Segmentovka TT kolem stěny

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrat a Dolní Lhota

Příspěvekod ToVa » ned 27 pro, 2020 11:10 pm

chameleon píše:Posílám ukázku, jak bych si Dolní lhotu pod postelí vyřešil já :wink:

Díky, teda máš můj obdiv, že se ti do toho chtělo. Uvidíme, jak se k tomu vyjádří ostatní.

Je fakt, že to má lepší přístupnost, akorát už by se to muselo vždycky postavit k sobě. Vím, že je to otázka chvilky, ale mě prostě láká ta pohodlnost "vysunout a jet, chtěl jsem to mít na kolečkách." :D Každopádně by čistě teoreticky taky šlo jednu smyčku "vytáhnout ven" a tím výšku kolejiště snížit.

Nicméně, uspořádání pokoje není trvalé a po dokončení studia se budu stěhovat do svého a ideu pod postelí bych chtěl zachovat tak či tak. Až se někdy stane z jednolůžka postel manželská, tak by se z koncové mohla stát úvrať na druhou stranu. :D

PS: Kdoví, kdy kolejiště bude, když místo, abych si šetřil, tak se dívám na novinky z roku 2020, že žádnou nemám a za chvíli bude rok 2021. :mrgreen:
Návrat po letech
Stavba segmentovky podél stěny
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod chameleon » ned 27 pro, 2020 11:31 pm

ToVa píše: Uvidíme, jak se k tomu vyjádří ostatní.

Ják ostatní? :) To musí být tvé rozhodnutí :)

ToVa píše: ..akorát už by se to muselo vždycky postavit k sobě. Vím, že je to otázka chvilky, ale mě prostě láká ta pohodlnost "vysunout a jet, chtěl jsem to mít na kolečkách." :D

s tímhle vyjedeš na kolečkách stejně, jen dorazíš k sobě, zacvakneš 2 zámky a v případě DCC spojíš 1 konektor (třeba já mám 6-ti pin)
Ale uznávám 1 díl bude vždy pohodlnější :wink:

ToVa píše:...po dokončení studia se budu stěhovat do svého a ideu pod postelí bych chtěl zachovat tak či tak.

třeba já bych se tomuhle řešení naopak raději vyhnul. Nejradši bych měl ve stěně až do stropu hlubší niku (třeba 60cm) a po stisknutí tlačítka by se servomotorem vyklopilo kolejiště ven (s nohama) a bylo by ve výšce cca 1metr (podobně k vidění u postelí a stolů u japonců v mini-bytech).
U šuplíku prach se dokáže vyřešit, ale vždycky na kolejiště budeš koukat z leteckého pohledu...teda pokud nebudou účastníci provozu ležet na zemi...
chameleon

Příspěvekod vojtas » ned 27 pro, 2020 11:34 pm

Chameleonovo řešení je super. Taky jsem chtěl navrhnout cestu segmenty. Myslím, že optické řešení ovál na obdélníku je přežitý koncept.
TT
vojtas

Příspěvekod pekl024 » ned 27 pro, 2020 11:38 pm

chameleon píše:Posílám ukázku, jak bych si Dolní lhotu pod postelí vyřešil já :wink: Ani to neber jako doporučení, jak to máš dělat,......................................................................
* SN má kratší koleje než hl. nádraží, ale dá se posunout klidně až dopředu pod viditelné nádraží a může se využít ještě levé zhlaví, příp. pravé zhlaví přehodit na menší segment, jako to má hl. nádraží

Tak to je luxus, klobouk dolů :o
pekl024

Příspěvekod ToVa » ned 27 pro, 2020 11:52 pm

Teď mě napadlo - postavit si takovou segmentovku bez varianty pod postelí, normálně v klasické výšce :?: Po přestěhování bych to jen vhodně zakomponoval do obývací stěny. Tu nemám, takže bych si ji mohl nechat vyrobit tak, aby to do ní sedělo.
Já už došel na to, kde je zakopaný pes. :D Výlisek Noch má totiž 200 x 120 a já ho chtěl dát pod postel... :mrgreen: nechtěl jsem velké kolejiště jen tak v prostoru, které by zabíralo dost místa, proto jsem trval na té posteli... ale kdyby segmenty byly podél stěny, tak by místa bylo dost.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod chameleon » pon 28 pro, 2020 1:00 am

Kluci dík za pochvalu :wink:

ToVa no moje manželka by mi zvolila prostor pod postelí, obývákovou stěnu ne :D Tak uvidíš..

Dej tomu čas, projeď Milanovo knihy/plánky, nakreslil velký/malý kolejiště, segmenty, domácí mini-modulovky, normovaný moduly....a vyber optimální variantu... nebo začni diorámkem/nudlí kde si vystavíš ty novinky 2020 :wink: a vyzkoušíš si postupy
chameleon

Příspěvekod ToVa » pon 28 pro, 2020 8:41 am

S těmi segmenty jste mi ale dali brouka do hlavy. :mrgreen: Do půl třetí ráno jsem chodil po pokoji s metrem. :D
Pro mě je nejdůležitější, aby mi kolejiště nezabíralo půlku pokoje, je vcelku jedno, zda bude podél zdi nebo pod postelí, ale nechci, aby mi metr a půl něco trčelo do prostoru. Kdybych posunul stůl, postel a některý nábytek směrem do prostoru, tak bych podél zdi získal zhruba 350 cm. Kdybych zachoval šířku 70 cm nebo i 80 cm, tak by se na novém bytě dalo kolejiště pak vestavět do skříně nebo police. A na tento prostor by se mohly vlézt obě smyčky, odbočná i koncová stanice.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 28 pro, 2020 10:57 am

Ahoj,
co nechat široké díly jen pro oblouky a zbytek udělat na menších (užších) dílech okolo pokoje. Za posteli a nad stolem. Na trať ti stačí úzký pás, pro malou stanici stačí 30 cm šířky. Místo tvoření krajiny do šířky budeš stavět do délky.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod ToVa » pon 28 pro, 2020 11:39 am

A co třeba Milanovo Ledečko? Má 360 x 73, těch 350 by se tam snad dát dalo. A je to v podstatě podobný námět - koncová a mezilehlá s vratnou smyčkou a odbočkou.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Fox » pon 28 pro, 2020 2:57 pm

Ledečko je krásné kolejiště, ale zmenšit už moc nepůjde. Taky pozor na takový kritický moment - křižovatková výhybka pod terénem v místě, kde to je opravdu natěsno. Kdyby Tě to kolejiště hodně zajímalo, můži Ti poslat layout ve Winracku (před časem jsem si to jen tak "cvičně" nakreslil).
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod ToVa » stř 30 pro, 2020 6:39 pm

Dnešní první vlaštovky. Chudáci, ještě ani nemají na čem jezdit. :oops: Ale mám z nich obrovskou radost, jen za 4 tis. na Aukru. Během ledna by měl dorazit nový brejlovec.
Po Novém roce se zase půjde pracovat, tak snad brzy budou finance i na kolejiště. :idea: Mimochodem modely opravdu vypadají zvláštně, když se na ně dívám z výšky, takže segmentové Ledečko mi přijde jako lepší varianta než Dolní Lhota pod postelí.
Přílohy
vlaky.jpg
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Fox » ned 03 led, 2021 9:37 am

Jak jsi mne zase přivedl v myšlenkách zpátky k Ledečku, návrh je ideově moc pěkný, ale... není to nic proti autorovi, nicméně pozor na dvě vlastnosti:
- je tam opravdu minimálně viditelné tratě
- prostor pro most přes Sázavu (což je jeden ze stěžejních motivů na tomto kolejišti) je minimalistický, srovnej si to s originálem.
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod ToVa » sob 16 led, 2021 6:43 pm

Pěkný zimní večer!
Tak i na mě vyšla řada a jsem v karanténě (naštěstí zdravý). Mám nečekaně spoustu času, a tak vymýšlím hlouposti nebo nazvěme to - zvažuji různé možnosti. :mrgreen:
Přemýšlel jsem, jak plán Ledečka obohatit, aby se prodloužila délka viditelné tratě a zároveň vznikly nové provozní možnosti, ale zároveň zachoval původní koncept.
Vím, že ovály jsou často zatracované, ale občas je uklidňující nechat mašinu jen tak bezstarostně kroužit. Při plánování a svém návratu k modelové železnici se snažím držet myšlenky "zlaté střední cesty," a to jak od volby velikosti, tak při plánu. Proto jsem chtěl, aby z toho oválu zároveň bylo možné vrátit soupravu zase do původního směru a modelovat tak skutečný provoz, nicméně zároveň aby zde byla možnost (například s dětmi) nechat mašinu jen tak jezdit dokola. Je tak možné z kteréhokoliv směru a kterékoliv koleje oválu přejet do smyčky a odstavit v ní soupravu.
Tak a teď do mě. :D
Přílohy
LEDEČKO 3D.png
3D
LEDEČKO PLÁN.png
PS: Upravený návrh ve Wintracku, který jsem dostal.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Re: Návrat a Dolní Lhota => Ledečko

Příspěvekod Myšpulín » sob 16 led, 2021 6:53 pm

Můžeš to schéma dát nějak po vrstvách, aby to bylo přehlednější? Takto se v něm absolutně ztrácím. Díky.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Re: Návrat a Dolní Lhota => Ledečko

Příspěvekod ToVa » sob 16 led, 2021 6:59 pm

Myšpulín píše:Můžeš to schéma dát nějak po vrstvách, aby to bylo přehlednější? Takto se v něm absolutně ztrácím. Díky.

Ve vrstvách jsem to nedělal. :oops: Ale snad pomůže alespoň rychlonávrh v malování.
Přílohy
LEDEČKO MALOVÁNÍ.png
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště