M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Příspěvekod Vysočina » čtv 12 lis, 2020 5:08 pm

Rudolf píše:Problém má analogový přípojný vůz napájený DCC.

Stále přemýšlím nad tímto tvrzením?!? Tj, koupím analogový motorák s přípojným vozem, do motoráku dám DCC dekodér a do přípojného vozu ne, protože mi stačí si napevno nastavit svícení a nechci pořizovat další funkční dekodér.
Proč loko s dekoderem a vůz NE! Ten vůz se na DCC chová jako analogová loko s adresou na DCC - NULA. Vrčí i za stání a po chvilce odejde do elektrického nebe ....= přetížení - zkrat.

Dovětek: před rokem jsem koupil z "D" - ALEGRU H0m (BEMO), která údajně dle prodejce vykazovala zkrat - výsledek byl analogová propojka zapojená společně s dekodérem. Vlak ujel 70 cm a zastavil, po průzkumu a sejmutí kastle bylo hned jasno ......... ALEGRA má jinou propojku pro DCC a jinou pro analog.
Naposledy upravil Vysočina dne čtv 12 lis, 2020 5:18 pm, celkově upraveno 1
(.) P R U D Í Č
Vysočina

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 5:10 pm

RadekTandler píše:
Rudolf píše:Včera jsem vzal jsem TrueRMS multimetr (UNI-T61e, měl by snad fungovat do 10 kHz) a změřil odběr 1 ks Blm, multimetr naměřil 3,7 A !!! Což je určitě blbost (to by už hořel), ale znamená to, že je něco špatně.

To vypadá, že se Rocu nechtěně povedlo místo Blm vyrobit spíš rezonanční obvod, postaru štvavou vysílačku. Bohužel podobné problémy se vyskytly i pokud je místo destičky dekodér - viz Charlie. Asi to celé je o nepříliš šťastném návrhu a u těch, kterým se to projevuje už teď, ve smůle v toleranci hodnot součástek.

R.

Dekodér jsem tam zatím nedával, takže to nemohu posoudit. Vozy mám dva, dělají to oba. Centrála je z21. V analogu vůz funguje bez problémů. Ta propojka je stejná jako mám od jiných lokomotiv ROCO -> nic extra pro Blm. Až budu mít hodně času, dám tam ten kondenzátor zpět a kouknu na to osciloskopem :-)

Ruda
Rudolf

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 5:12 pm

Vysočina píše:
Rudolf píše:Problém má analogový přípojný vůz napájený DCC.

Stále přemýšlím nad tímto tvrzením?!? Tj, koupím analogový motorák s přípojným vozem, do motoráku dám DCC dekodér a do přípojného vozu ne, protože mi stačí si napevno nastavit svícení a nechci pořizovat další funkční dekodér.
Proč loko s dekoderem a vůz NE! Ten vůz se na DCC chová jako analogová loko s adresou na DCC - NULA. Vrčí i za stání a po chvilce odejde do elektrického nebe ....= přetížení - zkrat.

To určitě ne, místo dekodéru je tam usměrňovač a napájí se rovnou přes odpory LED. To by mělo bez problémů fungovat a s adresou 0 a podobnými věcmi to nemá nic společného !

Ruda
Rudolf

Příspěvekod soundman73 » čtv 12 lis, 2020 6:14 pm

Já to tedy nezkoušel (ani nebudu), ale když postavíte ten vůz bez dekodéru (s analogovou propojkou) na koleje s DCC, tak to fungovat nemůže.

Buď tam dejte dekodér nebo tu propojku vyhoďte ven, potom lze provozovat na DCC.
soundman73

Příspěvekod Ruda72 » čtv 12 lis, 2020 6:28 pm

soundman73 píše:Já to tedy nezkoušel (ani nebudu), ale když postavíte ten vůz bez dekodéru (s analogovou propojkou) na koleje s DCC, tak to fungovat nemůže.

