H0 kolejiště v obýváku

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

H0 kolejiště v obýváku

Příspěvekod fila256 » stř 10 bře, 2021 7:42 pm

Zdravím všechny, konečně jsem dokončil plán kolejiště, které se mi líbí, je jednoduché a splňuje i náročné požadavky.

Na úvod, máme za sebou stavbu 4 kolejišť, ale všechno to byly stavby vyloženě studijné, pokusné, ale taky velice přínosné a zábavné. Hodně mi pomáhalo toto fórum, a protože jsem po deseti letech modelaření dospěl to sitauce, kdy si chci postavi již "finální" hračku, jdu s tím na světlo. Věřím, že odhalíte spoustu nesmyslů, poměrně příkré stoupenání (4,2%) a samozřejmě málo místa.

Vezmu to v obodech:

1) Kolejiště pro V. až VI. epochu
2) Vlaky od 810 přes Brejlovce po Railjet v plné sestavě 7 vozů
3) DCC vlaky se zvukem i bez
4) DCC ovládání výhybek i dalších elektrických části jako světla, závory apod.
5) Závory - nemám ještě domylšeno jestli se někam vejdou, spíš ne a nebo to nechám až při samotné stavbě
6) Velikost a proporce - bude to tvar do L s "výstupky" 420x40 levá stěna obýváku, 90x90 roh, prostřední je 120x40 a druhý roh 120x90 - vše to je proto abychom se celá rodina do obývku vešli a ke kolejišti, ale třeba i oknu, PC stolu byl přístup
7) Téma je "koncová stanice s vlečkou v pravo" asi pila vím že to moc není reálné, ale nic lepšího mě nenapadlo a je to doma:-)
8) Smyčka - je to tovární smyčka ROCO, vysvětlení v dalším bodu
9) Moje zkušenost je taková, že cokoli musím upravovat (flexi koleje) apod je pro mě náročné - zručnost i čas, obojího v této disciplíně mám málo, proto plánuje stavět jen s továrními kolejemi.
10) Přestavníky - mrzí mě to, ale stejně jako předchozí bod, netroufám si na motorické (možná se ještě přesvědčím), ale zatím to vidím na elektromagnetické ROCO, které se při pohledu na kolejiště stejně trochu ztrácí (nechci si brát iluze:-)
11) Ovládání - DCC jsem psal, mám myši ROCO, PC jsem testoval a od začátku počítám s úseky pro ovládání přes PC, bude to pro mě víc práce ale tak je to už na "pořád"
12) Krajina - i kvůli času jsem rád, že budu štěrkovat (baví mě), nějaký stromky (baví mě a to je ta pila) a pak ten zbytek trávy, keře detail moc mě nebaví ale vím že to nespěchá
13) Krajina II - nebude tam moc budov, není kam dát, nějaký sklad / pila se mi líbí i kvůli tomu, že se prodávají s pohonem, ale místa je maličko, ano DEPO sem nacpal do rohu :-)

No piště budu rád kritika je důležitá, neříkám, že je to finální návrh na druhou stranu, je spousta věcí, který jsem zkoušel tam udělat jinak prostě místo to většinou nedovoluje, k tomu patří i informace, že jakkoli rozšiřovat rámy je v podstatě nereálné, přikládám í výseč obýváku, kde kolejiště bude:-)

Celkový pohled
LKO_vlecka_celek_bez_vysek.pdf
celek bez výšek
(285.77 KiB) 437 krát

Viditelná část
LKO_vlecka_viditelna_cast.pdf
Viditelná část
(177 KiB) 247 krát

Skrytá falešná smyčka
LKO_vlecka_skryta_smycka.pdf
smyčka
(139.73 KiB) 249 krát
| ROCO LINE | Epocha V.-VI. ČD/ČD CARGO | DCC ROCO Z21 |
fila256

Re: H0 kolejiště v obýváku

Příspěvekod fila256 » stř 10 bře, 2021 7:44 pm

Ještě obrázek

LKO_vlecka_celek.jpg
obrázek

Obyvak
Obyvak_rozmery_plan.png
obyvak
Obyvak_rozmery_plan.png (11.66 KiB) Zobrazeno 5737 krát
fila256

Příspěvekod milan ferdián » stř 10 bře, 2021 8:05 pm

Doplním drobnost, podle katalogových čísel se jedná o kolejivo ROCO LINE/15°.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fila256 » stř 10 bře, 2021 8:23 pm

milan ferdián píše:Doplním drobnost, podle katalogových čísel se jedná o kolejivo ROCO LINE/15°.
-m-

Jojo přesně díky za doplnění
fila256

Příspěvekod chameleon » stř 10 bře, 2021 8:37 pm

Ahoj, pryč ve zhlaví nemáš propojení obou směrů? Abys mohl jezdit po 2kolejce vpravo..

Jo a udělal bych 2 nástupiště (prostřední koleje u sebe)
chameleon

Příspěvekod fila256 » čtv 11 bře, 2021 7:32 am

chameleon píše:Ahoj, pryč ve zhlaví nemáš propojení obou směrů? Abys mohl jezdit po 2kolejce vpravo..

Jo a udělal bych 2 nástupiště (prostřední koleje u sebe)

Ahoj, myšlenka byla "falešná" nebo "tovární ROCO" smyčka, která není smyčkou se skratem nýbrž vždy v praxi jedeš na jinou kolej než jsi vyjel:-)

Jinak dvě nástupiště jsou dobrý nápad, s tím si ještě pohraju.

Díky moc!
fila256

Příspěvekod sidlo » čtv 11 bře, 2021 7:45 am

fila256 píše:
chameleon píše:Ahoj, pryč ve zhlaví nemáš propojení obou směrů? Abys mohl jezdit po 2kolejce vpravo..

Ahoj, myšlenka byla "falešná" nebo "tovární ROCO" smyčka, která není smyčkou se skratem nýbrž vždy v praxi jedeš na jinou kolej než jsi vyjel:-)

Nevím co je pojem tovární ROCO smyčka. V praxi ten návrh je jednokolejka se dvěma koncovými stanicemi a výhybnou uprostřed. Vejdou se na ni 4 vlaky. Vy výchozím stavu jsou čtyři vlaky v koncových stanicích. Když dva vyjedou tak ve výhybně oba počkají. Potom v koncových stanicích můžeš s lokomotivami objet soupravy a připravit se na odjezd. Potom z výhybny vyjedou oba vlaky do koncových stanic. Tím jsme se dostali do výchozího postavení a celý cyklus se může opakovat.
sidlo

Příspěvekod fila256 » čtv 11 bře, 2021 7:57 am

sidlo píše:
fila256 píše:

Nevím co je pojem tovární ROCO smyčka. V praxi ten návrh je jednokolejka se dvěma koncovými stanicemi a výhybnou uprostřed. Vejdou se na ni 4 vlaky. Vy výchozím stavu jsou čtyři vlaky v koncových stanicích. Když dva vyjedou tak ve výhybně oba počkají. Potom v koncových stanicích můžeš s lokomotivami objet soupravy a připravit se na odjezd. Potom z výhybny vyjedou oba vlaky do koncových stanic. Tím jsme se dostali do výchozího postavení a celý cyklus se může opakovat.

Ahoj, ano máš pravdu, tovární ROCO smyčkou nazývám to, co prezentuje ROCO ve svém katalogu z tovární kolejí. Mě ani nešlo o to nemít smyčku klasickou jako nedělat to s flexi kolejí nebo řezáním pevných kolejí. Hledal jsem a našel toto:-)

Jinak k provozu, nepočítám s velkým počtem vlaků, nějkých 5-6 mašin bude můj strop a budu měnit podle nálady. Upravit jak psal chameleon a propojit zhlaví na nádraží by šlo, ještě nad tím popřemýšlím.
fila256

Příspěvekod jirkan » čtv 11 bře, 2021 9:28 am

Vidím tam několik problémů:
1) pokud budeš chtít 2 nástupiště, pak buď přijdeš o 1 kolej, nebo to musíš o něco rozšířit.
2) V levém horním rohu, co jsou ty 2 kusé koleje, do sebe zasahují průjezdní profily.
3) použití poloměru R2 (356 mm) může dělat problémy u dlouhých vozů a některých lokomotiv, občas se vyskytne případ, kdy jako minimum je uváděno R3. Bude nutné to hlídat při nákupech.
4) Zvaž dostupnost zejména skrytých prostor, při mezeře kolem 10 cm moc daleko nedosáhneš.
5) Řešení s propojením obou traťových kolejí je modelové a zvýší provozní možnosti, ale bude nutné využít smyčkový modul (zkrat).
6) moc nevidím smysl pro nákladní provoz.

Ale jako základ je to použitelné, takže bojuj a ono se to vystříbří do zajímavého řešení, hlavně díky možnosti jezdit s realisticky dlouhými vlaky.
jirkan

Příspěvekod fila256 » čtv 11 bře, 2021 5:24 pm

jirkan píše:Vidím tam několik problémů:
1) pokud budeš chtít 2 nástupiště, pak buď přijdeš o 1 kolej, nebo to musíš o něco rozšířit.
2) V levém horním rohu, co jsou ty 2 kusé koleje, do sebe zasahují průjezdní profily.
3) použití poloměru R2 (356 mm) může dělat problémy u dlouhých vozů a některých lokomotiv, občas se vyskytne případ, kdy jako minimum je uváděno R3. Bude nutné to hlídat při nákupech.
4) Zvaž dostupnost zejména skrytých prostor, při mezeře kolem 10 cm moc daleko nedosáhneš.
5) Řešení s propojením obou traťových kolejí je modelové a zvýší provozní možnosti, ale bude nutné využít smyčkový modul (zkrat).
6) moc nevidím smysl pro nákladní provoz.

