Domácí Kolejiště

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Domácí Kolejiště

Příspěvekod Sandy » sob 03 led, 2009 8:30 pm

Domba píše:Dobrý den jistě ste si všimli že sem tady nový : )) ... Rozhodl jsem se že si udělám kolejiště v HO ale protože jsem limitovanej místem takže můžu stavět jen 205cm x 130-140 cm tak jsem si vybral tento námět kolejiště z souboru plánu kolejišt který vyšel pod ŽM.
Po konzultaci s dědou který má mimochodem také kolejiště jsme překopali trošku vyhybky. CHtěl bychh znát váš názor co si o tom myslíte?

tady je ten plánek
http://i358.photobucket.com/albums/oo26 ... tr0033.jpg

Platí i pro všechny dále uveřejněné plánky:
Papír snese všechno, ale praxe je úplně jiná.
Moje zkušenost z kolejiště 200 x 110 cm ( plánek jsem tady již dvakrát zveřejnil, ale teď nevím kde :oops: ).
1. Budou velké problémy se stoupáním. Pod 5 cm/m se asi nikde nedostaneš. A to leckteré mašiny " nerozdýchají" ani bez zátěže.
2. Efektivní délka staničních kolejí bude malá. Odhaduji tak 80 max 100 cm. A to je dost málo i pro "Zamračenou" (nebo podobný typ) se služebákem a čtyřmi dvounápravovými vozy Be ( a nemusí to být "Rybáky").
3. Na takovéto ploše je málo místa na smysluplné ztvárnění krajiny.
Chtělo by to prodloužit alespoň na 250 cm nebo záměr trochu zjednodušit.
Sandy

Re: Domácí Kolejiště

Příspěvekod milan ferdián » sob 03 led, 2009 8:56 pm

Sandy píše:Chtělo by to prodloužit alespoň na 250 cm nebo záměr trochu zjednodušit.

Moje řeč... :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Domba » sob 03 led, 2009 9:12 pm

rád bych to prodloužil ale to kolejiště bude na stene nad gaucem takze maximalne vytahnu tech 205 cm ku 135-140 zhruba
kdybych mel vic mista tak to je jasny ze bych to vyuzil!!!
tu desku odemivatelnou nemam kam dat:-/ ja z jedne strany mam zed a zdruhe skrin tak proto sem takhle omezen mistem...
myslite ze tohle je teda blbe jak nakreslil Ondra podle meho nakresu?
jenom jeste pro Ondru diky ti za pomoc
Domba

Příspěvekod Jarda H. » sob 03 led, 2009 9:23 pm

Myslím, že krátkou efektivní (užitečnou) délku staničních kolejí si prakticky od začátku diskuze Domba uvědomoval ! I když autor dotazu touží /zřejmě/ po oválu - aby se občas vlaky "projely" - napadlo mne téma dvou koncových stanic ?! O něco se délka kolejí ve stanici natáhne. Nebo udělat koncové stanice polohou výškově zásadně rozdílné třeba s tobogánem ?! To jsou okamžité nápady, které se třeba za chvíli po důkladném rozboru budou jevit jako ..... :oops:

Nebo jsou-li problémy s místem udělat panel jako segmentovku ze dvou dílů = musí být místo na uložení obou částí panelu ! Panel by tak sloužil jako "modulovka" .... :wink:
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Sandy » sob 03 led, 2009 9:26 pm

Domba píše:rád bych to prodloužil ale to kolejiště bude na stene nad gaucem takze maximalne vytahnu tech 205 cm ku 135-140 zhruba
tu desku odemivatelnou nemam kam dat:-/ ja z jedne strany mam zed a zdruhe skrin tak proto sem takhle omezen mistem...

Všechny ty plánky na papíře vypadají elegantně, ale vdechnout jim život bude ve skutečnosti "honička". :roll:
Zkus si do některého z nich nakreslit vrstevnice, a staniční budovu ve skutečném měřítku, a silnici, a ............ :shock:
Sandy

Příspěvekod Domba » sob 03 led, 2009 9:43 pm

tak me nejde o to projeti s krajinou ja mam radsi manipulaci ve stanici :)
ale chtel jsem takovou soupravu prave brejlak plus teda dejme tomu 2 4 ose osobni vagony jak vjedou do te spodni stanice ze skryteho a pak zas odjedou zpatky nic vic... jen takove spestreni toho provozu...
jinak vim ze to bude vsecko trosku na sobe napasovane ale co naplat realita musi jit v tomhle stranou,tohle kolejiste nebude zadne soutezni mam to jen pro svoje pobaveni... a schvalne sem chtel nahore nadrazi protoze se mi libi posun na tom a otaceni souprav ...
takze asi takhle to teda postavim mozna me casem nez bude hotovej ram me napadne jeste jinak postaveni v nadrazi a podobne ale asi nejspis urcite zustanu u tohodle me se to libi..
Domba

Příspěvekod Jarda H. » sob 03 led, 2009 9:52 pm

Zkus si alespoň stanici namalovat v měřítku, abys viděl jak ti vychází užitečná délka kolejí ! A stoupání do koncové (horní) stanice je taky dobrý propočítat - z délky kolejí a potřebné výšky, kterou musíš dosáhnout !
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Domba » sob 03 led, 2009 9:56 pm

to se da vsecko vypocitat ztoho vykresu ne?
Domba

Příspěvekod Sandy » sob 03 led, 2009 10:03 pm

Domba píše:to se da vsecko vypocitat ztoho vykresu ne?

Možná by stačilo si "výkres" vytisknout a udělat si rastr 10 x 10 cm (síť). Z toho se již dá leccos odhadnout.
Sandy

Příspěvekod Sandy » sob 03 led, 2009 10:09 pm

Sandy píše:
Domba píše:rád bych to prodloužil ale to kolejiště bude na stene nad gaucem takze maximalne vytahnu tech 205 cm ku 135-140 zhruba

Všechny ty plánky na papíře vypadají elegantně, ale vdechnout jim život bude ve skutečnosti "honička". :roll:
Zkus si do některého z nich nakreslit vrstevnice, a staniční budovu ve skutečném měřítku, a silnici, a ............ :shock:

Na druhou stranu. Teď mi napadlo, že u Zerby v Praze v Černé růži mají podobné kolejiště od Fleischmana a to tak "přecpaně" nevypadá. Ale neznám přesnou velikost rámu ani použité poloměry .
Sandy

Příspěvekod Domba » sob 03 led, 2009 10:32 pm

no uvidime jak to dopadne s nakou zastavbou nepocitam jen drazni budovy a pak mozna jeden baracek a tot vse takze spis bude jen priroda
a to horni andrazi bude asi na skale vuci tomu spodnimu jinak nwm ja kto udelat i kdyz v rakousku jsou ty krpaly trosku strmejsi ale zas ja delam csd-cd: ))
Domba

Příspěvekod Pavel Dryml » sob 03 led, 2009 10:45 pm

Píšeš, že máš radši manipulaci ve stanici, tak mě napalo udělat na té plooše jenom koncovou stanici s nějakou vlečkou, z ní obloukem do tunelu a v tunel co největší skryté nádraží, které pujde udělat. odhadem by se ti do stanice vešla i čtyřvozová souprava vozů Y, posun by tam byl taky v podobě odstavování a přibírání přívěšáků k 810, a občas nějaký manipuláčeks Es s uhlím,....
Zapřemýšlej, nevypadalo by to nejhůř :o
H0, DCC, V epocha, ale končím u vznniku Carga
Pavel Dryml

Příspěvekod Sandy » sob 03 led, 2009 11:07 pm

Pavel Dryml píše:Píšeš, že máš radši manipulaci ve stanici, tak mě napalo udělat na té plooše jenom koncovou stanici s nějakou vlečkou, z ní obloukem do tunelu a v tunel co největší skryté nádraží, které pujde udělat. odhadem by se ti do stanice vešla i čtyřvozová souprava vozů Y, posun by tam byl taky v podobě odstavování a přibírání přívěšáků k 810, a občas nějaký manipuláčeks Es s uhlím,....

No jo, ale železniční modelářství je jako droga. Já nevím jak vy, ale já se s ní vyrovnávám hrozně těžko. A myslím si, že málokdo má tak pevné nervy, aby si pořizoval jen vozidla, která odpovídají jeho kolejišti. To si koupíš "modrá patra" a zjistíš, že máš na ně moc malé poloměry. Nebo krásnou páru s tendrem, ale už za ní nic nezapojíš.... :cry:
Jó, pak něco plánuj... :lol:
Sandy

Příspěvekod Domba » sob 03 led, 2009 11:38 pm

Pavel Dryml píše:Píšeš, že máš radši manipulaci ve stanici, tak mě napalo udělat na té plooše jenom koncovou stanici s nějakou vlečkou, z ní obloukem do tunelu a v tunel co největší skryté nádraží, které pujde udělat. odhadem by se ti do stanice vešla i čtyřvozová souprava vozů Y, posun by tam byl taky v podobě odstavování a přibírání přívěšáků k 810, a občas nějaký manipuláčeks Es s uhlím,....

tak jako nezní to špatně ale tenhle námět se mě líbí víc prostě jízda mezi "třema nádražíma" a hlavně že jedno je s kusou kolejí
btw:3 nadáraží aby se někdo nedivil tak mám na mysli skryté to spodní nádraží a pak to horní
Domba

Příspěvekod ondras » ned 04 led, 2009 9:57 am

Jestli chceš tedy víc posun ve stanici a podobně než jízda krajinou tak tohle by ti mělo bohatě stačit :D
H0 , DCC , III. a IV. ep. , ČSD , Segmentovka
1:8 - SDŽ, o.s. 310.017 a 275.021
ondras

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště