TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Schémata, zapojení, návody, dotazy a postupy k využití v železničním modelářství.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf, 123.marek

Re: TRafo PIKO FZ 1 náhrada

Příspěvekod sidlo » pon 02 lis, 2020 6:04 am

Sandy píše:Bohouši, teď jsi ale urazil spoustu zdejších respondentů!
My si nehrajeme, my se zajímáme o zmenšenou skutečnou železnici!!!!

Podceňování požadavků na elektrickou bezpečnost použitých komponent bych nezlehčoval.
sidlo

Příspěvekod luftak » pát 04 pro, 2020 6:57 pm

Nojo, ale i na krabičkách s úplně nevinným materiálem, například od pražcových polí, je napsáno, že až od 14 let. Čili tyhlety bezpečnostní značky tak nějak ztratily význam. Nemá to ikonku že je to hračka - a co to znamená? Je to opravdu nebezpečnější než FZ1? Nevíme. Nemá j ispousta zdrojů. Nabíječka k telefonu to taky nemá, ani lampička, ani tablet, ani vypínač v dětském pokoji.
TT, IVa (+VI). Chystám lichoběžník 185×111-141, žst. Strančice.
Pražák, stránčický lufťák.
luftak

Příspěvekod czcharlie » pát 04 pro, 2020 9:17 pm

Je potřeba rozlišovat, zda zdroj je přímo určen pro hračky nebo třeba jako nabíječka pro mobil. Asi bych k železnici dbal na bezpečnost obzvlášť, koleje jsou přeci jen kovové a sahá se na ně hodně často. A byl bych opatrný přestože kolejiště jsou provozována převážně v prostředí které nebezpečí úrazu elektrickým proudem příliš nesvědčí. Na druhou stranu když vezmu s čím jsem v mládí zacházel a byly to věci továrně vyráběné a běžně prodávané, je mi naprosto nepochopitelné, že jsem se dožil sedmdesáti let. Když jen vezmu kolik ran jsem stržil do svých deseti let při připojování stařičkého transformátoru Piko (určitě znáte, byl hnědý bakelitový) do zásuvky, která jednak neměla ochranný kolík a jednak ani nebyla zahloubená, takže se při zapojování daly prstem snadno propojit oba kolíky zástrčky... Taky si častokrát říkám, že dnešní doba je nějaká divná, když u pračky musí být upozornění, že není vhodná pro praní koček :D . A doporučuji vřele velice výživné čtení, které mi pravidelně zasílá D-test, to už opravdu zůstává rozum stát, když dětské tepláky u kterých je v pase šňůrka jsou staženy z prodeje protože hrozí uškrcení... To čtení se jmenuje "Aktuální nebezpečné výrobky". Někdy si říkám, že bych měl ty špeky vydat knižně...
czcharlie

Příspěvekod luftak » úte 08 pro, 2020 11:34 am

Musím říct, že když jsem se ještě v devadesátkách v Británii ve starší zástavbě setkal v kuchyni s nezahloubenými zásuvkami, nemohl jsem si to nějak srovnat v hlavě, to na mě bylo fakt trochu moc. Na druhou stranu vím, že nejrůznější výrobky (elektrotechnika, léky, ...) mají bezpečnostní varování ne protože by byly reálně nebezpečné, ale aby byly levnější - testování je čím dál dražší. Proto mě nešokuje nepřítomnost hračkové ikonky na trafu, kde je ikonka o dvojité izolaci. Koneckonců, když se někdo zabít "chce", stejně tomu nezabráníte. I do "hračkově positivního" FZ1 se pod reostatem dá strčit holá licna. Na druhou stranu bych jako neelektrikář nikdy nešel do samodomo konstrukce zdroje jako zřejmě má kdejaký vláčkař na příslušenství. Podobně si pořídím raději oddělenou centrálu a booster po 4,5 A než abych šel do jednoho 9 A. Prostě 9 A vždycky zahoří rychleji...
luftak

Příspěvekod knavi » úte 08 pro, 2020 7:34 pm

sidlo píše:
Sandy píše:Bohouši, teď jsi ale urazil spoustu zdejších respondentů!
My si nehrajeme, my se zajímáme o zmenšenou skutečnou železnici!!!!

Podceňování požadavků na elektrickou bezpečnost použitých komponent bych nezlehčoval.