Ale jako základ je to použitelné, takže bojuj a ono se to vystříbří do zajímavého řešení, hlavně díky možnosti jezdit s realisticky dlouhými vlaky.

Ahoj, děkuji za velice podnětné nápady a připomínky, konečně mám padla, tak jdu kreslit a přemýšlet a podělím se o úpravy, za tohle jsem moc rád, člověk si vždycky říká už mě napadlo všechno a ejhle pomalu ani 10%:-D

Díky všem budu rád za další připomínky až upravím.
fila256

Příspěvekod fila256 » čtv 11 bře, 2021 9:23 pm

Ahoj a dobrý večer všem, tak jsem zapracoval několik úprav, které tu padli a já je byl schopnej zprocesovat.

1) zhlaví propojené v oblouku pro přejezd vlaků, bohužel tady si nejsem jistý jak by měla být udělaná smyčka - raději ještě pro info, ve skrýté části se nikde nekříží, ke křížení dojde ve viditelné části, alespoň si to myslím:-)
2) Našel jsem nástupiště, které je užší ale stále má podchod, takže se mi tam vejdou dvě aniž bych ubral kolej, zároveň mi to pomohlo vyřešit levý horní roh s průjezdným profilem (byl jsem si toho vědom, měl jsem vymyšleno, že budu muset holt dávat prozor při provozu, ale takto to vyšlo krásně)
3) Ještě několik odpovědí
a)
jirkan píše:6) moc nevidím smysl pro nákladní provoz.

Nákladní doprava je tam hlavně kvůli dětem, a tak aby tam prostě něco bylo. Pro začátek bude pro mě hlavní udělat dvokolejnou trať, vlečku budu řešit jako poslední podle vizuálního dojmu, připraven jsem i na možnost, že tam nebude nic, resp. krajina
b) Ještě k vlečcce, původně byla myšlenka nějaká krátká vedlejší trať, vím, že to není moc modelové, ale hlavně pak se stoupáním by to bylo krkolomné aspoň mi to tak přišlo při kreslení a ze zkušenosti vím, že to vypadá v praxi blbě nakonec i ta pila/cokoli tam bude nebude vypadat "ideálně"
c)
jirkan píše:) použití poloměru R2 (356 mm) může dělat problémy u dlouhých vozů a některých lokomotiv, občas se vyskytne případ, kdy jako minimum je uváděno R3. Bude nutné to hlídat při nákupech.

Ano tady to vím, proto se soustředím na Roco mašiny a zpraxe mám bohužel vyzkoušené, že třeba krátká spřáhla Roco + MTB Brejlovec + R2 (358mm) spolu nekamarádí. Vím že by u Brejlovce šel asi vyměnit nárazník či co to je kde se pohybuje to spřáhlo, ale to jsem zatím neřešil
d)
jirkan píše:4) Zvaž dostupnost zejména skrytých prostor, při mezeře kolem 10 cm moc daleko nedosáhneš.

Tady s tím počítám a k výhybkám ve skryťáku bych se dostat měl, výška desky bude 12cm a je tam jen 40cm šířka, mám koeljiště kde se mám výšku desky 10cm a dosánu cca 50-60cm
e)
jirkan píše:5) Řešení s propojením obou traťových kolejí je modelové a zvýší provozní možnosti, ale bude nutné využít smyčkový modul (zkrat).

Jop tady jak píšu v 1) nejsem si teď po úpravě jistý jak toto zapojit

Díky všem za rady, ještě doplním info k rámu, zatím čekám na nabídku od truhláře, který mi rám zhotoví, jakmile bude pošlu první fotky:-)
Přílohy
videtelná_prave_zhlavi_upraveno.jpg
uprava zhlavi a kusych koleji
skrytá_bez_zmeny.jpg
skryta
fila256

Příspěvekod sidlo » pát 12 bře, 2021 6:04 am

Kolejovou spojku, která je mezi nástupišti bych přesunul nahoru do rovného úseku. Jinak není možný odjezd z levé staniční koleje do pravé traťové koleje.
Nejsem příznivcem zkratových modulů pro řešení přepínání polarity. Vše se dá řešit buď dvoupólovými přepínači v čistě ručním režimu nebo relátky s dvěma sadami kontaktů v nějakém poloautomatickém režimu nebo automatickém režimu.
sidlo

Příspěvekod jirkan » pát 12 bře, 2021 7:02 am

Připojím se k tomu, že tu kolejovou spojku můžeš posunout až do toho přímého úseku za rohem. Já bych tam dal raději obě a vyhnul se těm obloukovým výhybkám s R2, které budou určitě zlobit ještě více, než prostý oblouk R2.

Pokud jsou vybaveny správnou kulisou, měly by všechny typy krátkých spřáhel fungovat bez problémů. Pokud ne, lze použít (nejčastěji na straně lokomotivy) tzv. "výškově stavitelné" spřáhlo. Tady se sice neuplatní ta výšková seřiditelnost, ale to, že z konstrukčních důvodů je každé asi o 1 mm delší, takže se malinko zvětší odstup mezi nárazníky. Rozhodně lepší řešení, než zkracovat nárazníky.

Jen na okraj, pokud budeš zejména v osobní dopravě provozovat soupravy, které zůstávají ve stejném složení, velmi se mi osvědčila k tou určená pevná spřáhla PIKO. Je to jednoduchý háček podobný třeba spřáhlům ve velikosti N, který snadno rozpojíš, přitom poskytne velmi tuhé spojení nutné pro správnou funkci kinematiky, a to i při sunutí.

K technické průjezdnosti oblouky R2 jen varuji, že i některé lokomotivy ROCO mají deklarovaný jako minimální R3. Je třeba říci, že u solidních výrobců toto bývá uvedeno již v katalogu nebo na webu, takže si to jen chce vždy překontrolovat.

Co se týče smyčkového modulu, můžeš ho zapojit kamkoliv do úseku přímé trati mimo nádraží. Jediné, co je důležité, je, že délka úseku kolejí, napájená ze smyčkového modulu, musí být o něco delší, než je délka nejdelší provozované soupravy. V pravi tedy delší než nejdelší kolej v nádraží.
Zkratových proudů se není třeba bát, já již asi 10 let používám bezzkratový smyčkový modul od LDT bez jediného problému. Jediná komplikace je, že před a za ten přepínací úsek musíš připojit dva několik cm krátké oboustranně izolované detekční úseky a připojit 4 dráty navíc.

Obecně k digitálu: Já jsem v digitálu stále začátečník, a tak jsem se raději hned na začátku rozhodl, že půjdu cestou pouze profesionálních systémů které mají zaručenou vzájemnou kompatibilitu. Je pravda, že to byla cesta o něco dražší, ale zato jsem neměl jedinou komplikaci z kategorie těch, které jsou zde porůznu probírány. Vždy se celkem rychle ukázalo, že chyba byla v ruce, která to zapojovala....
jirkan

Příspěvekod sidlo » pát 12 bře, 2021 10:38 am

Pokud se rozhodneš jít cestou neprofesionálních systémů, tak možné řešení je následující.

Dvojitá kolejová spojka má vpravo falešnou dvojkolejku a je spojena skryťákem. Tam je připojeno hlavní napájení DCC od centrály (ale funguje to i pro analogový provoz). Napájení je připojeno na svorky A a B. Protože se jedná o nepravou dvojkolejku, tak svorky A a B jsou na souběžných kolejích prohozené.
Koleje jsou přerušené na obou kolejnicích ve čtyřech místech, tak jak je na schematu označeno modrou čárou.
Koncová stanice je rozdělena kolejově i elektricky na dvě části. Jedna část je napájena ze svorek C a D. Druhá část je napájena ze svorek E a F.
Výhybky V1 a V2 jsou ovládané společně a současně s nimi se přestavuje relé R1.
Výhybky V3 a V4 jsou ovládané společně a současně s nimi se přestavuje relé R2.
Kontakty relé jsou připojena na napájecí body kolejiště A, B, C, D, E a F podle schematu. Netřeba v tom hledat vědu. Když na první zapojení bude problém, tak se prohodí kontakty C a D. Potom se otestuje druhá část a případně se prohodí E a F.

To je vše.

KolejovaSpojka800.png

zapojeni800.png
zapojeni800.png (20.79 KiB) Zobrazeno 5049 krát
sidlo

Příspěvekod fila256 » pát 12 bře, 2021 3:58 pm

sidlo píše:Pokud se rozhodneš jít cestou neprofesionálních systémů, tak možné řešení je následující.[/attachment]

Ahoj díky za návrh, určitě jsem zatím rozhodnut pro "profi" řešení, vešekré komponenty co jdou tak chci od ROCO, vyjímku tvoří návěstidla S-COM, případně další dorbnosti. Dekodéry, centrála vše mám nebo bude od ROCO:-)
fila256

Další

Zpět na Modelové kolejiště