od horak » ned 17 led, 2021 11:56 am
Nie, krystalovu gulu nemam. Ale za tie roky, co clovek sleduje vyrobny program ROCO, tak mu musi byt jasne, ze trh CZ/SK je maly a nezaujimavy v porovnani s DE/AT. Preto pokial sa nejedna o model uplne novy, tak je tazke predpokladat, ze sa na nom budu diat prevratne zmeny. Vsetky Bardotky/Okuliarnici mali doteraz 8-pin, tak preco by to mali menit? Ved aj tak sa to predava. A je to uz 10-11 rokov od prveho Okuliarnika... Pre nas trh sa toho vela typickeho nevyrobilo - T478.1/2/3/4, T669.0 a M152.0. My sme sa vzdy zviedli s DE/AT produkciou - 555.0, 555.1, 375.0, 365.4, 531.0, 431.0 456.0, z dieslov T679.1, T679.2, W36 (T435.0) - vacsinou su to koristne masiny alebo masiny ktore u nas jazdili, nikdy vsak sa neda povedat, ze by sa jednalo o typicku masinu jazdiacu len u nas. Proste modely boli primarne konstruovane pre cudzi trh. To ze je DE/AT trh narocnejsi vieme. A ze si u ROCO vydupe inovacie, je vcelku asi dosledok toho. Na spominanych parach pre nas trh sa nic k lepsiemu nezmenilo. Ani len poondeny reflektor pri komine nesvieti - je to atrapa. Pri novych diesloch sme sa posuvali "milovymi" krokmi. T478.x bol 8-pin, pri T669.0 uz PluX22 a M152.0 ma ON-Board dekoder resp. PluX16 (chabe riesenie). Na T679.1 sa preslo z 8-pin na PluX ale vysledok je rozpacity... vdaka svetlovodom ziadne plus pre riadne osvetlenie. Nas trh vie byt tiez narocny. Len skoda ze nema dostatok kupnej sily nato, aby to ROCO motivovalo robit inovacie starych modelov, resp. vydavat nove modely. Ano je tu 372 - Bastard, ale ten je opat ta ista pesnicka - vezieme sa popri DE trhu. Mozno raz z toho bude derivat x6x pre CZ/SK trh...
Preto si myslim, ze ak sa vyskytuju rozporuplne informacie po zverejneni noviniek, tak najvacsim prispievatelom k dezinformaciam je len lajdackost pripravy katalogov a webu (spominane CTRL-C, CTRL-V a chybajuca kontrola "CTRL-KUK" [KUKNI CO SI SKOPIROVAL]). Staci si pozriet start-set so Sergejom CSD. V sekcii DOWNLOAD je navod aj na BR218 a inych vagonov. Co k tomu dodat... Bordel na koleckach...
Druha vec je, ze web sa lahko koriguje a papier nie. Ja som vychadzal z povodnej informacie o 8-pin ale medzcicasom ROCO zeditovalo web, preto vznikli diskusie okolo rozhrania.
Takze na tu otazku o krystalovej guli asi uz len tolko, ze vsetci co sleduju vyvoj ROCO maju nejaku vestecku gulu. Obcas je pravdovravna, obcas pravdovravnejsia. Iba zasveteni v "kuchyni" ROCO vedia co sa realne navari pre nas trh...
Sorry za tie kecy, ale nedalo mi to.
Skoncil som.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!