Buď tam dejte dekodér nebo tu propojku vyhoďte ven, potom lze provozovat na DCC.

tak teď už jsem z toho jelen :-) V kolejích mám DCC a analogový motorák koupitelý samostatně vrčí. Už mi zde bylo sděleno, že je to tím, že jsem dal analogový motorák na koleje s DCC a až tam dám dekodér že to přestane. Znamená to, že i když ten dekodér zatím nemám, tak mám odstranit analogovou propojku? Myslel jsem, že to bez ní nebude svítit. Osvětlil jsem si spoustu vagonů, a to i bez dekodéru, některé dokonce tím nejjednodušším způsobem (diodový můstek, kondík, odpor, ledky) a nic nebzučí. Je to tedy tou propojkou?
Ruda72

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 12 lis, 2020 6:51 pm

Je to jednoduchý analog 70372 pro DCC nutné instalovat PluX16 dekoder do M152 a PluX12 nebo 16 do Blm. Proto tam to rozhraní je a proto vlek bzučí na DCC jako loko bez dekodéru a proto svítí oboje červené a interier. Pokud budete jezdit na DCC s vlekem bez dekodéru hrozí poškození vozu stejné jako to bylo u čelního vozu RailJet.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 7:17 pm

Ruda72 píše:Osvětlil jsem si spoustu vagonů, a to i bez dekodéru, některé dokonce tím nejjednodušším způsobem (diodový můstek, kondík, odpor, ledky) a nic nebzučí. Je to tedy tou propojkou?

Tohle přesně je na té propojce - můstek a 1 kondenzátor. Takže to na DCC zkrátka musí svítit trvale. A nic se za normálního stavu nemůže stát. Pozor, kondenzátor je připojený přímo paralelně ke kolejím a to je ten problém.

Jinak v tom Blm vrčí - vibrují zřejmě sběrače proudu - vibrují procházejícím proudem - nikde jinde jsem to neviděl. Propojka Plux16 nevrčí... Vůz vrčí, i když je osvětlení přepínači vypnuto.

Zkuste si otočit Blm kolečky vzhůru, krokodýlky přivést DCC napájení a stlačit dvojkolí tak, aby sběrače měly menší možnost vibrovat. A zvuk přestane.

Dekodér potřebujete jen proto, aby šlo osvětlení ovládat na dálku, jinak jak píše Ruda72, jiné vozy svítí i bez dekodéru a na té propojce elektricky fakt nic zajímavého není. Zkrátka ta analogová propojka má nevhodnou velikost kondenzátoru připojenou přímo na koleje a jak někdo psal výše, dochází asi k nějaké rezonanci. Roco tu propojku používá pro analog, tam je to jedno. A pokud je v lokomotivě, tak se při instalaci dekodéru vyndavá a nikdo si tohoto efektu nevšiml.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod Vysočina » čtv 12 lis, 2020 7:36 pm

Rudolf píše:
Ruda72 píše:Jinak v tom Blm vrčí - vibrují zřejmě sběrače proudu - vibrují procházejícím proudem - nikde jinde jsem to neviděl. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Propojka Plux16 nevrčí... Vůz vrčí, i když je osvětlení přepínači vypnuto.

Zkuste si otočit Blm kolečky vzhůru, krokodýlky přivést DCC napájení a stlačit dvojkolí tak, aby sběrače měly menší možnost vibrovat. A zvuk přestane.
Ruda

Přátelé - to,že vrčí každá ANALOGOVÁ loko posazená na DCC! Snad ví už i malé dítě !!!!!!!!! A není to zapojením. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
(.) P R U D Í Č
Vysočina

Příspěvekod RadekTandler » čtv 12 lis, 2020 7:42 pm

Rudolf píše:Roco tu propojku používá pro analog, tam je to jedno. A pokud je v lokomotivě

Rudo, souhlas se vším, keramiku ven, jak jsi naznačil a statické osvětlení pojede i na DCC. Nakonec tímto zapojením začíná vstup každého dekodéru...

Ale k té propojce pro Blm versus lokomotivy provozované analogově - ona to nebude ta samá, ani nemůže být. V mašinách je její rolí na analogu "aspoň nějak" směrově svítit t.j. diody tam slouží k výrobě + a selektivnímu připojování funkcí dle polarity napětí z dvojkolí a dále natvrdo propojuje kola lokomotivy s motorem.
V Blm je její rolí pouze vyrobit usměrněné napětí na + a - (masse) PLUXu. Zapínání salonu a konců pak proti té (masse) zajistí místo dekodéru staticky přepínače.

R.
RadekTandler

Příspěvekod Ruda72 » čtv 12 lis, 2020 7:57 pm

Vysočina píše:
Rudolf píše:
Ruda72 píše:Jinak v tom Blm vrčí - vibrují zřejmě sběrače proudu - vibrují procházejícím proudem - nikde jinde jsem to neviděl. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Propojka Plux16 nevrčí... Vůz vrčí, i když je osvětlení přepínači vypnuto.

