Michal Dalecký píše:Je to škoda protože o modely je velký zájem a někdy mám pocit že našemu trhu moc nevěří.
Nemyslím si, že to je ten důvod. Nabídl jsem výše další možnosti a mohu nabídnout i čerstvé zkušenosti ohledně TRAXX 187.1 ... Chtěl jsem si dokoupit pro strýčka příhodu ještě několik kusů cca po dvou měsících od uvedení u Lippe, tam přijali objednávku a polovinu mi po několika týdnech zrefundovali, protože z ACME došla odpověď: vyprodáno. Jedná se o modely primárně pro švýcarský a německý trh. Myslím si, že první možnost, co jsem nabídl, obsahuje maximum z reality. Výrobci mají objem, který jsou schopni během roku v Číně vyrobit a tak katalog je de facto pouze ukázka, jak tento objem rozdistribuovali mezi jednotlivé segmenty, aniž by o kterýkoliv přišli (tím, že se na něj v daném roce vykašlou).
Nemám to ničím podložené, ale to, co zaznělo ve vašem povzdechu, se týká výhradně výrobců, kteří mají v Asii svoje fabriky - Piko a Roco. Tam je to skutečně o tom, že český trh absorbuje 500 - 1000 kusů, zatímco německý o řád více a tím je dán i zájem výrobce o náš trh. S tím nic nadělat nelze, to je geografická realita a realita kupní síly. Jediné, co můžeme udělat pro změnu, je vygenerovat vlastního výrobce skutečných modelů zdejších předloh.