Podle nařízení vlády č. 86/2011 Sb. SE NEPOVAŽUJÍ ZA HRAČKY:
výrobky pro sběratele, pokud je výrobek nebo jeho obal opatřen viditelným a čitelným označením, že je určen pro sběratele od 14 let, např.:
- věrné modely originálních výrobků ve zmenšeném měřítku,
- stavebnice pro skládání modelů ve zmenšeném měřítku.
Takže to, co se většině z Vás sune po kolejích, NEJSOU hračky! :D

Ale pro klid duše, pokud chcete dodržet doporučení pro elektrickou bezpečnost napájecích zdrojů hraček (normu ČSN EN 61558-2-7), měl by zdroj splnit v základě toto:

- výstupní napětí max. AC 24 V / DC 33 V
- výstupní proud transformátoru max. 10 A.
- musí být odolný proti zkratu nebo bezpečný při poruše.

- konstrukci třídy ochrany II - dvojitá nebo zesílená izolace.
- stupeň ochrany krytem min. IP4X (pro venkovní použití min. IP65/IP67), s výjimkou výstupních svorek.
- výstupní obvody nesmějí být spojeny s ochranným uzemněním ani s kostrou.
- nesmí mít spínač v napájecím přívodu ani nástrčky a přívodky (přívodní konektory).

To jsou základní požadavky podle této normy. Pokud tam nebudete mít ten namalovaný obrázek, tak to nebude potvrzeno "de jure", ale parametry to s největší pravděpodobností mít bude.

Knavi.
knavi

Příspěvekod Pater » čtv 10 pro, 2020 7:40 pm

knavi píše:Takže to, co se většině z Vás sune po kolejích, NEJSOU hračky!

Většina mých modelů jsou na obalu označeny tou ikonou podle uvedené normy, takže JSOU hračky. Pouze u modelů od firmy MTB je vysloveně napsáno, že je nelze považovat za hračky.

knavi píše:To jsou základní požadavky podle této normy. Pokud tam nebudete mít ten namalovaný obrázek, tak to nebude potvrzeno "de jure", ale parametry to s největší pravděpodobností mít bude.

Podle čeho tak soudíš? Nemůžeš brát na zřetel pouze základní požadavky normy, které jsi uvedl. Musí se brát v úvahu celá norma. Ta stanovuje i míru maximálního oteplení, mechanickou odolnost a má i požadavky na konstrukci:

"Navíc musí být izolace mezi vstupními a výstupními vinutími přes mezilehlou vodivou část tvořena dvojitou nebo zesílenou izolací; izolace mezi vstupními vinutími a kostrou a mezi výstupními vinutími a kostrou přes mezilehlou vodivou část musí být tvořena dvojitou nebo zesílenou izolací."

Další ustanovení normy platí pro paralelní spojování transformátorů:
"19.111 Transformátory, které mají ve výstupním obvodu svorky pro střídavý proud, musí být navrženy tak, že když
– výstupní obvody dvou nebo více transformátorů se spojí dohromady, a
– vstupní obvod nejméně jednoho z transformátorů je připojen k síťovému napájení, a
– vstupní obvod nejméně jednoho z transformátorů není připojen k síťovému napájení,
nesmí napětí na holých kolících zásuvky transformátoru nepřipojeného k síťovému napájení převýšit AC 33 V.
Shoda se ověřuje měřením napětí mezi kolíky zásuvky, je-li výstupní obvod napájen jmenovitým výstupním napětím(i) transformátoru."

Toto již splňuje málokterý transformátor

Následující poznámka nevyplývá z textu, ale je to můj názor. Když už chce kdokoli použít jiný transformátor, než ten, který je určen pro hračky, měl by hledat jak značku dvojité izolace, tak i značku bezpečnostního oddělovacího transformátoru.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod luftak » pon 14 pro, 2020 12:48 pm

knavi píše:- nesmí mít spínač v napájecím přívodu ani nástrčky a přívodky (přívodní konektory).

To mě zaujalo! Ne že bych chtěl rozvrtávat přímo přívodní šňuru trafa :) ale uvažuju o připojení trafa do jezevčíka se známou červenou svítící kolíbkou. Jednak mi to přišlo jako šikovné panikové tlačítko, mnohem rychlejší než tahání vidlice ze zdi, jednak se eliminují nápady vytahovat vidlice traf ven jednu po druhé a neúmyslně "testovat štěstí" ohledně
Pater píše:[i]"19.111 Transformátory, které mají ve výstupním obvodu svorky pro střídavý proud, musí být navrženy tak, že když
– výstupní obvody dvou nebo více transformátorů se spojí dohromady, a
– vstupní obvod nejméně jednoho z transformátorů je připojen k síťovému napájení, a
– vstupní obvod nejméně jednoho z transformátorů není připojen k síťovému napájení,
nesmí napětí na holých kolících zásuvky transformátoru nepřipojeného k síťovému napájení převýšit AC 33 V.

Znamená to, že dávat je do společného psa s kolíbkou se nesmějí? A když, jaký to má přesně důvod?
luftak

Příspěvekod BohousP » pon 14 pro, 2020 1:06 pm

luftak píše:Znamená to, že dávat je do společného psa s kolíbkou se nesmějí? A když, jaký to má přesně důvod?

NE. To se týká samotného zdroje. Pes to neovlivní.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Rudolf » pon 14 pro, 2020 6:19 pm

Nesmí se to zapojit takhle:

1. trafo se zapojí do 220 V a jeho výstup se spojí paralelně s výstupem 2. trafa a pak se na přívodní šňůře 2.trafa objeví 220 V na odhalených kolících.

Důvod - trafo funguje na oba směry, tj. 1. trafo udělá z 220 V třeba 16 V a 2 trafo vyrobí z 16 V nových 220 V na přívodní šňůře do zásuvky.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod luftak » úte 15 pro, 2020 9:44 am

Takle část je mi jasná, proto nechci ze psa vytahoval vidlice jednu po druhé. (Ne že bych měl trafa záměrně spojená ale kvůli možné chybě nebo kraťasu na vodiči co není normálně trafům společný.) Ale proč je tu řeč o spínači? Jde opravdu o spínač na trafu a ne o spínač na psu?
knavi píše:- nesmí mít spínač v napájecím přívodu ani nástrčky a přívodky (přívodní konektory).
luftak

Příspěvekod Pater » úte 15 pro, 2020 11:13 am

luftak píše:Ale proč je tu řeč o spínači? Jde opravdu o spínač na trafu a ne o spínač na psu?

Jak už napsal Bohouš, jedná se o spínač na zdroji, případně na jeho šňůře. Opět se jedná o bezpečnost zdroje. Protože se jedná o spotřebič s dvojitou izolací (třídy II), vidlice na přívodní šňůře je pouze dvou-kolíková. Pokud by byl vřazen jednopólový spínač, nemusel by vypínat zrovna fázový vodič. Dále můžeme spekulovat, že normo-tvůrci by museli řešit i odolnost, krytí a další parametry vypínače.
N, DCC, NanoX, Rocrail, Paterweb
Pater

Příspěvekod luftak » úte 15 pro, 2020 11:33 am

Díky, tak to jsem rád. :)
luftak

Příspěvekod Pavel 152 » úte 15 pro, 2020 12:22 pm

K tomu spojení dvou traf sekundáry 16V k sobě.
Tady by mělo být doporučení-vždy použít jen jedno trafo 16V střídavých. U stejnosměrných nebezpečí nehrozí. Doba přináší potřebu napájet stejnosměrnými jak 12ti tak 5ti Volty. časem nebude třeba ani těch nebezpečných střídavých.
Pavel
Pavel 152

Příspěvekod Zdenek Valter » sob 19 pro, 2020 4:19 pm

Pavel 152 píše:K tomu spojení dvou traf sekundáry 16V k sobě.
Tady by mělo být doporučení-vždy použít jen jedno trafo 16V střídavých. U stejnosměrných nebezpečí nehrozí. Doba přináší potřebu napájet stejnosměrnými jak 12ti tak 5ti Volty. časem nebude třeba ani těch nebezpečných střídavých.
Pavel

Jenže já jsem zdroj stejnosměrného napětí vyjma FZ1 v normě pro hračky neviděl ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod luftak » ned 03 led, 2021 8:49 pm

No, jestli to měla být ironie, není mi jasné sdělení. :wink:
Střídavé to mívají, kromě uvedeného Conrada třeba i Lenz TR100 a TR150. Čili nemám moc motivaci pořizovat si něco bez toho, nebo si dokonce dělat trafo samodomo. A na osvětlení mi staré FZ1 stačí.
luftak

PředchozíDalší

Zpět na Elektrika a elektronika