Ruda

Přátelé - to,že vrčí každá ANALOGOVÁ loko posazená na DCC! Snad ví už i malé dítě !!!!!!!!! A není to zapojením. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

to vím také, ale bavíme se o vagonu, ne o lokomotivách. V běžných analogově osvětlených vagonech postavených na koleje s DCC nic nevrčí
Ruda72

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 7:58 pm

Vysočina píše:
Rudolf píše:

Ruda

Akorát že analogové vrčí motor, protože neví na jakou stranu se má točit, víc k tomu raději psát nebudu... pak bych musel dát sám sobě BAN :lol:
Ruda
Rudolf

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 8:02 pm

RadekTandler píše:Ale k té propojce pro Blm versus lokomotivy provozované analogově - ona to nebude ta samá, ani nemůže být. V mašinách je její rolí na analogu "aspoň nějak" směrově svítit t.j. diody tam slouží k výrobě + a selektivnímu připojování funkcí dle polarity napětí z dvojkolí a dále natvrdo propojuje kola lokomotivy s motorem.
V Blm je její rolí pouze vyrobit usměrněné napětí na + a - (masse) PLUXu. Zapínání salonu a konců pak proti té (masse) zajistí místo dekodéru staticky přepínače.
R.

V každé lokomotivě může být a také bývá propojka zapojena trochu jinak. Ale já jsem vzal propojku PluX16 z jiné Roco Plux16 lokomotivy a byla úplně stejná. Samozřejmě propojka PluX16 např. z lokomotiv MTB je jiná, měl jsem ji dnes v ruce také.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod radeksindy » čtv 12 lis, 2020 9:24 pm

Ještě se vrátím k vypínání zesilovače při nabíjení kondenzátorů v obvodu dekodéru. Samozřejmě je žádoucí, aby tam byl omezovač. Ale na druhou stranu odpor může jen omezit špičku a roztáhnout ji v čase, ale z principu tam zůstane. Fyziku oblbnou úplně nejde. Je na centrále nebo zesilovači, aby správně vyhodnotily zkrat. Primárně je to problém jednoduchých řešení, které se více vyskytují v levných krabičkách ze starsetů než velkých dospělých centrál. Na obranu výrobců centrál, modelů i dekodéru lze jen říct, že není jednoduchý způsob jak požadavky na podobnou záležitost formálně zahrnout do nějaké normy, kterou by se řídili všechny strany.

Dneska jsem dostal do ruky model v DCC variantě a začínám vážně uvažovat o pořízení. Ne že bych se pouštěl do IV. epochy, ale můj zadek pamatuje tisíce kilometrů v tomto motoráku. Jenom jsem slyšel rozjezd modelu, vzpomněl jsem si na ně :D

Jízda zcela bez problémů, zvuk pro moje uši dobrý. Než ho předám právoplatnému majiteli, ještě si pohraju se světly.
radeksindy

Příspěvekod RadekTandler » pát 13 lis, 2020 12:51 am

Rudolf píše:Ale já jsem vzal propojku PluX16 z jiné Roco Plux16 lokomotivy a byla úplně stejná.

Může být, nicméně jeden Ježíšek dnes konečně zevrubně pročmuchal analogový set M152.0 a Blm a jsou v něm dvě různé propojky:

Propojky.jpg

Nedávám to sem ani tak z důvodu, že se chci nějak dál dohadovat, ale spíš pro ty, co by s propojkami šachovali, ať si je poznačí a zbytečně pak nemají problém při skládání zpět.
Keramika z pravého obrázku vyletěla hned po focení. A na DCC teď vlek pochopitelně svítí i každému malému dítěti bez drnčení a ohňostroje. Díky za tip.
Z tuningu motoru - odstranění vazelíny ze sběračů a kol a vymezení vůle jedné nápravy, která byla úplně nafest. Michal Dalecký to tu popisoval tak, že si hráli s dotahováním šroubů kinematiky. Ježíškovi vycházely šrouby až tak povolené že už by vůbec nedržely a dál se povolovaly, tak to řešil vypodložením mezi desku a rám vozu a následným obvyklým dotažením šroubů.

R.
RadekTandler

Příspěvekod Rudolf » pát 13 lis, 2020 4:39 pm

Ano, propojky nejsou stejné, liší se ale jen připojením výstupů FA1 a FA2.

Ten z M 152.0 má FA1 a FA2 připojené každý k jedné kolejnici - zajišťuje na analogu přepínání zadních světel dle směru.

Ten z Blm má FA1 a FA2 propojené a připojené na - pólu můstku.

Ostatní zapojení koleje - motor - bílá světla je stejné.

Ruda
Rudolf

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)