vyplatí . . koukal jsem že se na ten "router" co maji uvnitř dá dát openVRT, to co tam je nahrane je z 2016. já sem tu wifi vypnul
Nx2000x1100, EPOCHA I., DCC >> Loconet,RailCom,Digitrax DT500D >> JMRI
rostikator

Příspěvekod belgarat » sob 13 bře, 2021 10:37 am

no .. aspon mam nekolik dalsich postupu pro pripad :-) ze se "neco" na centrale pokazi.
belgarat

Příspěvekod snowbear » sob 13 bře, 2021 11:12 am

@belgarat: Ad WiFi klient, nerozhodil jsis pri experimentech nastaveni portu nebo tak neco? Pouzivam centralu vyhradne v rezimu WiFi klient, mam ji pres LocoNet/Lan pripojenou do Rocrailu a neni s tim zadny problem.
TT, DR5000, Rocrail
snowbear

Příspěvekod belgarat » sob 13 bře, 2021 11:16 am

snowbear píše:@belgarat: Ad WiFi klient, nerozhodil jsis pri experimentech nastaveni portu nebo tak neco? Pouzivam centralu vyhradne v rezimu WiFi klient, mam ji pres LocoNet/Lan pripojenou do Rocrailu a neni s tim zadny problem.

No zkousel jsem to parkrat, je mozne ze jsem _neco_ rozhodil; v tom pripade prosim o kontrolu nastaveni. Porty jsem nemenil. Protoze port 5550 byl pristupny (zkousel jsem telnet-em, spojeni prijato), ale ani JMRI LocoNet / LAN ani t~uk.

Edit: opakovany pokus z tovarniho nastaveni uspesny. WiFi klient, jede JMRI / Loconet, a mobilni Z21 / WLANMaus.
belgarat

Příspěvekod snowbear » sob 13 bře, 2021 11:51 am

@belgarat: Tak to jsem rad neb zadny specialni nastaveni jsem nikde nedelal.
TT, DR5000, Rocrail
snowbear

Příspěvekod belgarat » sob 13 bře, 2021 8:40 pm

Vzal jsem to od tech okrajovych pripadu.... pokracovat se bude modelovyma zapojenima:
- gateway, PC na LAN, mobil/tablet/Z21 na WiFi
- gateway, vsechno na domaci WiFi/LAN, bez wifi
- bridge, oddeleny
- bridge zapojeny do domaci site s WiFi AP
- Wifi klient, vsechna zarizeni na domacim WiFi AP/routeru

https://modelwiki.klfree.net/w/index.ph ... %ADt%C4%9B

Pripadne dalsi scenare, nebo napady co se muze pokazit (a jak to vyresit) do SZ.
belgarat

Příspěvekod Jirkátor » sob 13 bře, 2021 9:49 pm

To vypadá jako použitelné rady i pro IT lajky. Děkuji ti jménem všech takových.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod sidlo » ned 14 bře, 2021 10:49 am

Dal jsem si odkaz z mých stránek.
sidlo

Příspěvekod Ivan » ned 14 bře, 2021 12:30 pm

rostikator píše:to belgarat:
ne není to na tebe, je to tak obecně a už vůbec ne ve zlym
v zařízení jsou sem tam chybky a sem tam v manualech, ale asi se jich držet vyplatí . . koukal jsem že se na ten "router" co maji uvnitř dá dát openVRT, to co tam je nahrane je z 2016. já sem tu wifi vypnul

To bylo spíš na mne :mrgreen: (a neberu to ve zlým :wink: ), když jsem se rozčiloval, že bez připojení je vše šedivé. Já primárně vycházel z českého návodu a doplňoval ho anglickým, no a tuto poznámku jsem přehlédl.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod belgarat » ned 14 bře, 2021 12:46 pm

Blby je ze 'jen' drat zapnuty do LAN nestaci ... musi prave byt zkonfigurovano natolik, aby se na IPcko centraly dostalo ridici PC.
belgarat

Příspěvekod Jirkátor » ned 14 bře, 2021 3:44 pm

Už to nějak přestávám stíhat (je to pro mne Španělská vesnice), ale když propojím PC s DR5000 USB kabelem, tak se výše probíraným problémům vyhnu?
Centrálu plánuju používat k zapojení jednotlivých modulů MGP jako "zdroj" LocoNetu a hlavně jako náhradu z21start pro řízení lokomotiv na kolejišti. Tím, že oboje propojím jednou centrálou, budu moct, v případě potřeby: 1) řídit provoz z PC, 2) programovat Lv dekodéry přes aplikaci v PC, 3) zvolit si ovládání Multimyší, mobilem nebo obojím. Vždy bych v případech 1) a 2) propojoval komp s centrálou přes USB a LAN bych vůbec nepoužil. Nebo jsem, jako vždy, zase vedle?
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi