Hopeterovice Carendt TT 1300x300 Čertův mlýn

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Hopeterovice Carendt TT 1650x250

Příspěvekod hopeter » pon 12 říj, 2020 5:54 pm

Můžeš prosím ten obrázek trochu zpřehlednit ? Zobrazuje se mě jen půlka. Pokud platí znázorněné koleje tak pro portál tunelu není místo... Oběh v SN bude stejný jako na mojích Kameničkách. Bude se využívat i vjezdová kolej pro uklizení lokomotivy aby vlak mohl přejet z leva do prava a odtud do stanice vpravo. Následně se odstavená lokomotiva přesune vlevo nakonec šturcu kde počká na další soupravu...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod vojtas » pon 12 říj, 2020 6:02 pm

S obrázkem nic neudělám. Stačí kliknout pravým a dát "zobrazit obrázek v nové kartě" To je problém fóra, když sdílím obrázky z úložiště. Tunel se vejde.Obrázek
TT
vojtas

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 12 říj, 2020 8:06 pm

Marně hledám nějaké zásadní výhody toho obloukového řešení proti původnímu. Řekl bych, ze bude spojování vozů v oblouku obtížnější.
Taky nevím jak s tím Angličanem ve verzi úvraťová stanice. Kolej za angličanem bude přece pokračovat +- rovnobežně s hranou kolejiště a na oblouk před druhou tratí už moc místa nezbývá. Tužka snese hodně.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod vojtas » pon 12 říj, 2020 8:16 pm

Přijde mi, že oblouková stanice je daleko přirozenější. skutečné stanice ve stísněných poměrech takové většinou jsou. Angličan Kuehn má 20°, tedy za zastávkou by byla ve sn menší osovka(víc místa mezi kulisou/kopcem a kolejí) a vyšlo by to i na podjezdu pod mostem celkem dobře. Očková a roco spřáhla jsou v oblouku v pořádku, problém mají jen nová tillig.
TT
vojtas

Příspěvekod jirmicz » pon 12 říj, 2020 10:05 pm

Na tom druhém obrázku toho angličana nemůžu najít :?:
jirmicz

Příspěvekod vojtas » pon 12 říj, 2020 10:46 pm

Protože tam není, byla to jen varianta. S ním by to vypadalo takhle.
Obrázek
TT
vojtas

Příspěvekod vojtas » pon 12 říj, 2020 11:56 pm

Obrázek
Obrázek
TT
vojtas

Příspěvekod hank61 » úte 13 říj, 2020 12:35 am

Tady si myslím, že je už to ztrácí původní záměr na jednoduché a dobře přístupné minikolejiště. Navíc takto koncipovaný skryťák by se mi teda obsluhovat nechtělo :mrgreen: :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hopeter » úte 13 říj, 2020 4:22 am

Vojtas díky za snahu ale zůstanu zatím u svého posledního návrhu s obloukovou výhybkou a rozměru 1700 x 300. Provozně mě vyhovuje , na vozidlech mám nejnovější tilligova spřáhla , SN bude bez stropu a je dostatek místa pro budovy a krajinu
Kolejivo Kuehn , i když už jsem ho mockrát použil , u mě skončilo. Raději o pár výhybek méně a dražších od Tilliga. Navíc Tillig není tolik náchylný na černání od lepidla.
Třeba ještě někde něco okoukám nebo mě napadne. Zatím je čas měnit. :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 13 říj, 2020 6:18 am

Naopak, na rozdíl od trati tady neplatí, že oblouky jsou přirozené. Ona většinou byla snaha stanice a nákladiště stavět v přímé (a v minimálním sklonu). Často i za cenu, ze do přilehlé obce to bude dál, protože u vsi to konfigurace terénu zkrátka nedovolila.
Důvodem byly peníze - obloukové výhybky byly specialita, tedy byly dražší, ale i bezpečnost - stanice byla přehledná, bylo vidět na zhlaví. Většina kroucení stanic vznikala časem při přestavbách a prodlužování kolejiště, protože rovně už to nešlo.
K původnímu návrhu bych měl jedinou maličkost. Koleje ve viditelné stanici bych udelal velice mírně šikmo = nerovnoběžně s hranou kolejiště.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod hopeter » úte 13 říj, 2020 7:29 am

K původnímu návrhu bych měl jedinou maličkost. Koleje ve viditelné stanici bych udelal velice mírně šikmo = nerovnoběžně s hranou kolejiště.

Dobrý nápad. Večer to zkusím. Mohlo by to přinést zase o kousek delší koleje a zmírnění esíčka.
hopeter

Příspěvekod hank » úte 13 říj, 2020 8:22 am

Michal Šuhajda píše:Ona většinou byla snaha stanice a nákladiště stavět v přímé (a v minimálním sklonu). ... Většina kroucení stanic vznikala časem při přestavbách a prodlužování kolejiště, protože rovně už to nešlo.

No ale přesto existuje větší než malé množství stanic v oblouku, které tak byly vyprojektovány rovnou při stavbě, protože to z terénních důvodů fakt jinak nešlo. Z mého okolí mě napadají například Horní Lipová a Jindřichov na Moravě.

Na druhé straně je pravda, že takových situací vzniklých dodatečně při prodlužování kolejí bylo a je taky dost. Třeba na staré Tišnovce.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hopeter » úte 13 říj, 2020 9:17 am

Já ale opravdu nechci stanici tvaru banánu... :mrgreen: Důvody jsou jasné - rozpojování a spojování při posunu. Úplně původní záměr byl udělat Žacléř - Otovice znovu s tím , že bude Žacléř v některé vícekolejné verzi. Další volbou byla Dobruška. Uvidíme třeba se k tomu ještě dopracuji. :wink:
hopeter

Příspěvekod vojtas » úte 13 říj, 2020 12:07 pm

Pokud jde o spojování v oblouku, pak jsem nic nenakreslil, a v pohodě, ale. Hlavových stanic v oblouku bude v Čechách přibližně stejně, jako těch přímých. Inspirací pro tuhle stanici byly Žleby a Josefův Důl. Další banán je třeba Rokytnice nad Jizerou nebo Sobotín. Jedno zhlaví v oblouku má i Kouřim, Rokytnice v Orlických Horách, Sedlčany. Jestli se nemýlím, tak v sestavách XXIVa a podobných vůbec obloukové výhybky neexistovaly, tedy použity jsou přímé, a na většině banánových stanic jako ta moje je to tak i v reálu. Pak cenu zvyšovalo jen pokládat oblouky, zhlaví o nic dražší nebylo.
TT
vojtas

Příspěvekod hopeter » úte 13 říj, 2020 3:23 pm

Sestava5.jpg
Sestava5.jpg (30.08 KiB) Zobrazeno 4149 krát

Tak ještě jeden banánek... :wink:
1700 x 300 , rozšířené SN a o kousek delší koleje všude. Vzhledem k plánovanému provozu bych už mohl i trochu zkrátit délku. No uvidíme , třeba bude další verze... :)
hopeter

PředchozíDalší

Zpět na Mini kolejiště